Składniki:
- 250 g ryżu do risotto
- 250 g kurek
- 1 l bulionu warzywnego lub rosołu
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- Natka pietruszki
- Parmezan
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz
Jak zrobić risotto z kurkami?
Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Rozpocznij od dokładnego umycia kurek. Jeśli grzyby są większe, pokrój je na mniejsze kawałki.
Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj.
Na głębokiej patelni np. Granitex z powłoką ceramiczną o średnicy 28 cm rozgrzej oliwę, dodaj masło i podsmaż cebulę, czosnek oraz kurki. Gdy cebula się zeszkli wsyp ryż i wymieszaj go dobrze ze wszystkimi składnikami.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Stopniowo wlewaj bulion na patelnię. Cały czas mieszaj, aby ryż równo wchłaniał płyn. Do mieszania polecamy akcesoria z serii Natur, dzięki którym nie uszkodzi się powłoka patelni.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Gdy cały bulion się wchłonie, możesz wlać kolejną porcję. Po 20-25 minutach ryż powinien być gotowy. Możesz go wówczas zdjąć z ognia.
Na koniec, risotto z kurkami dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp parmezanem i udekoruj świeżą natką pietruszki.