Składniki:
- 2kg pomidorów bez skórki, pokrojonych w kostkę
- 300 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 3 łyżeczki cukru
- Świeża bazylia
Przygotowanie:
W średnim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy czosnek, cebulę i smażmy ją, aż zmięknie.
Wlewamy gorący bulion do garnka, dodajemy oregano i mieszamy.
Pokrojone pomidory, cukier, garść listków bazylii i przyprawy dodajemy do garnka. Gotujemy przez 10 minut.
Zupę blendujemy ręcznym blenderem i gotujemy dalej przez 8 minut.
Przelewamy zupę przez sitko do czystego garnka.
Każdą porcję zupy posypujemy obficie parmezanem i podajemy z bagietką.
Wskazówka:
Do przygotowania włoskiej zupy pomidorowej polecamy garnek Simple.