0

Risotto z kurkami

Składniki:

  • 250 g ryżu do risotto
  • 250 g kurek
  • 1 l bulionu warzywnego lub rosołu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • Natka pietruszki
  • Parmezan
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Risotto z kurkami

 

Jak zrobić risotto z kurkami?

Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Rozpocznij od dokładnego umycia kurek. Jeśli grzyby są większe, pokrój je na mniejsze kawałki.

Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj.

Na głębokiej patelni np. Granitex z powłoką ceramiczną o średnicy 28 cm rozgrzej oliwę, dodaj masło i podsmaż cebulę, czosnek oraz kurki. Gdy cebula się zeszkli wsyp ryż i wymieszaj go dobrze ze wszystkimi składnikami.

Risotto z kurkami – Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną

Stopniowo wlewaj bulion na patelnię. Cały czas mieszaj, aby ryż równo wchłaniał płyn. Do mieszania polecamy akcesoria z serii Natur, dzięki którym nie uszkodzi się powłoka patelni.

Risotto z kurkami – Zestaw akcesoriów NATUR

Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
 

Gdy cały bulion się wchłonie, możesz wlać kolejną porcję. Po 20-25 minutach ryż powinien być gotowy. Możesz go wówczas zdjąć z ognia.

Na koniec, risotto z kurkami dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp parmezanem i udekoruj świeżą natką pietruszki.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności