Jeśli czujesz, że Twoja energia spada nie sięgaj po kawę, lub słodkie napoje energetyczne. Spróbuj przekonać się do przekąsek bazujących na węglowodanach. Węglowodany to inaczej sacharydy, czyli najprościej mówiąc cukry, które są głównym źródłem energii dla naszego organizmu. Wybieraj nieprzetworzone (lub minimalnie przetworzone) produkty z dużą ilością błonnika i łącz je z białkiem lub kwasami tłuszczów nienasyconych, aby spowolnić proces trawienia i zwiększyć poziom energii, jednocześnie unikając spożywania produktów z dużą ilością cukru, aby nie doprowadzić do gwałtownych skoków i spadków poziomu glukozy we krwi.
Jabłka z masłem orzechowym
To przepyszna, zdrowa przekąska, która zapewni szybki zastrzyk energii i którą możemy wziąć ze sobą w góry, do pracy, czy w podróż.
Mleko czekoladowe o niskiej zawartości tłuszczu
Kto z nasz nie lubi mleka czekoladowego? Zwłaszcza w upalne popołudnia, gdy jesteśmy spragnieni chłodnego napoju, który nawodni nasz organizm i doda energii.
Jogurt grecki z malinami, jeżynami i jagodami
To bardzo klasyczna propozycja, ale jakże ważna, dlatego nie mogło jej zabraknąć na liście zdrowych przekąsek dodających energii. Jogurt grecki jest bogaty w białko, natomiast maliny, jeżyny i jagody to nic innego jak zdrowe węglowodany, oraz błonnik, który spowolni proces trawienia.
Jogurt waniliowy, żytnie kruche ciasteczka oraz masło orzechowe
Łyżka masła orzechowego z jogurtem i pokruszonymi ciasteczkami to doskonała kombinacja na po południowy spadek energii. Orzechy to nasze źródło kwasów omega-3, jogurt zaspokoi nasze zapotrzebowanie na białko, natomiast błonnik pochodzący z pełnoziarnistych ciasteczek opóźni proces trawienia cukrów.
Mieszanka bakalii
Łatwa do zabrania w podróż mieszanka jest nieocenionym źródłem energii. Zawiera suszone owoce i orzechy bez dodatków cukru. Orzechy zapewnią odpowiednią dawkę kalorii, ale nie przesadzajmy również z ich jedzeniem – garść mieszanki bakalii wystarczy nam w zupełności!
Bataty z masłem migdałowym
Pyszności, prawda? Słodkie ziemniaki są bardzo pożywne, więc szybko zahamują nasz głód. Dodatkowo zaspokoją nasze zapotrzebowanie na coś słodkiego, dodając nam energii. Bataty z masłem migdałowym możemy traktować jako przekąskę lub podawać jako dodatek do dania głównego.
Kromka pełnoziarnistego chleba z pastą z białej fasoli
Pasta z białej fasoli jest bardzo prosta do przygotowania: wystarczy odcedzić fasolę z puszki, zblendować ją razem z czterema łyżkami oliwy, poszatkowaną pietruszką i gotowe! Do szybkiego pokrojenia pietruszki polecamy nóż do jarzyn 3,5' COUNTRY.