Czy wiesz, ile gotować rosół w szybkowarze? Dowiedz się, na czym polega ten proces i dlaczego korzystając z tego garnka można tak szybko przygotować naprawdę pyszne dania. Sprawdź nasze porady i stwórz pyszny rosół w szybkowarze!
Szybkowar – jak działa?
Działanie szybkowaru jest stosunkowo proste. Garnek ten ma szczelną pokrywkę oraz zawór, który kontroluje ciśnienie wewnątrz. To zwykle jest wyższe, co obniża temperaturę wrzenia i sprawia, że dania szybciej się gotują. Jednocześnie wewnątrz takiego naczynia temperatura będzie z czasem wyższa, niż w mniej szczelnym naczyniu.
Ponadto dzięki szczelnemu zamknięciu para wewnątrz nie ucieka, wzmacniając aromaty potrawy i sprawiając, że wszystkie składniki odżywcze pozostają wewnątrz.
Rosół w szybkowarze – czym różni się od klasycznego?
Rosół z szybkowaru jest tak samo, lub nawet bardziej smaczny, niż ten klasyczny, jednak da się zauważyć pomiędzy nimi pewne różnice. Tą oczywistą jest rzecz jasna czas przygotowania, ale nie tylko. Po pierwsze, gotując rosół w szybkowarze nie zbiera się szumowin, które pojawiają się na wierzchu zupy, przez co może być on nieco mniej klarowny. Szybka ekstrakcja może też doprowadzić do tego, że będzie on bardziej gęsty i bogatszy.
Przygotowanie w szybkowarze może też wzmocnić smak rosołu. Mięso może szybciej zacząć się rozpadać na kawałki, warzywa zaś szybciej miękną. Ponadto, ponieważ nie należy zbyt często podnosić pokrywki nie będziesz w stanie kontrolować go na bieżąco i doprawiać. Jest to jednak też sposób na oszczędniejsze gotowanie, wykorzystujące mniejszą ilość energii.
Ile gotować rosół w szybkowarze?
Klasycznie rosół gotuje się nawet przez 3-4 godziny, na niewielkiej mocy kuchenki. Ile czasu gotować rosół w szybkowarze? Zdecydowanie krócej! Rosół z kurczakiem i wołowiną należy gotować tylko 40-50 minut. Rosół wołowy zaś przez ok. 50-60 minut. Pamiętaj, że im większa jest porcja, tym więcej czasu będzie potrzebne, dlatego przy pierwszych próbach gotowania w szybkowarze należy to uważnie sprawdzać.
Co ważne, pamiętaj, że proces rozgrzewania szybkowaru to ok. 5-10 minut. Dopiero gdy osiągnie on odpowiednie ciśnienie należy zacząć liczyć czas gotowania!
Ile gotować rosół z kury w szybkowarze?
Jeśli chcesz ugotować rosół z kury w szybkowarze, bez dodatku innych mięs, powinno Ci to zająć ok. 30-40 minut. Jest to mięso szczególnie delikatne, dlatego też szybko zaczyna się rozpadać i rozgotowywać. Z tego powodu warto szczególnie uważać w trakcie przygotowywania tego dania!
Poznaj sposoby na pyszny rosół!
Nie ma jednego przepisu na rosół – to danie możesz stworzyć na wiele różnych sposobów. Dlatego też sprawdź nasze przepisy, które krok po kroku pokażą Ci, jak go przygotować w kilku wersjach:
Sprawdź również nasze tipy na to, jak ugotować dobry rosół.
Co jeszcze można ugotować w szybkowarze?
W szybkowarze przygotujesz nie tylko rosół. To idealne naczynie do przygotowania różnorodnych zup. Ponadto doskonale sprawdza się on do przygotowania dań mięsnych i gulaszów. W wysokiej temperaturze mięso szybciej zaczyna się rozpadać i kruszyć, co pozwala na szybkie przygotowanie np. szarpanej wołowiny. To też idealne naczynie do warzywnych dań jednogarnkowych, takich jak leczo albo potrawy strączkowe. Jest to więc doskonały wybór dla tych, którzy cenią sobie szybkie przygotowywanie posiłków oraz dla osób, którym zależy na zaoszczędzaniu energii w trakcie gotowania.
Rosół w szybkowarze – idealny na niedzielny obiad!
W wielu domach rosół jest wciąż popularnym, niedzielnym daniem, jednak część osób odchodzi od tego zwyczaju przez długość gotowania tego dania. W końcu stworzenie go wymaga poświęcenia naprawdę dużej ilości czasu. Dlatego też szybkowar to doskonały wybór, który pozwoli Ci naprawdę szybko cieszyć się pyszną, tradycyjną zupą, którą możesz podać z makaronem, lub też dodać do niej np. przecier pomidorowy, aby użyć jej jako bazy do stworzenia innych pysznych dań.

.jpg)
.jpg)