Często spotykanymi naczyniami wielu kuchniach świata są garnki aluminiowe. Wynika to z ich lekkości, dostępności oraz stosunkowo niskiej ceny. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że korzystanie z aluminiowych garnków może przynosić szkodę dla zdrowia. Dowiedz się, dlaczego garnki aluminiowe mogą być szkodliwe i jakie ich alternatywy warto rozważyć.
Co to jest aluminium?
Aluminium należy do lekkich, srebrzystych pierwiastków chemicznych. Jego niezwykłe właściwości sprawiają, że znalazł od zastosowanie w przeróżnych dziedzinach życia. Aluminium służy do produkcji takich struktur jak nadwozia samochodów czy elementy konstrukcyjne budowli. Jest również cenne w produkcji elementów grzewczych i elektrycznych. W związku z tym stosowane jest w takich branżach jak budownictwo, elektrotechnika, w przemyśle lotniczym, do produkcji samochodów czy opakowań. Jest również często wykorzystywany w przemyśle kuchennym do wyrobu garnków, patelni i innych naczyń aluminiowych.
Kontakt ze zbyt dużymi ilościami aluminium w trakcie procesów produkcyjnych może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Pracownicy przemysłu, którzy są narażeni na kontakt z tym pierwiastkiem mogą doświadczać problemów związanych z układem oddechowym.
Jednak wiele produktów z aluminium jest odpowiednio zabezpieczone przez potencjalnym przedostaniem się tego pierwiastka do organizmu przeciętnego użytkownika. Ponadto jego niewątpliwą zaletą jest fakt, że można go recyklingowa nieskończenie wiele razy, a on nie straci swoich pierwotnych właściwości. Dlatego nim sięgniesz po artykuły wykonane z aluminium, zwróć uwagę na ich jakość oraz gwarancje bezpieczeństwa producenta.
Garnki aluminiowe
Najczęstszymi z przyczyn, dla których naczynia aluminiowe są tak chętnie wybierane, jest ich niska waga, łatwa dostępność oraz atrakcyjna cena. Są one także łatwe w obsłudze, a doskonała przewodność ciepła gwarantuje równomierne gotowanie.
Jednak, mimo swoich zalet, mogą one stwarzać zagrożenie dla zdrowia. Glin, czyli aluminium, może wnikać do organizmu na kilka sposobów: drogą oddechową, układem krwionośnym oraz pokarmowym, oraz przez skórę. Jednak to właśnie przez układ pokarmowy najczęściej dostaje się do ustroju. Jak aluminium dostaje się do żywności? Może się to odbywać już w samym procesie produkcji poszczególnych składników, ale także przez przedostawanie się jonów tego pierwiastka z opakowań (puszki, aluminiowe folie) lub pod wpływem gotowania w aluminiowych naczyniach. I tutaj uwaga: nadmierna ilość aluminium w diecie może prowadzić do licznych schorzeń. Do tych najbardziej niebezpiecznych należą zaburzenia wzrostu, astma czy nawet Alzheimer. Badania jasno wskazują aluminium jako toksyczny pierwiastek dla człowieka. Często można się spotkać również z opinią, że aluminiowe produkty są rakotwórcze.
Dlatego też świadomi kucharze wybierają produkty ekologiczne, zamiast foli aluminiowej stawiają na wysokiej klasy naczynia do przechowywania żywności, a decydując się na naczynia aluminiowe, wybierają garnki pokryte w pełni bezpieczną dla zdrowia powłoką lub ich alternatywę – garnki ze stali.
Garnki aluminiowe a zdrowie
Choć garnki aluminiowe mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie, to mają one swoje miejsce w kuchni. Warto jednak wiedzieć jak z nich bezpiecznie korzystać.
Na wydzielanie się aluminium do żywności ma wpływ długotrwała ekspozycja na wysokie temperatury oraz reakcja na niektóre kwasy. Warto mieć to na uwadze i ograniczyć przygotowywanie w nich niektórych potraw, jak dań na bazie sosu pomidorowe czy cytrusowego, a także tych, które wymagają długiego czasu gotowania.
Warto też zadbać o odpowiednią higienę i regularnie czyścić naczynia, aby żadna resztka jedzenia nie miała możliwości na wejście w reakcje z tym materiałem.
