0

Pstrąg zapiekany z porem, ziemniakami i cytryną

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • 400 g ziemniaków
  • 1 duży por
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 duża cytryna
  • 2 łyżki poszatkowanego, świeżego tymianku
  • 2 łyżki poszatkowanego, świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki poszatkowanej, natki pietruszki
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz do smaku

Pstrąg zapiekany z porem, ziemniakami i cytryną – Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX

Na zdjęciu: Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
 

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Umyj ziemniaki, obierz je, przekrój na pół i gotuj przez 15 minut w osolonej wodzie (dodaj sól do wody, dopiero gdy ta zacznie wrzeć). Odcedź ziemniaki i odstaw na bok.

Pstrąg zapiekany z porem, ziemniakami i cytryną – Zestaw garnków PRESTIGE PLUS

Na zdjęciu: Zestaw garnków PRESTIGE PLUS
 

Pod bieżącą wodą umyj por, a następnie pokrój go na drobne części. Cebulę obierz i poszatkuj, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Pstrąg zapiekany z porem, ziemniakami i cytryną – Zestaw noży w bloku NATUR

Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku NATUR
 

Na patelni rozgrzej olej, dodaj por, cebulę, czosnek i smaż je przez około 15 minut, aż staną się miękkie.

Pstrąg zapiekany z porem, ziemniakami i cytryną – Patelnia głęboka CONTRAST PROCOAT 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia głęboka CONTRAST PROCOAT 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Przełóż zawartość patelni oraz ugotowane wcześniej ziemniaki na formę do pieczenia (albo do naczynia żaroodpornego) i wlej do nich bulion warzywny.

Wypatroszoną rybę posyp solą i pieprzem, a następnie przełóż ją do formy układając na pozostałych składnikach.

Pstrąg zapiekany z porem, ziemniakami i cytryną – Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR

Na zdjęciu: Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR
 

Pokrój cytrynę na plasterki i włóż kilka z nich wraz z częścią ziół do ryby, a pozostałe ułóż wokół niej i posyp ziołami.

Formę przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 minut.

Danie podawaj na ciepło od razu po upieczeniu.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2021

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności