Zestaw szklanych pojemników hermetycznych Country 3 el.
Czy wiesz, jak przechowywać ciasto drożdżowe? Gdy je przygotujesz, możesz wykorzystać je przez kolejne kilka dni. Kluczem jest jednak zapewnienie mu odpowiednich warunków. Na co zwrócić uwagę?
Ciasto drożdżowe – pełnia możliwości w kuchni
Ciasto drożdżowe można znaleźć w wielu kulturach. Jest wykorzystywane do różnego typu wypieków, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Można je zarówno smażyć, jak i wypiekać, a zmieniając składniki, ich proporcje czy też techniki przygotowania, można stworzyć różnorodne konsystencje i wypieki: od pizzy, przez pączki, aż po tradycyjne, polskie babki wielkanocne. Przez to, że droższe się namnażają, ciasto „rośnie”, stając się puszyste i pyszne. Jego przygotowanie wymaga cierpliwości i czasu, ale efekty są na tyle wdzięczne, że warto dać mu szansę.
Tego typu ciasto nie musi być wypiekane od razu. Można pozwolić sobie na odłożenie go na jakiś czas. Jednak ważne jest, aby poznać tajniki przechowywania go.
Jak przechowywać ciasto drożdżowe, aby pozostało świeże?
Surowe ciasto drożdżowe należy przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu. Ważne jest to, aby zapewnić mu odpowiednie warunki, ponieważ w innym przypadku może szybko skisnąć. Po wypieczeniu warto przechowywać je pod bawełnianą ściereczką, aby ograniczyć nadmierne wysychanie, ale jednocześnie pozwolić mu na oddychanie. Oczywiście z samego ciasta można przygotować bardzo różne wypieki, w tym pizzę, dlatego należy wziąć pod uwagę również typ wypieku.
Czy można przechowywać ciasto drożdżowe w temperaturze pokojowej?
Wyłącznie przez krótki czas potrzebny do wyrastania ciasta. Drożdże najlepiej rozwijają się w miejscu ciepłym, dlatego też w trakcie procesu wyrastania dobrze jest postawić masę np. obok kuchenki gazowej. Jednak jeśli będą stały tam zbyt długo, ciasto może po prostu skisnąć. Dlatego nie należy przechowywać surowego ciasta drożdżowego w temperaturze pokojowej.
Sprawa ma się inaczej z gotowymi wypiekami na jego bazie. Te bez obaw możesz przechowywać np. w chlebaku. Warto ograniczyć dostęp takich produktów do wilgoci, a także nie przechowywać ich razem z mocno pachnącymi produktami.
Gdzie przechowywać ciasto drożdżowe?
Ciasto drożdżowe można przechowywać w lodówce, w temperaturze ok. 4°C. Nie trzymaj go na drzwiach – znacznie lepiej sprawdzi się półka wewnątrz. Panują tam zdecydowanie stabilniejsze warunki. Po wypieczeniu jednak lodówka nie jest najlepszym miejscem do przechowywania chleba, babeczek, czy innych produktów. Panujące w niej warunki szybko doprowadzają do mięknięcia skórki, a wnętrze wypieku może srać się gumiaste.
W czym przechowywać ciasto drożdżowe?
Surowe ciasto drożdżowe powinno być szczelnie zamknięte w trakcie przechowywania, co ograniczy w znacznym stopniu jego wysychanie. Możesz wziąć pod uwagę kilka typów pojemników:
- miska przykryta folią spożywczą,
- szczelnie zamknięty pojemnik kuchenny z przykrywką,
- szczelny woreczek strunowy,
- silikonowa mata do przechowywania ciasta,
- garnki z pokrywką do przechowywania.
Nie przechowuj ciasta drożdżowego w np. aluminium, ponieważ zwykle jest ono dość klejące, a taki typ powierzchni w znacznym stopniu utrudni Ci mycie.
Wypieki z ciasta drożdżowego możesz przechowywać w bawełnianych woreczkach, w chlebaku, w papierowej torbie itd.
Sprawdź akcesoria do organizacji kuchni!
Jak długo można przechowywać ciasto drożdżowe?
W lodówce ciasto drożdżowe może być przechowywane aż do 5 dni, jednak zazwyczaj lepiej nie przekraczać 4 dni. Pamiętaj, że przed wypieczeniem należy je ogrzać do temperatury pokojowej! W innym przypadku wypieki mogą nie wyjść. Warto przetestować konkretny przepis kilkukrotnie, aby sprawdzić, w jakich warunkach po wypieczeniu produkt jest najsmaczniejszy.
Gotowe wypieki z ciasta drożdżowego zwykle zachowują świeżość nieco dłużej, niż te z innych typów, jednak w dalszym ciągu najsmaczniejsze są tego samego lub następnego dnia. Następnie zaczynają dość szybko tracić wrażenie świeżości.
Sprawdź też słoiki na żywność!
Czy można mrozić ciasto drożdżowe?
Jak najbardziej, jednak wymaga to odpowiedniego przygotowania wcześniej. Po wyrobieniu ciasta zaczekaj ok. 30-40 minut aż wyrośnie. Następnie podziel je na porcje, jeśli jest to konieczne. Ciasto umieść w szczelnym pojemniku i zamrażaj. Tak przygotowane, może być przechowywanie przez 3-6 miesięcy.
Noc przed pieczeniem wyjmij ciasto i zaczekaj, aż osiągnie temperaturę pokojową.
Jak poznać, że ciasto drożdżowe się zepsuło?
Zepsute ciasto drożdżowe będzie miało kwaśny, nieprzyjemny zapach. Przypominać może przefermentowane mleko lub alkohol. To oznacza, że drożdże działały już zbyt długo i takie ciasto nie nadaje się już do wypiekania. Jeśli zaś zbyt mocno wyrosło, a następnie zupełnie opadło może to oznaczać, że nie nadaje się już do wypiekania. Unikaj też pieczenia ciasta o śliskiej, lepkiej powierzchni oraz takiego z widoczną pleśnią.
Czy warto przygotować ciasto drożdżowe na zapas?
Tak, zwłaszcza jeśli lubisz ciepłe bułeczki. To doskonały pomysł na weekend. Ciasto przygotowane w piątek możesz wypiekać w sobotę i niedzielę, aby cieszyć się na śniadaniu świeżymi, chrupiącymi wypiekami. To samo dotyczy też mrożenia ciasta. Warto jednak mieć odpowiednie pomysły na organizację w kuchni już wcześniej, aby zachować w niej porządek.