Garnki z powłoką
Jeśli zależy Ci na tym, aby w Twojej kuchni pojawiły się garnki aluminiowe, warto postawić na te naczynia, które pokryte są w pełni bezpieczną dla zdrowia powłoką. Garnki GRANITEX to niezwykła linia naczyń z powłoką inspirowaną naturalnym kamieniem, która posiada właściwości nieprzywierające. Oznacza to, że podczas gotowania dania nie przywierają do dna garnka. To bardzo ważne, gdyż gwarantuje komfortowe i zdrowe gotowanie.
Garnki GRANITEX posiadają jedną z najlepszych obecnie dostępnych powłok ceramicznych na rynku: Ilag Xera Dur 2 ® Ceramic Non Stick. Powłoki ceramiczne to warstwy ceramicznych materiałów naniesione na powierzchnię naczynia. Powłoki ceramiczne są wolne od szkodliwych substancji takich PTFE czy PFOA, które mogą uwalniać się podczas podgrzewania innych powłok takich jak np. teflon. Dodatkowo powłoki ceramiczne posiadają znakomitą właściwość przewodzenia ciepła, a także nieprzywieralności. Dzięki temu jakość przygotowywanych potraw jest naprawdę wysoka, bowiem smażenie na patelniach z powłoką ceramiczną pozwala na używanie minimalnych ilości tłuszczu. Garnki GRANITEX posiadają dwie warstwy powłoki: wierzchnią warstwę Xerogelu z efektem metalicznym oraz warstwę bazową wzmocnioną ceramiką z Xerogelem zapobiegającą pękaniu.
Alternatywa dla aluminium
Doskonałą alternatywą dla aluminium jest stal nierdzewna, która wyróżnia się trwałością, odpornością i estetyką. Garnki ze stali nierdzewnej są odporne na korozję, co sprawia, że są idealnym wyborem dla tych, którzy zwracają uwagę na trwałość swoich naczyń kuchennych. Ponadto stal nierdzewna jest w pełni bezpieczna dla zdrowia, bowiem nie reaguje chemicznie z żywnością nawet podczas gotowania potraw kwasowych czy solonych. Dodatkowo są to naczynia łatwe w utrzymaniu czystości, a także w samym użytkowaniu. Aby korzystać ze stalowych garnków, nie potrzebujesz specjalnych akcesoriów kuchennych.
Jakie garnki stalowe wybrać?
Garnki stalowe PRESTIGE PLUS
To propozycja dla miłośników zdrowego gotowania. Atrakcyjny design oraz wysoka jakość stali 18/10 sprawiają, że ten zestaw garnków idealnie sprawdzi się w każdej kuchni. Stalowe garnki są łatwe w utrzymaniu czystości oraz posiadają właściwości bakteriobójcze, gwarantując tym samym bezpieczne gotowanie. Garnki PRESTIGE PLUS wyposażone są w specjalny lejek, oraz system odcedzania z dwoma rodzajami sitek w pokrywce, które ułatwiają przelewanie płynów bez podnoszenia pokrywki. Dodatkowo rondel posiada lejek z dwóch stron tak by użytkowanie garnka było wygodne dla osób prawo i leworęcznych. Trójwarstwowe dno z dyskiem aluminiowym daje możliwość wykorzystania naczyń na wszystkich typach powierzchni grzewczych. Stalowe garnki Gerlach można z powodzeniem myć w zmywarce.
Co zrobić ze starymi garnkami aluminiowymi?
Jeśli masz w domu stare garnki aluminiowe, z których chcesz zrezygnować, zamiast je wyrzucać, możesz dać im nowe życie. Sprawdź lokalne zasady dotyczące recyklingu i dowiedz się, jak stare aluminiowe naczynia oddać do punktów zbiórki surowców wtórnych. Możesz też wykorzystać naczynia w zupełnie inny sposób. Stare garnki aluminiowe świetnie sprawdzą się jako donica do ogrodu. Możesz pomalować naczynie specjalną farbą do metalu i zrobić z niej klosz ogrodowej lampy. Stare garnki mogą także posłużyć jako naczynia do przechowywania, czy organizery do warsztatu. Wykorzystując stare przedmioty na nowo, dbasz o środowisko naturalne. Dzięki swojej kreatywności aluminiowe naczynia możesz wspaniale wykorzystać, dbając przy tym o zdrowie swoje i swoich bliskich!
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Czy garnki granitowe są zdrowe?