CELESTIA kpl. talerzy obiadowych 36el./12os. Zestaw sztućców 68 szt. CELESTIA połysk + walizka
W zabieganej rzeczywistości korzystanie z mikrofalówki wydaje się nieodzownym elementem prowadzenie kuchni. Urządzenie to ułatwia proces gotowania i pozwala na sprawne przygotowanie codziennych posiłków. Jednak czy wszystkie garnki można wkładać do mikrofalówki? Dowiedz się, jak bezpiecznie korzystać z kuchenki mikrofalowej i oraz z jakie naczynia do mikrofali się nadają!
Mikrofalówka w kuchni
To niewielkie urządzenie od lat towarzyszy w codziennym przygotowywaniu posiłków w kuchniach całego świata. Pierwsze kuchenki mikrofalowe pojawiły się w amerykańskich domach w II połowie XX wieku. Jednak dopiero w latach 90., dzięki rozwojowi technologicznemu urządzenia te stały się dostępne dla wszystkich. Obecnie mikrofale mają wiele funkcji jak grillowanie, gotowanie, podgrzewanie czy rozmrażanie i trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne przygotowywanie posiłków. Przydają się do szybkiego podgrzewania całych dań, a także dodatków. W mikrofalówce również sprawnie rozmrozisz mięso, warzywa czy na przykład pieczywo.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:Czy porcelanę można wkładać do mikrofalówki?
Kuchenka mikrofalowa – jak działa?
Mikrofala wykorzystuje fale elektromagnetyczne (tzw. mikrofale). Fale przechodząc przez cząsteczki jedzenia wywołują jej drganie, które doprowadza do wytworzenia energii zamieniającej się w ciepło. Dzięki temu urządzenie to jest w stanie równomiernie ogrzewać żywność.
Mikrofalówka działa w bardzo szybki sposób i jest w stanie podgrzać jedzenie dosłownie w kilka sekund, co sprawia, że wykorzystanie jej w kuchni rewolucjonizuje cały proces gotowania. Dzięki specjalnym ekranom wbudowanym w drzwiczki urządzenia, fale pozostają wyłącznie w jego wnętrzu. Kuchenki mikrofalowe to świetny przykład tego jak innowacyjne technologie wpływają na codzienne życie.
Jakie naczynia do mikrofali?
Jeśli chcesz bezpiecznie korzystać z pracy mikrofalówki, musisz używać odpowiednich naczyń. Aby je dobrać, najlepiej zwrócić uwagę na zalecenia samego producenta. Na wielu naczyniach są specjalne oznaczenia, które informują konsumentów o tym czy dane naczynie nadaje się do użytku w mikrofali. Na to czy dane naczynie nadaje się do mikrofali wpływa materiał, z jakiego jest zbudowane. I tak materiałami, które bez większego problemu nadają się do mikrofali są:
- szkło – większość szklanych naczyń może być bezpiecznie używana w mikrofali, warto jednak zwrócić uwagę na wszelkie zdobienia lub elementy dekoracji, które mogą powodować iskrzenie;
- ceramika – wiele naczyń ceramicznych z powodzeniem można wykorzystać w kuchence mikrofalowej;
- porcelana – może być użyta w mikrofali, jednak w jej przypadku warto korzystać z programów o średniej i niskiej mocy;
- papier – to materiał, który bez problemu może znaleźć się w mikrofali;
- plastik – niektóre naczynia plastikowe mogą zostać użyte, jednak w przypadku tego materiału warto zwrócić uwagę na zalecenia producenta.
Warto przy tym pamiętać, że rodzajem materiału, który absolutnie nie nadaje się do użytku w mikrofalówce jest metal. Zarówno metalowe naczynia jak i elementy z niego zbudowane mogą nieść zagrożenie dla zdrowia, a także mogą uszkodzić urządzenie. Wkładając garnki ze stali nierdzewnej do mikrofalówki, zmienne pole elektromagnetyczne wytworzy w nim prądy wirowe, które doprowadzą do znacznego zwiększenia jego temperatury i iskrzenia.
Jakie garnki do mikrofali?
Jak już wspominaliśmy, niestety popularne garnki wykonane z takich materiałów jak stal nierdzewna czy aluminium nie nadają się do użytku w kuchence mikrofalowej. Dzieje się tak dlatego, że materiały te odbijają fale co doprowadza nie do grzania jedzenia, a do iskrzenia naczynia. Konsekwencją takiej próby może być uszkodzenie kuchenki mikrofalowej, a nawet spięcie w instalacji. Garnki do mikrofali mogą być wykonane ze szkła lub ceramiki, lecz bezwzględnie należy stosować się do zaleceń producenta. Aby bezpiecznie wykorzystać mikrofalówkę, najlepiej przełożyć jedzenie do szklanych pojemników na żywność i bezpiecznie je podgrzewać.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:Garnki ceramiczne czy stalowe? Podpowiadamy!
