Czy wiesz, jak pokroić ciasto? Dowiedz się, jak poradzić sobie z takim w blaszce, jak zrobić to w równe kawałki i jak uzyskać różne kształty. Poznaj też najlepszy nóż do ciasta, który pomoże Ci w tym zadaniu!
Jakie ciasto chcesz pokroić?
Nim zabierzesz się za krojenie ciasta, warto zastanowić się nad jego kształtem oraz rodzajem. Inaczej kroi się ciasto okrągłe, a inaczej kwadratowe czy prostokątne. Nie bez znaczenia jest też konsystencja. Torty o stosunkowo mocnej strukturze będzie się dzielić inaczej, niż miękki, puszysty sernik bądź jabłecznik wypełniony delikatnym nadzieniem. Pamiętaj też, że – co do zasady – bezpieczniej kroi się schłodzone wypieki, ponieważ mają wówczas znacznie bardziej zbitą strukturę.
Czym kroić ciasto?
Do krojenia ciasta przygotuj stosunkowo długi nóż o gładkim ostrzu. Ważne jest to, by był naostrzony, by w płynny sposób przebić się przez strukturę ciasta. Ponadto warto mieć pod ręką również pojemnik z ciepłą wodą, aby delikatnie rozgrzać i oczyścić ostrze, a także ściereczkę kuchenną, by je przetrzeć. Może przydać się również łopatka do ciasta, czy szpatułka do przytrzymania i nałożenia ciasta. Jeśli chcesz wcześniej podzielić wypiek bez krojenia zaopatrz się też w żyłkę cukierniczą.
Pamiętaj, by wszystko, co dotyka ciasta, nadawało się do kontaktu z żywnością, było bezpieczne i czyste. Unikaj np. noży pokrytych rdzą.
Jak przygotować ciasto do krojenia?
Nim pokroisz ciasto, pozwól mu dobrze wystygnąć. W ten sposób zmniejszysz ryzyko, że zacznie się rozpadać w trakcie. Dotyczy to zwłaszcza serników oraz ciast z owocami, które mają miękką strukturę.
Jeśli chcesz kroić ozdobiony tort, pamiętaj, by najpierw ściągnąć z niego wszystkie niejadalne oraz duże ozdoby. Czasem posiadają one również dodatkowe patyczki wewnątrz, które pomagają w zachowaniu struktury – je również wyciągnij przed rozpoczęciem krojenia.
Pamiętaj, by ciasto przed krojeniem postawić na stabilnej podstawie. Nóż odpowiednio przygotuj, lekko go rozgrzewając. Nim rozpoczniesz cięcie, możesz delikatnie zaznaczyć miejsca, w którym powinny być one poprowadzone.
Jak pokroić okrągłe ciasto?
Aby pokroić okrągłe ciasto, zacznij od podzielenia go na dwie części, a następnie na równie ćwiartki. To pomaga w stworzeniu ładnych i równych części. Nóż prowadź od środka aż do brzegów. W ten sposób uzyskasz równe, ładne kawałki. Powinny mieć one kształt klinów. Jednakże to nie jest jedyny sposób na krojenie okrągłego ciasta.
Jak pokroić okrągłe ciasto w romby?
To zadanie może być nieco trudniejsze, niż stworzenie klinów, jednak jeśli stworzysz na powierzchni ciasta odpowiednią siatkę pomocniczą, poradzisz sobie już za pierwszym razem. Najpierw stwórz linię (nie tnij ciasta!) przez środek wypieku. Następnie stwórz linie pomocnicze przechodzące na skos od połówki ciasta w jedną stronę, a potem – w drugą. Chwyć nóż i wykonaj cięcie wzdłuż ukośnej linii w jedną stronę, a następnie w drugą. W ten sposób bez problemu stworzysz romby!
Jak pokroić okrągłe ciasto na kwadraty?
Ciasto możesz pokroić na kwadraty na dwa różne sposoby. Jeśli nie przeszkadza Ci, że część kawałków będzie zaokrąglona, nanieś na ciasto siatkę, tworząc kratkę o wybranej przez Ciebie szerokości i następnie krój je według linii. Drugim sposobem jest przycięcie brzegów okręgu, tworząc proste linie. Następnie postępuj jak wcześniej, tym razem dzieląc gotowy kwadrat na mniejsze kwadraty.
Jak pokroić prostokątne ciasto?
Cięcie prostokątnego ciasta jest naprawdę proste. Zacznij od krojenia go w podłużne paski o wybranej grubości, a następnie zacznij wykrawać z nich niewielkie prostokąciki. Jeśli chcesz, możesz użyć linijki, by stworzyć równe kawałki. Gdy nie masz zamiaru podawać od razu całego wypieku, wykrawaj tylko te fragmenty, które zjesz w tym momencie. To sprawi, że ciasto pozostanie świeże nieco dłużej.
Jak pokroić ciasto na równe kawałki?
Sekret krojenia ciasta na równe kawałki to odpowiednie przygotowanie się do tego. Po pierwsze, nie śpiesz się! Po drugie, używaj dobrego narzędzia, a po trzecie i najważniejsze: przed rozpoczęciem krojenia nanieś na wierzch ciasta równą siatkę. To pozwoli Ci na krojenie go wzdłuż linii, tworząc idealnie równe kawałki. Jeśli nie wyjdzie Ci to za pierwszym razem: pamiętaj, że praktyka czyni mistrza.
Jak pokroić ciasto w blaszce?
Krojenie ciasta w blaszce może być wygodne, jednak weź pod uwagę to, aby nie kroić w ten sposób wypieków, jeśli naczynie jest wykonane z silikonu lub z pokrytego powłoką metalu. Ten pierwszy materiał jest miękki i nóż może się przez niego przebić i zniszczyć foremkę. Powłoka nieprzywierająca zaś może ulec uszkodzeniu w trakcie.
Jeśli posiadasz inną foremkę, zacznij od wystudzenia ciasta. Następnie delikatnie wytnij jego boki. Wierzch Twojego ciasta nie jest równy? Zetnij go i wypoziomuj. Następnie nanieś siatkę na wierzch ciasta i zacznij je kroić.
Czy wiesz, jak pokroić swoje ciasto?
Krojenie ciasta może być wyzwaniem dla początkującego cukiernika lub kogoś, kto chce zacząć piękny sposób serwować dania na stół. Jednak z tymi wskazówkami powinno Ci się to udać bez większych problemów. Mamy nadzieję, że tworzenie wypieków i podawanie ich na stół okaże się dla Ciebie prawdziwą przyjemnością.
.jpg)

.jpg)
.jpg)
.jpg)