Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Składniki:

  • 800 mąki pszennej
  • 200g masła
  • 250g cukru
  • 250g miodu
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1łyżeczka zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

W rondelku roztapiamy masło, miód, cukier oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy cały czas, tak aby składniki się nie przypaliły. Gdy powstanie gęsta masa, ścigamy rondelek z ognia.

Gdy masa już wystygnie, dodajemy mąkę, jajka i ugniatamy ciasto.

Stolnicę posypujemy mąką, układamy ciasto i wałkujemy je na grubość 5 mm.

Ze świątecznych foremek wycinamy pierniczki.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej wycięte pierniczki (zachowajmy odstępy między pierniczkami).

Blachy z pierniczkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy pierniki przez 15 minut.

Gotowe pierniczki wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na blasze do całkowitego wystygnięcia.

Wskazówka:

W przygotowaniu świątecznych pierniczków, pomoże Tobie rondelek Simple.

Rondelek Simple


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności