Składniki:
- 1 kg kości wieprzowych
- 400 g drobiowej porcji rosołowej
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- Połowa korzenia z małego selera
- 100 ml sosu sojowego
- 40 g grzybów shitake
- 600g świeżego makaronu ramen lub udon
- Szczypiorek
- 3 jajka
- Kiełki fasoli Mung
- 1 paczka prasowanych glonów (sushi nori)
Jak przygotować ramen – bulion mięsny z dodatkami?
Bulion
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Obraną marchewkę, pietruszkę oraz seler przekrój na pół (do obierania polecamy obieraczki pionową lub poziomą SOLID). Do dużego garnka np. żeliwnego NATUR IRON włóż drobiową porcję rosołową, kości wieprzowe oraz warzywa. Zalej wszystko zimną wodą, tak aby całkowicie przykryć składniki.
Doprowadź wodę do wrzenia, zmniejsz ogień i dolej sos sojowy. Gotuj ramen przez 3 godziny pod przykryciem. Po tym czasie wyjmij warzywa i mięso z bulionu, a gotowy wywar przelej przez sitko.
Dodatki do ramenu
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Grzyby shitake zalej wrzątkiem i czekaj, aż zmiękną. Umyj szczypiorek i poszatkuj go. Możesz wykorzystać do tego tasak do ziół z deską NATUR.
Odcedź kiełki fasoli mung. Mięso z wywaru pokrój na grube plastry. Algi (sushi nori) pokrój w kwadraty. Jajka ugotuj na miękko.
Jak podawać ramen – bulion mięsny z dodatkami?
Przelej gotowy bulion do miseczek, dodaj makaron, a następnie ułóż pozostałe składniki (grzyby shitake, szczypiorek, kiełki, plastry mięsa, algi oraz jajka) tak, aby tworzyły wyjątkową kompozycję.
Smacznego!