Włoska zupa pomidorowa

Włoska zupa pomidorowa

Składniki:

  • 2kg pomidorów bez skórki, pokrojonych w kostkę
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  •  2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 3 łyżeczki cukru
  • Świeża bazylia

Przygotowanie:

W średnim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy czosnek, cebulę i smażmy ją, aż zmięknie.

Wlewamy gorący bulion do garnka, dodajemy oregano i mieszamy.

Pokrojone pomidory, cukier, garść listków bazylii i przyprawy dodajemy do garnka. Gotujemy przez 10 minut.

Zupę blendujemy ręcznym blenderem i gotujemy dalej przez 8 minut.

Przelewamy zupę przez sitko do czystego garnka.

Każdą porcję zupy posypujemy obficie parmezanem i podajemy z bagietką.

Wskazówka:

Do przygotowania włoskiej zupy pomidorowej polecamy garnek Simple.

Garnek Simple


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności