Pstrąg zapiekany z porem, ziemniakami i cytryną

Pstrąg zapiekany z porem, ziemniakami i cytryną

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • 400 g ziemniaków
  • 1 duży por
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 duża cytryna
  • 2 łyżki poszatkowanego, świeżego tymianku
  • 2 łyżki poszatkowanego, świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki poszatkowanej, natki pietruszki
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół i gotujemy przez 15 minut w posolonej, gorącej wodzie.

Następnie odcedzamy ziemniaki i odstawiamy na bok.

Myjemy pora pod bieżącą wodą i kroimy drobno.

Cebulę i czosnek obieramy, cebulę szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy por, cebulę i czosnek przez około 15 minut, aż do uzyskania miękkości. Jeśli jest taka potrzeba możemy dolać trochę wody, aby warzywa na patelni nam się nie przypaliły.

Do dużej, prostokątnej formy do pieczenia przekładamy zawartość z patelni, wcześniej ugotowane ziemniaki oraz wlewamy bulion warzywny.

Wypatroszoną rybę posypujemy solą i pieprzem. Kroimy cytrynę w plasterki i wkładamy do ryby wraz z częścią ziół.

Rybę układamy w formie na przesmażonej cebuli, porze i czosnku.

Układamy pozostałe plasterki cytryny i posypujemy resztą ziół.

Całą formę przykrywamy folią aluminiową. Danie pieczemy przez 30 minut.

Rybę z wrzywami podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Wskazówka:

Do przygotowania ryby z porem, ziemniakami i cytryną polecamy brytfankę Granitex.

Brytfanka Granitex


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności