0

Zapiekanka z bakłażanem, pomidorami i parmezanem

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 g sera mozzarella
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 70 g parmezanu
  • 1 łyżeczka oregano
  • Sól i pieprz do smaku

Zapiekanka z bakłażanem – Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR

Na zdjęciu: Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR
 

Przygotowanie:

Bakłażany pokrój w plastry o grubości 1 cm. Rozłóż je (np. na blaszce) i posyp solą z obu stron. Po ok. 20-30 minutach dokładnie opłucz wszystkie plastry pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się toksyn z surowego warzywa oraz gorzkiego smaku.

Zapiekanka z bakłażanem – Zestaw noży kuchennych GRANITEX

Na zdjęciu: Zestaw noży kuchennych GRANITEX
 

Przygotuj ser – Mozzarellę pokrój w paski, a parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Delikatnie podsmaż czosnek na patelni z odrobiną oleju.

W miseczce wymieszaj passatę pomidorową z oregano i czosnkiem, a następnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Ułóż przygotowane plastry bakłażana na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju i smaż je przez ok. 4 minuty, aż lekko się zarumienią. Gdy będą gotowe, przełóż je na ręcznik papierowy, aby je osuszyć. 

 

Zapiekanka z bakłażanem – Patelnia FIRST 28 cm z powłoką ceramiczną
Na zdjęciu: Patelnia FIRST 28 cm z powłoką ceramiczną

 

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Na spód naczynia żaroodpornego lub garnka do piekarnika ułóż plastry bakłażana, dodaj mozzarellę i passatę pomidorową. Powtarzaj kolejno warstwy, aż do wykorzystania wszystkich składników. Tę ostatnią powinna stanowić passata pomidorowa posypana startym parmezanem.

Włóż przygotowane danie do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut.

Gotową zapiekankę podawaj na ciepło.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2020

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności