Składniki:
1 kg dyni
3 większe marchewki
1 korzeń pietruszki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu warzywnego
4 łyżki śmietany
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz
Natka pietruszki lub pestki z dyni do dekoracji
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. AMBIENTE
Przygotowanie:
Obierz dynię ze skórki, oczyść środek z pestek (obrane pestki możesz wykorzystać na końcu do dekoracji zupy). Miąższ pokrój na małe kawałki.
Na zdjęciu: Komplet 3 noży Smart Color
Umyj korzeń pietruszki oraz marchewkę, a następnie pokrój na mniejsze części.
Na zdjęciu: Deska do krojenia dębowa NATUR
Obraną i pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem smaż przez ok. 3 minuty na oliwie z oliwek. Gdy będą już miękkie, dodaj dynię, pietruszkę oraz marchew i regularnie mieszaj. Po ok. 3-5 minutach dodaj do garnka bulion warzywny i przykryj go. Gotuj zupę przez ok. 30 minut na małym ogniu, aż wszystkie składniki zmiękną.
Na zdjęciu: Łyżka drewniana NATUR
Po odstawieniu zupy z ognia zmiksuj ją przy pomocy blendera, tak aby uzyskana konsystencja była gładka.
Na koniec dodaj śmietanę i dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Po przelaniu na talerze udekoruj świeżą natką pietruszki lub pestkami dyni.