Składniki:
- 2 pstrągi
- 400 g ziemniaków
- 1 duży por
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 duża cytryna
- 2 łyżki poszatkowanego, świeżego tymianku
- 2 łyżki poszatkowanego, świeżego rozmarynu
- 2 łyżki poszatkowanej, natki pietruszki
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz do smaku
Na zdjęciu: Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Umyj ziemniaki, obierz je, przekrój na pół i gotuj przez 15 minut w osolonej wodzie (dodaj sól do wody, dopiero gdy ta zacznie wrzeć). Odcedź ziemniaki i odstaw na bok.
Na zdjęciu: Zestaw garnków PRESTIGE PLUS
Pod bieżącą wodą umyj por, a następnie pokrój go na drobne części. Cebulę obierz i poszatkuj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku NATUR
Na patelni rozgrzej olej, dodaj por, cebulę, czosnek i smaż je przez około 15 minut, aż staną się miękkie.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka CONTRAST PROCOAT 28 cm z powłoką ceramiczną
Przełóż zawartość patelni oraz ugotowane wcześniej ziemniaki na formę do pieczenia (albo do naczynia żaroodpornego) i wlej do nich bulion warzywny.
Wypatroszoną rybę posyp solą i pieprzem, a następnie przełóż ją do formy układając na pozostałych składnikach.
Na zdjęciu: Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR
Pokrój cytrynę na plasterki i włóż kilka z nich wraz z częścią ziół do ryby, a pozostałe ułóż wokół niej i posyp ziołami.
Formę przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 minut.
Danie podawaj na ciepło od razu po upieczeniu.