Jak gotować w mikrofali?
Aby bezpiecznie i zdrowo przygotować dania w kuchence mikrofalowej, warto zastosować kilka zasad. Przede wszystkim w trakcie podgrzewania większej ilości jedzenia warto zamieszać jego zawartość, aby każdy fragment jedzenia był równomiernie ciepły. Ponadto warto utrzymać odpowiednie nawilżenie. Niestety podczas podgrzewania w mikrofali jedzenie może stać się przesuszone. Wystarczy dodać do posiłku odrobinę wody lub bulionu. Warto wykorzystywać garnki do mikrofali z pokrywką, która zminimalizuje ilość utraconej wilgotności podczas podgrzewania.
Co podgrzewać w mikrofalówce?
Mikrofalówki doskonale sprawdzą się do przygotowywania wielu potraw. Proces ten jest szybki i sprawny. W mikrofali bez problemu podgrzejesz zupy, sosy i gulasze. Szukasz inspiracji? Przygotuj wieczorem ulubioną zupę pomidorową z soczewicą według przepisu Oli Tatki, umieść wygodny garnek SMART w lodówce, a następnego dnia podgrzej porcję zupy w porcelanowej salaterce. Pamiętaj, aby do kuchenki mikrofalowej pod żadnym pozorem nie wkładać sztućców ze stali nierdzewnej czy srebra.
Mikrofalówka również doskonale nada się do podgrzania całych dań, nawet tych zamrożonych. Wystarczy przygotować ulubione danie, następnie umieścić je w szklanym pojemniku na żywność w zamrażarce i w odpowiednim momencie podgrzać bezpiecznie całość w kuchence mikrofalowej. Danie nie straci wartości odżywczych, a Ty będziesz mógł cieszyć się głębia smaku w kilka chwil!
Szybkie dania z mikrofalówki
Nie masz czasu na gotowanie, a potrzebujesz szybko i sprawnie przygotować posiłek? Oto propozycja szybkich przepisów, jakie przyrządzisz w kilka chwil w Twojej mikrofali!
Ekspresowe brownie
Do porcelanowego kubka wsyp składniki:
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka mleka roślinnego lub wody
Następnie za pomocą łyżeczki deserowej wymieszaj wszystko na gładką masę i wstaw do mikrofalówki na ok. 2 minuty. Gotowe!
Omlet serowy
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- Sól
- Ulubiony żółty ser
W porcelanowym kubeczku za pomocą silikonowej trzepaczki roztrzep 2 jajka, dodaj mleko oraz sól. Masę wylej do salaterki i posyp żółtym serem. Przykryj porcelanowym talerzykiem i podgrzewaj przez 3 minuty. Smacznego!
Ryżowy kubek zdrowia
Przygotuj:
- 1/2 kubka ryżu
- 1 szklankę wody
- 1 łyżkę oliwy
- Puszkę kukurydzy
- Ogórek zielony
- Oliwki
- Suszone pomidory
- Sól i pieprz
Do większego szklanego pojemnika wsyp ryż, dodaj wodę oraz oliwę. Użyj pokrywy i wstaw do mikrofalówki na ok. 7 minut (750 W). W tym czasie przygotuj składniki. Nożem szefa kuchni posiekaj w kostkę ogródka, suszone pomidory oraz oliwki. Wszystko wymieszaj z ryżem, dodaj kukurydzę oraz sól i pieprz.
Mikrofalówka – czy warto?
Wielu z nas kojarzy mikrofalówkę jako urządzenie, którego zadaniem jest wyłącznie podgrzewanie gotowych dań. Jednak w dzisiejszych czasach urządzenie to ma o wiele więcej wartościowych funkcji i może w znacznym stopniu ułatwić codzienne przygotowywanie posiłków. Warto jednak pamiętać, że aby w pełni bezpiecznie korzystać z mikrofali, należy stosować się do zasad, zaleceń producenta i dobierać odpowiednie naczynia. Jeśli szukasz efektywnych i prostych sposobów na przygotowywanie szybkich posiłków w codziennych zgiełku, mikrofalówka może okazać się fantastycznym rozwiązaniem!