0

Zupa ogórkowa z suszonymi grzybami i ziołami

Składniki na bulion dla 4 osób:

 

ETAP 1

  • ½ korzenia średniego selera
  • 1 duży korzeń pietruszki lub 2 mniejsze
  • 2 duże marchewki lub kilka mniejszych
  • Kawałek pora
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku 
  • Olej
  • Sól

ETAP 2

  • sakiewka z ziołami: 3 liście laurowe, 7 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczkapieprzu ziarnistego + gaza bawełniana ze sznureczkiem
  • 5 suszonych grzybów

Reszta składników na zupę:

  • 400 g kiszonych ogórków
  • 300 g ziemniaków
  • 100 ml śmietanki 30% lub 100 ml śmietanki roślinnej
  • 100 ml jogurtu greckiego / kwaśnego mleka lub 100 ml jogurtu roślinnego
  • koper
  • natka pietruszki — opcjonalnie
  • masło lub olej — opcjonalnie
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Jak przygotować zupę ogórkową z suszonymi grzybami i ziołami?

Zaczynamy od bardzo dokładnego umycia wszystkich składników na wegetariański wywar, bez obierania — zero waste.

Wszystkie warzywa kroimy wzdłuż, układamy na blaszce lub w silikonowej formie do pieczenia polewając obficie dobrym olejem, lub oliwą. Następnie posypujemy warzywa solą, mieszamy dokładnie, rozprowadzając olej i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 - 200 stopni. Pieczemy ok. 40 min — aż do momentu, kiedy wszystkie składniki nabiorą przepięknie rumianego koloru. Pamiętajmy, by raz na jakiś czas zamieszać produkty, by te nie przypaliły się, a upiekły równomiernie.

Taka karmelizacja pozwoli pokazać warzywom absolutnie niesamowitą moc i wydobędzie z nich niezwykle upragniony smak umami.

W międzyczasie rozkładamy gazę bawełnianą, by wrzucić do niej wszystkie przyprawy i zawijamy ją, robiąc ściśle zamknięty woreczek. Po zakończeniu gotowania świetnie nadawał się będzie do ponownego wykorzystania w kolejnym bulionie. Doskonale przechowuje się go kilka dni w lodówce czy tygodni w zamrażalniku.

Do garnka wrzucamy podpieczone warzywa, wraz z olejem i wszystkimi sokami oraz dorzucamy paczuszkę z przyprawami i grzyby. Wlewamy wodę, lecz tylko tyle,  aby pokryła wszystkie produkty. Na garnek nakładamy pokrywkę, dzięki której oszczędzamy energię podczas gotowania, najlepiej wybrać pokrywkę z odpowietrznikiem, który odprowadzi nadmiar pary. Całość gotujemy na zmniejszonej moc palnika, tak aby zupa gotowała się delikatnie — niecałą godzinę — bez zaglądania do garnka.

Wskazówka: Do przygotowania zupy ogórkowej polecamy garnki Ambiente.

Zupa ogórkowa z suszonymi grzybami i ziołami – Zestaw garnków 10 el. AMBIENTE

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. AMBIENTE
 

W trakcie gotowania wywaru szykujemy ziemniaki i ogórki. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną i w miarę równomierną kostkę, umieszczając je w miseczce wypełnionej zimną wodą, tak by nie ściemniały po przekrojeniu. 

Ogórki ścieramy do miski, na tarce z dużymi oczkami, nie wylewając wody z ich kiszenia. Po około 45 min zupę zdejmujemy z palnika i wyjmujemy, przy pomocy łyżki cedzakowej wszystkie składniki zupy, tak by w garnku pozostał sam bulion.

Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kosteczkę, lub w tzw. julienne — ich ilość dobierzcie wedle uznania. Grzyby tniemy również w paseczki.

Pamiętaj jednak, że pozostałe warzywa, których nie wykorzystasz do zupy, doskonale nadawać się będą np. na pasztet, kotlety warzywne czy jako zagęstnik do zup kremów lub sosów.

Garnek z bulionem ponownie umieszczamy na palniku i do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę przykrywamy i gotujemy całość 10 - 15 minut.

Starte ogórki przed dodaniem do zupy dobrze podsmażyć na patelni z dużą łyżką masła lub ulubionego oleju. Zupa smakować będzie wtedy jeszcze lepiej.

Dodajemy ogórki i gotujemy zupę przez kolejnych 10 minut, by na koniec wlać słodką śmietankę lub jej roślinny zamiennik oraz pokrojone warzywa i grzyby z rosołu. Dosypujemy dużą porcję świeżo startego pieprzu.

Dorzucamy odrobinę — małymi partiami wodę z ogórków, by wzmocnić wyrazistość zupy. Rób to małymi porcjami, za każdym razem próbując, czy dodatek już przynosi satysfakcjonujący Twoje kubki smakowe efekt.

Resztę wody zostaw i wrzuć do lodówki — z pewnością przyda się poczas codziennego wzmacniania organizmu, szczególnie w okresie jesiennym.

Mieszamy zupę i po 2 minutach gotowania na małej mocy zupa ogórkowa jest gotowa. Doprawiamy ją na koniec do smaku, jeśli tylko jeszcze czegokolwiek potrzebuje.

Na talerze obficie dodajemy posiekany koperek lub natkę pietruszki.

Radosny kleks jogurtu lub zsiadłego mleka, a przed nami cała Polska na jednym talerzu — ta zupa to jest prawdziwy raj.

Co ciekawe możecie ją również serwować jako chłodnik lub zblendować i podawać w formie kremu. 

 

Autor Przepisu:
Kuba Korczak – szef kuchni i orędownik idei zero waste. Od ponad dekady zajmuje się promowaniem najdoskonalszych polskich produktów. Organizuje i realizuje pokazy, warsztaty, mistrzostwa i inne wydarzenia kulinarne na całym świecie.
Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2021

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności