Składniki:
- 1 kg kości wieprzowych
- 400 g drobiowej porcji rosołowej
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- Połowa korzenia z małego selera
- 100 ml sosu sojowego
- 40 g grzybów shitake
- 600g świeżego makaronu ramen lub udon
- Szczypiorek
- 3 jajka
- Kiełki fasoli Mung
- 1 paczka prasowanych glonów (sushi nori)
Przygotowanie:
Bulion
Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy.
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i przekrajamy na połowę.
Do garnka wkładamy kości, mięso oraz warzywa i zalewamy je zimną wodą, tak aby przykryć je całkowicie.
Doprowadzamy wodę do wrzenia na dużym ogniu, następnie ustawiamy małą moc palnika, usuwamy szumowinę i dolewamy sos sojowy. Mieszamy.
Przykrywamy garnek i gotujemy ramen przez 3 godziny.
Gdy bulion jest już gotowy, wyciągamy warzywa oraz mięso i przelewamy całą zupę przez sitko.
Dodatki do ramenu:
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
Grzyby shitake zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż zmiękną.
Myjemy szczypiorek i szatkujemy go.
Odcedzamy kiełki fasoli mung.
Mięso z wywaru kroimy na średnio grube plastry.
Algi sushi nori kroimy w duże kwadraty.
Jajka gotujemy na miękko.
Ramen:
Przelewamy bulion do miseczek, dodajemy makaron, a następnie układamy resztę składników tak, aby ładnie komponowały się ze sobą.
Wskazówka:
Do przygotowania ramenu przyda się garnek o dużej pojemności, polecamy garnek Simple 7l.