0

Ramen – bulion mięsny z dodatkami

Składniki:

  • 1 kg kości wieprzowych
  • 400 g drobiowej porcji rosołowej
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • Połowa korzenia z małego selera
  • 100 ml sosu sojowego
  • 40 g grzybów shitake
  • 600g świeżego makaronu ramen lub udon
  • Szczypiorek
  • 3 jajka
  • Kiełki fasoli Mung
  • 1 paczka prasowanych glonów (sushi nori)

Przygotowanie:

Bulion

Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy.

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i przekrajamy na połowę.

Do garnka wkładamy kości, mięso oraz warzywa i zalewamy je zimną wodą, tak aby przykryć je całkowicie.

Doprowadzamy wodę do wrzenia na dużym ogniu, następnie ustawiamy małą moc palnika, usuwamy szumowinę i dolewamy sos sojowy. Mieszamy.

Przykrywamy garnek i gotujemy ramen przez 3 godziny.

Gdy bulion jest już gotowy, wyciągamy warzywa oraz mięso i przelewamy całą zupę przez sitko.

Dodatki do ramenu:

Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.

Grzyby shitake zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż zmiękną.

Myjemy szczypiorek i szatkujemy go.

Odcedzamy kiełki fasoli mung.

Mięso z wywaru kroimy na średnio grube plastry.

Algi sushi nori kroimy w duże kwadraty.

Jajka gotujemy na miękko.

Ramen:

Przelewamy bulion do miseczek, dodajemy makaron, a następnie układamy resztę składników tak, aby ładnie komponowały się ze sobą.

Wskazówka:

Do przygotowania ramenu przyda się garnek o dużej pojemności, polecamy garnek Simple 7l.

Garnek Simple 7l

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności