To jeden z ulubionych owoców Polaków. Czy wiesz, ile kalorii ma truskawka i jakie składniki odżywcze zawiera? Poznaj jej właściwości i dowiedz się wszystkiego, co warto wiedzieć. Poznaj również inspiracje na stworzenie pysznych dań z ich wykorzystaniem.
Czemu truskawki są tak lubiane?
Truskawki to jedne z najbardziej lubianych owoców, które są jednym z najpopularniejszych dodatków do sprzedawanych w sklepach spożywczych jogurtów, lodów i różnego rodzaju deserów. Kojarzą się z latem i z ich wykorzystaniem często tworzy się domowe wypieki. Uważa się je również za afrodyzjaki, dlatego też, mimo że w lutym nie ma na nie jeszcze sezonu, to w Walentynki często serwuje się je w różnorodnej formie.
Są lubiane przede wszystkim za swój smak – są słodkie i bardzo soczyste. Ich sezonowość sprawia zaś, że wiele osób czeka z wytęsknieniem na końcówkę maja, aby móc cieszyć się ich smakiem. Jednak ich kulinarna wszechstronność oraz smak to nie jedyne powody, dla których są tak popularne. Te owoce są przede wszystkim niskokaloryczne i bardzo zdrowe.
Skąd wzięły się truskawki?
Historia tych owoców jest co najmniej ciekawa. Dlatego że ten popularny na całym świecie owoc zaistniał tak naprawdę przypadkiem. Jest ona powiem hybrydą dwóch gatunków poziomek. W 1714 roku francuski szpieg, Amédée-François Frézier, przywiózł z Chile mięsiste odmiany truskawek. W Europie przypadkiem skrzyżowano je (poziomki chilijskie) z gatunkiem przywiezionym już z Ameryki Północnej, czyli z poziomką wirginijską. Pierwsze informacje na ich temat znalazły się w dziele „Essai sur l’histoire naturelle des fraisiers” (pl. Historia naturalna truskawek) z 1766 roku, autorstwa Antoine’a Nicolasa Duchesne’a.
Roślina zaczęła szybko zdobywać na popularności, a w XVIII wieku pojawiły się również w Polsce, prawdopodobnie za sprawą królowej Marii Leszczyńskiej, która przekazała sadzonki do ogrodów magnackich w Głuchołowie.
Ile kalorii ma truskawka?
Świeże truskawki mają ok. 32-35 kcal w 100 g. Oznacza to, że przeciętna turskawka o wadze ok. 12-15 g dostarcza ok. 3-4 kcal. To sprawia, że jest to owoc niskokaloryczny. Dla porównania maliny mają ok. 43 kcal w 100 g, winogrono ma ok. 67 kcal, a banan ok. 90 g. Niższą wartość niż truskawka ma na przykład arbuz – zaledwie 30 kcal w 100 g. Tak niska kaloryczność sprawia, że mogą być one doskonałą przekąską dla osób będących na diecie.
Jakie witaminy zawiera truskawka?
Przede wszystkim truskawki słyną z wysokiej zawartości witaminy C. Wystarczy zjeść 100 g, aby dostarczyły 58-66 mg, co daje ok. 80% dziennego zapotrzebowania. Pełni ona kluczową rolę przy produkcji kolagenu, wspiera układ odpornościowy i działa jako przeciwutleniacz. Zawierają też niewielkie ilości witaminy K, kwasu foliowego, czy witaminy A.
Jakie minerały zawierają truskawki?
Truskawki zawierają stosunkowo duże ilości potasu – aż 153 mg w 100 g, co stanowi 8% dziennego zapotrzebowania. Można w nich znaleźć również 0,386 mg manganu (w 100 g), co z kolei stanowi ok. 21% dziennego ludzkiego zapotrzebowania. Ponadto w tych owocach można znaleźć też magnez (13 mg/100 g, 4% dziennego zapotrzebowania), wapń (16 mg/100 g, 2% ludzkiego zapotrzebowania), czy fosfor (24 mg/100 g, 3% ludzkiego zapotrzebowania). Można więc stwierdzić, że truskawki wspierają układ odpornościowy, pomagając w regulowaniu ciśnienia krwi, wspomagając metabolizm oraz zdrowe funkcjonowanie kości i zębów.
Jak przechowywać truskawki?
Truskawki posiadają stosunkowo wysoką zawartość wody oraz cienką skórkę. To sprawia, że nie są szczególnie trwałe – warto zjeść je w ciągu kilku dni od zakupu. Bardzo ważne jest to, aby przechowywać je w lodówce i uważnie kontrolować, czy przypadkiem nie puszczają nadmiaru soków i nie pleśnieją. Ponadto można je też mrozić, aby poza sezonem móc je wykorzystać do tworzenia różnorodnych przetworów. Mrożone truskawki można przechowywać nawet do około roku. Chcesz wiedzieć więcej na temat przechowywania tych owoców? Sprawdź TUTAJ!
Jak przygotować truskawki do jedzenia?
Truskawki należy myć bezpośrednio przed spożyciem – jeśli zrobisz to przed włożeniem do lodówki, mogą się zacząć szybciej psuć. Aby jak najskuteczniej usunąć z nich pestycydy i bakterie warto zastosować dwufazowe mycie. Najpierw umyj je w roztworze z sodą oczyszczoną, a następnie opłucz pod wodą. Osusz je za pomocą ręcznika papierowego.
Po wyczyszczeniu usuń szypułki. Możesz je też pokroić za pomocą ostrego noża na mniejsze kawałeczki i np. dodać do nich śmietany, jogurtu czy odrobiny cukru. Tak przygotowane, możesz od razu zjadać.
Co można przygotować z użyciem świeżych truskawek?
Truskawki to bardzo wszechstronne owoce, które możesz wykorzystać na wiele sposobów. Świeże doskonale sprawdzają się jako dodatek do kremów, ozdoba tortów, czy dodatek do makaronu spożywanego z sosem śmietanowym. Możesz stworzyć również sałatkę z truskawkami lub serwować te owoce po pokryciu ich czekoladą.
Jeśli truskawek masz zbyt dużo, aby spożyć je w rozsądnym czasie, warto przygotować z nich przetwory, takie jak dżem truskawkowy, syrop czy truskawki w cukrze.
Co przygotować z mrożonych truskawek?
Na początek warto nadmienić, że to, co można przygotować z mrożonych truskawek, często można zrobić również ze świeżych. Jednakże nie działa to w drugą stronę. Truskawki po mrożeniu często tracą swój kształt i jędrność, dlatego nie nadają się już tak dobrze jako np. ozdoba tortów, a ponadto z owoców mrożonych lepiej nie przygotowywać dżemów i innych przetworów.
To jednak nie oznacza, że nie są one przydatne w kuchni. Z mrożonych truskawek przygotujesz różnorodne koktajle i smoothie. Idealnie sprawdzają się też na lody i sorbety. Stworzysz z nich również pyszne kremy, w które truskawki będą „wmieszane” tak jak w np. kupny jogurt. Możesz też używać ich do makaronów czy dań mięsnych. Z mrożonych truskawek przygotujesz też kompot czy galaretkę.
Możliwości jest więc bardzo dużo!
Truskawki to ogrom smaku i możliwości
Jak widzisz, truskawki to naprawdę wspaniały składnik wielu dań. Jest zdrowy, niskokaloryczny, smaczny i może wyglądać naprawdę efektownie. Sezonowość owoców sprawia zaś, że warto cieszyć się letnimi miesiącami, kiedy są dostępne w wersji świeżej. Dowiedz się też, jak sadzić truskawki oraz jak je nawozić.