Dziś niedoceniany, a jednak powinien znaleźć się w każdym domowym komplecie zastawy stołowej porcelanowy półmisek bywa wyzwaniem. Jak podawać na nim dania? Dowiedz się, jak zrobić to tak, by stół wyglądał efektownie. Niech półmisek pojawia się na Twoim stole nie tylko w trakcie rodzinnych spotkań.
Sposób podawania dań ma znaczenie!
Tego, że je się nie tylko żołądkiem, ale również oczami nie trzeba chyba nikomu udowadniać. Przygotowując wystawne przyjęcie, urodzinowe party czy nawet kameralną kolację z bliskimi przyjaciółmi, warto zwrócić uwagę na sposób, w jaki podawać będziesz przygotowane potrawy. Ma to wpływ nie tylko na smak, ale również na atmosferę oraz komfort zaproszonych przez Ciebie gości.
Najchętniej wybieraną formą serwowania wszelkich dań jest podawanie ich na półmisku. W wielu restauracjach w menu znaleźć można na przykład półmisek serów, półmisek swojskich wędlin – no dobrze, ale co to jest ten półmisek?
Półmisek to nic innego jak większy, płaski talerz o różnych kształtach, często bogato ozdabiany. Serwowanie dań na półmisku daje możliwość tworzenia rozmaitych kompozycji i budowania na talerzu małych kulinarnych dzieł sztuki.
Półmisek – jak przygotować?
Planując menu przyjęcia warto przemyśleć również potrawy, które można pięknie ułożyć na półmisku. Taka forma serwowania dań sprawdzi się w wielu wariantach. Wszystko zależy od preferencji oraz okazji, a także rodzaju potraw, jakie chcesz podać.
Przede wszystkim warto podjąć decyzję czy półmisek ma być mieszanką rozmaitych produktów, czy ograniczasz go, tworząc wariant na przykład wyłącznie dla wegetarian. Czy na półmisku znajdzie się tylko tak zwana „zimna płyta” czy też zamierzasz serwować na nim również dania na ciepło? Czy półmisek ma mieć charakter bardziej wytrawny, czy też ma być pełen słodkości lub sezonowych owoców?
Następny krok to sposób podania produktów na półmisku. Możesz przygotować gotowe porcje, do których nie będą potrzebne sztućce lub podać większe kawałki wraz z nożem do krojenia czy innymi sztućcami. Jeśli planujesz przygotować formę umożliwiającą gościom stworzenie własnej kompozycji koreczków, warto podać również wykałaczki. Półmisek będzie zatem doskonałą formą na podanie rozmaitych i różnorodnych przekąsek.
Półmisek serów
Półmisek serów doskonale sprawdzi się jako drobna przekąska do kieliszka ulubionego wina lub dodatek do kolacji. Możesz stworzyć elegancki półmisek serów w stylu francuskim, lub postawić na produkty lokalne. Sery z powodzeniem możesz podać na półmisku drewnianym lub potraktować jako półmisek klasyczną deskę do krojenia.
W zależności od struktury wybranych serów podaj je pokrojone, lub w całości.
Sery świetnie komponują się z soczystymi winogronami oraz oliwkami. Możesz je rozsypać pomiędzy kawałkami wybranych serów.
Na koniec posyp półmisek orzechami nerkowca, które będą smaczną ozdobą. Pamiętaj, aby na półmisku pojawił się również nóż do krojenia.
Jak ułożyć wędliny na półmisku?
Przygotowując wędliny do podania na półmisku warto zwrócić uwagę na grubość krojonych plastrów. Tradycyjne wędliny powinny być podane w dość cienkiej formie. Jeśli obok nich chcesz ułożyć kawałki mięsa możesz podać je w nieco większym wydaniu. Mięso doskonale komponuje się z owocami takimi jak żurawina czy mandarynki.
Wędliny ułóż w pojedynczych plastrach układając je jeden obok drugiego i dzieląc rodzajem mięsa. Na przykład plastry świeżej polędwicy możesz układać na zakładkę, a włoską szynkę parmeńską układając urocze różyczki. Mięsa na zimno możesz podać w formie grubszych plastrów. Półmisek pełen wędlin warto ozdobić gałązką świeżego rozmarynu. Pamiętaj, aby na półmisku pojawiły się dodatkowe sztućce do nakładania przygotowanych produktów.
Półmisek w stylu włoskim – sałatka caprese
Caprese to prosty, włoski sposób na podanie pomidorów na półmisku. Ułóż na nim pokrojone w plastry soczyste pomidory i poprzeplataj je kawałkami świeżej mozzarelli. Na koniec udekoruj talerz listkami bazylii i polej wysokiej jakości oliwą z oliwek.
Na stole postaw eleganckie akcesoria, np. solniczkę i młynek do pieprzu, aby każdy we własnym zakresie mógł doprawić te klasyczną sałatkę. Smacznego!
Owoce na talerz!
Owocowa przekąska serwowana na półmisku? Czemu nie! Podaj ulubione sezonowe owoce na jednym półmisku. Kolorowy talerz pełen witamin doskonale sprawdzi się na każdym stole.
Na jednym półmisku z powodzeniem ułożysz truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny, porzeczki czy arbuza lub melona.
Taka owocowa uczta na półmisku jest nie tylko zdrowa, ale również piękna. Na koniec na półmisku rozsyp listki świeżej mięty.
Półmisek pełen ryb i owoców morza
Z powodzeniem na półmisku można serwować rozmaite wędzone ryby oraz pieczone owoce morza. Ryby możesz podać w mniejszych cząstkach, owoce morza natomiast w całości. Podaj różnorodne owoce morza jak krewetki, małże, kraby czy kalmary. Na środku półmiska umieść najbardziej dekoracyjne formy. Pietruszka lub kolendra wraz z plasterkami cytryny dodadzą soczystych kolorów.
Dzięki takiej formie podania goście mogą wybierać różnych smaków i dań. Sprzyja to również bardziej przyjaznej i ożywionej atmosferze. Podając owoce morza w półmiskach warto na stole umieścić salaterki z ciepła wodą z dodatkiem soku z cytryny, aby goście mogli w trakcie jedzenia przemywać ręce.
Nie zapomnij o sztućcach ułatwiających nakładanie przygotowanych ryb i owoców morza.
Sushi na półmisku
Półmisek jest doskonałą formą do serwowania sushi. Na ozdobnym talerzu ułóż wybrane elementy oraz maki. Pyszny marynowany imbir wraz ze świeżym wasabi potraktuj jako ozdobę.
Sushi doskonale prezentuje się na liściach tradycyjnej sałaty maślanej.
Półmisek do zapiekania
Naczynia służące do zapiekania potraw w piekarniku idealnie sprawdzą się do wszelkich zapiekanek. Półmiski do zapiekania są dostępne w bardzo różnych kształtach oraz rozmiarach. Dopasuj wielkość naczynia do wybranego dania i piecz zgodnie z wybranym przepisem.
Podając półmisek na stół pamiętaj, aby zwrócić uwagę gości na to, że może być on bardzo gorący. Półmisek ułóż wtedy na specjalnych podkładkach.
Mamy nadzieje, że Twoje przyjęcia będą pełne kolorów i różnych pomysłów. Pamiętaj, że nie ma jednego dobrego sposobu na serwowanie dań, a to, w jaki sposób podasz ulubione potrawy zależy wyłącznie do Twojej wyobraźni!