Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Czy wiesz, jakie właściwości mają czereśnie? Poznaj ich wady i zalety i dowiedz się, dlaczego warto włączyć te sezonowe owoce do swojej diety. Sprawdź, co możesz z nich przygotować i jakie odmiany owoców wybierać.
Czereśnie – hodowane w Polsce od wieków
Czereśnie pierwotnie wywodzą się z terenów Azji Mniejszej, jednak ich hodowla rozprzestrzeniła się i od okresu średniowiecza można znaleźć je na terenie Polski. Rozwój sadów z tą właśnie rośliną wiąże się z okresem panowania Kazimierza Wielkiego. W renesansie i baroku stały się one popularnym elementem ogrodów dworskich i przyklasztornych, a z czasem rozpowszechniły się również w chłopskich sadach. Polska tradycja hodowli czereśni jest więc naprawdę długa.
Współcześnie Polska jest jednym z głównych producentów tego owocu w Europie. Rocznie hoduje się ok. 60-80 tys. ton, a główne rejony sadownicze to Lubelszczyzna, Mazowsze i teren Dolnego Śląska. Szczególnie popularne są odmiany deserowe i przetwórcze. Drzewa z tymi owocami można znaleźć również w prywatnych ogrodach i przydomowych sadach.
Ile kalorii mają czereśnie?
Czereśnie to stosunkowo niskokaloryczne owoce: 100 g dostarcza ok. 50 kcal. Zakres ten jednak może się wahać od ok. 45 do ok. 65 kcal, zależnie od zawartości wody w owocu, ilości cukru, odmiany, stopnia dojrzałości itd. Przy okazji charakteryzują się one niskim indeksem glikemicznym wynoszącym ok. 22-25, dlatego też mogą być włączane do diety osób dbających o poziom cukru we krwi.
Czereśnie – właściwości. Co zawierają?
Przede wszystkim w swoim składzie czereśnie zawierają węglowodany: ok. 12 g w 100 g, w tym 8-10 g cukrów naturalnych. Poza tym mają w sobie ok. 1,6 g błonnika oraz 0,8 g białka. Ponadto zawierają stosunkowo duże ilości witaminy C (7 mg/100 g), która wspomaga odporność organizmu oraz ok. 220 mg/100 g potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Owoce te zawierają również substancje wspomagające walkę z wolnym rodnikami, co sprawia, że mogą działać przeciwzapalnie.
Czereśnie – zalety. Dlaczego warto je jeść?
Te owoce warto włączyć do swojej diety nie tylko dlatego, że przez obecność witaminy C wzmacniają odporność. Poza wspomnianymi już cechami, czyli tym, że wspomagają pracę serca i działają przeciwzapalnie, niektóre badania wykazują, że mogą wspierać zdrowie stawów, łagodząc objawy dny moczanowej. Zawierają naturalną melatoninę, czyli hormon odpowiedzialny za regulacje rytmu dobowego, dlatego mogą wspierać dobry sen, a ponadto wspomagają trawienie i są naprawdę sycące.
Czereśnie – wady. Na co warto uważać?
Choć czereśnie są niewątpliwie zdrowe i w sezonie na nie naprawdę warto włączyć je do diety, to jak każdy element diety, i one mają swoje wady, a w nadmiarze mogą szkodzić. Przede wszystkim, jeśli zjesz ich zbyt dużo w jednym momencie, mogą spowodować problemy z trawieniem, wzdęcia, czy biegunkę. Warto też pamiętać, że mogą wywoływać alergie pokarmowe. Należy również uważać na podawanie ich dzieciom – owoce zawierają pestki, które mogą powodować zakrztuszenie się.
Jakie odmiany czereśni wybrać?
Odmiany czereśni mogą się od siebie dość mocno różnić pod względem właściwości i to, jakie warto wybierać, zależy od tego, do czego chcesz je wykorzystać. Czereśnie o ciemnej skórce zawierają zwykle stosunkowo więcej antocyjanów. To substancje wspierające organizm w walce ze stresem oksydacyjnym. Wśród ciekawych odmian możesz znaleźć Kordię, czyli duże owoce, bardzo popularne w Polsce, czy Reginę, która charakteryzuje się szczególną trwałością.
Czereśnie jasne zwykle są delikatniejsze w smaku, ale zwykle mają dobre właściwości odżywcze, zwłaszcza jeśli chodzi o zawartość witaminy C i błonnika. W tym przypadku warto zwrócić uwagę na odmianę Burlat, która ma bardzo soczyste owoce, czy Vega o delikatnym miąższu.
Zazwyczaj odmiany o ciemniejszej skórce są trwalsze i lepiej nadają się do długotrwałego przechowywania, mrożenia czy robienia różnorodnych przetworów.
Co można przygotować ze świeżych czereśni?
Ze świeżych czereśni można przygotować wiele dań. Przede wszystkim są wykorzystywane do deserów, ale nie tylko! Doskonale sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, szczególnie dobrze łącząc się z mięsami.
I tak też z czereśni przygotujesz wiele ciast w foremkach do pieczenia, np. drożdżowych, tart, czy biszkoptowych. Idealnie nadają się na galaretki, dodatek do lodów lub baza do sorbetów, jako wypełnienie naleśników czy do stworzenia kompotu. Możesz też przygotować sałatkę z rukolą i kozim serem, stworzyć sos do kaczki czy schabu, jak również podawać je do serów pleśniowych i orzeszków. Możliwości jest więc naprawdę dużo.
Jakie przetwory można zrobić z czereśni?
Czereśnie to owoce, które również świetnie nadają się do przygotowania różnorodnych przetworów. Przede wszystkim można z nich przygotować kompot, który po przełożeniu do słoików i pasteryzacji idealnie sprawdzi się na zimę. Przygotujesz też konfiturę lub dżem z czereśni, możesz zalać je syropem, czy stworzyć nalewkę na ich bazie.
Warto też pamiętać, że czereśnie można mrozić, a następnie wykorzystywać do wypieków, koktajli, smoothie czy sosów różnego rodzaju.
Jak przechowywać czereśnie, aby zachowały swoje właściwości?
Czereśnie to owoce, które w swoim składzie zawierają stosunkowo wysoką zawartość wody. W związku z tym nie są szczególnie trwałe. Jak już jednak było wspominane, niektóre odmiany charakteryzują się podwyższoną trwałością, dlatego to właśnie takie wybieraj do długotrwałego przechowywania. Nie myjąc ich, przebierz je, usuwając egzemplarze uszkodzone, a następnie trzymaj je w pojemniku kuchennym w lodówce, do ok. 4-5 dni. Jeśli chcesz przechowywać je dłużej – rozważ ich mrożenie.
Czereśnie – właściwości, przez które warto po nie sięgać
Dzięki swoim właściwością czereśnie to owoce, po które naprawdę warto sięgać, zwłaszcza w sezonie. Na ich bazie stworzysz wiele smacznych i ciekawych dań, które przy okazji będą po prostu zdrowe. Pamiętaj jedynie, aby zachować umiar i zdrowy rozsądek. Jeśli chcesz gotować wygodniej i szybciej, sięgnij po garnki, patelnie i inne naczynia stołowe marki Gerlach, które zapewniają najwyższą jakość i komfort przygotowywania posiłków w kuchni.