Świąteczne pierniczki pachną korzennymi przyprawami i dosłownie rozpływają się w ustach. Przygotuj je, wcześniej zaopatrując się w wygodny, niewielki garnek. Nie zapomnij o tym, by po upieczeniu odpowiednio udekorować ciasteczka!
Co jest potrzebne do przygotowania świątecznych pierniczków?
- 800 mąki pszennej
- 200 g masła
- 250 g cukru
- 250 g miodu
- 4 jajka
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
Jak przygotować świąteczne pierniczki?
Przygotuj rondel odpowiedniej wielkości i rozpuść w nim masło. Dodaj do niego miód, cukier i wszystkie przyprawy. Mieszaj przez cały czas, aby składniki na świąteczne pierniczki się nie przypaliły. Gdy powstanie gęsta masa, zdejmij garnek z ognia.
Jeśli używasz przypraw w całości, które są bardziej aromatyczne, zmiel je wcześniej lub dokładnie rozgnieć w moździerzu.
Do ostudzonej masy dodaj mąkę oraz jajka. Ugnieć ciasto tak, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
Stolnicę posyp odrobiną mąki (dzięki temu ciasto nie będzie się do niej przyklejać), ułóż na niej ciasto i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. W zależności od wielkości stolnicy możesz podzielić ciasto na mniejsze porcje, wtedy łatwiej będzie je wałkować.
Z tak przygotowanego ciasta możesz zacząć wycinać świąteczne pierniczki, np. korzystając przy tym z gotowych form o różnych kształtach. Wycięte pierniki przełóż na blachę wyłożoną papierem. Ważne jest, aby zachować odstępy między nimi, ponieważ ciasto jeszcze urośnie.
Blachę z ciasteczkami włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 15 minut. Po wyjęciu pierników z pieca pozostaw je na blasze do wystygnięcia. Gdy nabiorą temperatury pokojowej, możesz je udekorować lukrem i kolorowymi dodatkami do ciast.
Jak wykorzystać świąteczne pierniczki?
Świąteczne pierniczki możesz po prostu zjeść razem z bliskimi, albo wykorzystać je bardziej kreatywnie. Dodaj je do prezentów bądź zapakuj w eleganckie opakowania i wręcz znajomym np. w szkole, czy w pracy. Taki drobny upominek od serca na pewno zostanie przez wszystkich doceniony!
Czy można skorzystać z przyprawy do pierników?
Jeśli nie masz w domu niczego innego, możesz użyć przyprawy do pierników. Warto jednak samodzielnie stworzyć mieszankę przypraw, która będzie Ci najbardziej odpowiadać. Znajdź idealne proporcje i spraw, aby cały Twój dom pachniał świętami!
Dlaczego należy użyć miodu zamiast samego cukru?
Miód jest tradycyjnym składnikiem wysokiej jakości pierniczków. Nadaje im nie tylko słodkości, ale również charakterystycznego aromatu i smaku. Dlatego tworząc te ciasteczka nie rezygnuj z niego. Jeśli możesz, postaw na miód pochodzący z lokalnej pasieki.