Posiłki można podawać na wiele różnych sposobów. Dzięki temu można podkreślić ich charakter i sprawić, że goście zapamiętają wspólny obiad na dłużej. Co podawać na drewnianej desce a co na paterze?
Półmisek musi znaleźć się w każdym domu
Półmisek to podstawowe naczynie do podawania posiłków. Sprawdzi się w trakcie każdego rodzinnego spotkania. Można podać na nim takie produkty jak:
- wędliny i sery,
- warzywa,
- pierogi,
- kotlety i różnego rodzaju placki,
- ryby,
- mięsa różnego typu.
Półmiski zwykle są okrągłe lub owalne. Dzięki temu można dobrać je do podawanych dań. Na przykład na półmiskach okrągłych częściej podaje się ryby, a na owalnych szwedzki bufet. Możesz ozdobić dania kolorowymi jadalnymi dodatkami, np. sałatą, czy oliwkami. Dzięki temu będą wyglądać niczym z restauracji!
Jeśli nie posiadasz półmiska, a zostaniesz zaskoczony przez gości, możesz wykorzystać duże, płaskie talerze, najlepiej pozbawione kołnierzy. Z powodu swoich rozmiarów nie sprawdzą się aż tak dobrze, ale w nagłej sytuacji również się sprawdzą.
Deska z drewna nie tylko dla miłośników natury
Deska z drewna może służyć oczywiście do krojenia na niej różnorodnych warzyw czy mięs i przygotowywania posiłków, ale to nie jest jej jedyne zastosowanie. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, możesz podać na niej posiłki w efektowny sposób. To szczególnie dobry pomysł do podawania mięs, pizzy czy amerykańskich dań, np. burgerów.
Jednak aby taka deska mogła służyć do serwowania, musi być duża. Najlepiej sprawdzą się takie, które wyglądają na naturalne kawałki drewna, dlatego warto postawić na jakość takiego produktu. Zwróć uwagę na przykład na NATUR BOARD.
Naczynie do zapiekania do bezpośredniego serwowania
Jeśli przygotowujesz wytrawną zapiekankę z piekarnika, pamiętaj, aby nie wyciągać jej z naczynia przed podaniem. Dlatego też tanie dania, jak np. włoska lasange, powinny być przygotowane w naczyniach, które będą również dobrze prezentować się na stole. Mogą być wykonane z porcelany, specjalistycznego szkła bądź innego materiału, który wytrzymuje temperatury znajdujące się wewnątrz piekarnika. W trakcie rodzinnych spotkań unikaj zniszczonych blach do pieczenia, czy produktów z uszczerbkami, np. w szkliwie.
Możesz do tego wykorzystać również całostalowe patelnie SMART STEEL, które dzięki swojej okrągłej formie doskonale nadają się np. do przygotowania w piekarniku i podania pizzy.
Patera do podawania deserów
Po podaniu wytrawnego posiłku albo gdy spotykasz się z bliskimi na kawę czy herbatę, możesz chcieć podać deser. Aby w piękny sposób wyeksponować tort bądź ciasto wykorzystaj paterę. Dzięki temu, że znajduje się na podwyższeniu, słodkości będą nie tylko ładniej wyglądać, ale również będą łatwiej i wygodniej dostępne. Pamiętaj, aby postawić na zastawę stołową, która jest wykonana z wysokiej jakości materiałów, bezpieczna do użytku z żywnością i pasująca pod względem stylu do wnętrza Twojego mieszkania.
To tylko kilka przykładów na podanie dań. Pamiętaj, że w kuchni ogranicza Cię tylko kreatywność. Posiłki dla bliskich możesz podać na wiele różnych sposobów, które pozwolą Ci zaskoczyć wszystkich, wywołując na ich twarzy uśmiech.