Zapiekanka z bakłażanem, pomidorami i parmezanem

Zapiekanka z bakłażanem, pomidorami i parmezanem

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 g sera mozzarella
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 70 g parmezanu
  • 1 łyżeczka oregano
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mozarellę kroimy w cenkie paski, parmezan trzemy na tarce o drobnych oczkach.

W miseczce mieszamy passatę pomidorową z solą, pieprzem oraz oregano.

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju rzepakowego i smażymy czosnek przez około 20 sekund.

Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry o grubości 1 cm.

Kładziemy je na blachę i posypujemy solą z każdej strony. Po 20 minutach płuczemy dokładnie każdy z plastrów i osuszamy ręcznikiem papierowym (zabieg ten wykonuje się, aby pozbyć się toksyn zawartych w surowym bakłażanie).

Następnie kładziemy partiami plastry bakłażana na rozgrzanej patelni i smażymy przez 4 minuty, aż się zarumienią. Możemy co jakiś czas dodawać oleju na patelnię, jeśli nam go brakuje.

Usmażone plastry bakłażana kładziemy na papierowych ręcznikach, aby je osuszyć (podobnie jak przy plackach ziemniaczanych).

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Na spód naczynia żaroodpornego kładziemy plastry bakłażana, dodajmy ser mozzarella i polewamy passatą pomidorową. Powtarzamy warstwy, aż do zużycia wszystkich składników. Naszą ostatnią warstwą powinna być passata pomidorowa, posypana obficie startym parmezanem.

Wkładamy zapiekankę do rozgrzanego piekarnika na pół godziny.

Wyjmujemy z piekarnika zapiekankę, chwilkę ją studzimy, a następnie podajemy porcje na talerz.

Wskazówka:

 Do wykonania zapiekanki polecamy brytfankę Granitex.

Brytfanka Granitex


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności