Dieta śródziemnomorska oparta jest przede wszystkim na produktach takich jak warzywa, owoce, oliwa z oliwek, ryby i przetwory zbożowe. Są one w stanie obniżyć ryzyko wystąpienia wielu chorób, a dodatkowo delektowanie się nimi pozwolą nam poczuć się jak na wakacjach w Grecji lub we Włoszech.
Owoce, warzywa i wino
Owoce i warzywa to główny składnik diety śródziemnomorskiej. Oczywiście, spożywając te produkty, przyswajamy mnóstwo witamin i składników mineralnych, tak ważnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jednak pamiętajmy również, że wiele warzyw i owoców takich jak na przykład jagody, aronia, borówki, czy żurawina, ale również czerwone wino, tak chętnie pite przez Greków, czy Włochów, pozwalają zachować naszą witalność na dłużej. Produkty te posiadają silne antyoksydanty, które neutralizują działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy starzenia się i występowanie wielu chorób, w tym nowotworowych.
Ryby
W naszym codziennym jadłospisie wybierajmy tłuste ryby – makrelę, tuńczyka lub łososia – są one bogate w kwasy omega-3, które pomagają w walce ze stanem zapalnym oraz zapewniają naszej skórze elastyczność i zdrowy wygląd.
Oliwa z oliwek
Co ciekawe, wysokiej jakości oliwa z oliwek jest w stanie uśmierzać ból. Zawiera ona oleocanthal, który działa w podobny sposób jak leki przeciwbólowe. Działa on najskuteczniej, gdy spożywamy oliwę na zimno, a im jest ona ciemniejsza, tym zawiera więcej tego magicznego składnika.
Przetwory zbożowe
Nieodłączne elementy diety śródziemnomorskiej takie jak chleb żytni, czy makaron razowy są dobrym źródłem błonnika, który wspiera nasz układ pokarmowy. Przede wszystkim błonnik jest odpowiedzialny za prawidłową pracę jelit i usprawnia ich działanie. Dodatkowo zmniejsza wchłanianie cholesterolu, stabilizuje poziom glukozy we krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, oraz pomaga w walce z otyłością, ponieważ ma zdolność wchłaniania dużych ilości wody — pozwala nam przez dłuższy czas czuć się sytym, ograniczając ochotę po sięgnięcie po coś do przekąszenia.
Orzechy
Smaczna i zdrowa przekąska między posiłkami kuchni śródziemnomorskiej to na pewno suszone figi zagryzane orzechami, które są prawdziwą skarbnicą zdrowia. Pozytywnie wpływają one na pracę i sprawność mózgu — zawierają potas i magnez, które przyczyniają się do polepszenia naszej koncentracji i pamięci. Są niezwykle ważne w procesie uczenia się i zapamiętywania. Dodatkowo, składniki odżywcze zawarte w orzechach wpływają na zachowanie zdrowych naczyń krwionośnych, opóźniają procesy starzenia, a w konsekwencji mogą pozwolić uniknąć chorób zwyrodnieniowych układów nerwowego.