Silikonowa forma do pieczenia na muffiny 12szt SMART
Babeczki jabłkowe to propozycja na deser, do którego wykorzystasz jesienne, soczyste jabłka. Są proste w przygotowaniu i naprawdę efektowne. Sprawdź danie przygotowane przez Olę Tatkę. Aby je przygotować, wykorzystaj foremkę do pieczenia wykonaną z silikonu lub pokrytą powłoką nieprzywierającą.
Co jest potrzebne na babeczki jabłkowe?
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jabłko
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła
- cukier puder do posypania
Podane składniki wystarczą na 6 babeczek.
Jak przygotować babeczki jabłkowe?
Rozwiń płat ciasta francuskiego na blacie i podziel go na 6 pasków o grubości ok. 4 cm. W rondelku rozpuść masło. Kiedy będzie się podgrzewać, możesz pokroić jabłka: przekrój je na pół, wytnij pestki oraz ogonki, a następnie każdą połówkę krój w cienkie plasterki. Im cieńsze, tym lepiej.
Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj ciasto rozpuszczonym masłem. Posyp je cukrem oraz cynamonem. Następnie plasterki jabłka układaj na każdym pasku ciasta tak, aby na siebie nachodziły. Zaokrąglona część powinna wystawać ponad pasek.
Foremkę na muffinki możesz natłuścić masłem, jednak jeśli korzystasz z foremki silikonowej lub z nieprzywierającą powłoką nie jest to konieczne (samo ciasto francuskie zawiera w składzie stosunkowo dużą ilość tłuszczu). Paski zawijaj w rulony i przekładaj je do formy.
Przygotowane babeczki posmaruj z wierzchu masłem i zapiekaj je w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 20 minut aż do zarumienienia się. Wyjmij je z piekarnika, ostudź i posyp obficie cukrem pudrem.
Babeczki możesz podawać na eleganckiej porcelanie jako deser, lub zapakować je np. na drugie śniadanie. Smacznego!
Jakie jabłka najlepiej sprawdzą się w przepisie na babeczki jabłkowe?
Wybór jabłek wpływa na smak przygotowanych na ich bazie dań – odmiany słodko-kwaśne, takie jak Szara Reneta lub Granny Smith mogą być kwaśne i wymagać dodania do deserów większej ilości cukru, a słodsze jak Gala uczynią babeczki delikatniejsze. Warto wybierać do tego typu przepisów jabłka o stosunkowo twardym miąższu, który dobrze utrzymuje kształt.
Dlaczego ciasto francuskie jest dobrym wyborem na bazę do babeczek jabłkowych?
Ciasto francuskie doskonale sprawdza się w szybkim przygotowaniu wypieków. Dzięki warstwowej strukturze i dużej ilości tłuszczu nadaje babeczkom chrupkości i lekkości. Ponadto możesz kupić już gotowe, które pozwoli na przygotowanie efektownych deserów w kilkanaście minut. Jednakże zwracaj uwagę na jego skład i jakość. Najlepiej wybieraj takie ciasto francuskie, w którego składzie znajduje się masło.
Jakie inne owoce można wykorzystać w podobny sposób, by stworzyć babeczki z owocowymi rozetkami?
Oprócz jabłek można użyć gruszek, brzoskwiń, śliwek, a nawet mango, aby stworzyć różne wersje babeczek z owocowymi „kwiatami”. Gruszki i brzoskwinie dodadzą słodkiego, soczystego smaku, a śliwki nadadzą lekko kwaśny, intensywny akcent.
Autor przepisu:
Ola Tatka
Ola Tatka — od zawsze chciała i kochała gotować: najpierw podpatrując rodziców, a następnie samodzielnie stawiając w kuchni pierwsze kroki. Testowała, próbowała i kreowała różne smaki. Kiedy goście zastanawiają się: „co jeszcze w tej kuchni robi?” - ona w tym czasie z uśmiechem podaje im kolejny deser. Jest twórczynią internetową, influencerką, autorką wielu ebooków kulinarnych, fotografką foodową. Według jej przepisów gotuje i piecze przynajmniej połowa Instagrama. W kuchni stawia na prostotę, bazowe smaki oraz dobrze znane połączenia, którym zawsze dodaje twistu nieoczywistym składnikiem.