Czy wiesz, jak przechowywać czosnek w kuchni, tak aby na dłużej zachował swoją świeżość? Sprawdź nasze porady i dowiedz się, gdzie go trzymać i w jaki sposób to robić. Jakie akcesoria do organizacji kuchni mogą Ci się przydać?
Czosnek – zdrowa przyprawa dobra do wielu dań
Czosnek nie tylko poprawia smak potraw, ale również pozytywnie wpływa na zdrowie. Jest naturalnym antybiotykiem: pomaga zwalczać bakterie, wirusy oraz grzyby, dlatego warto regularnie wprowadzać go do swojej diety. Warto mieć go w domu zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Jest on wówczas łagodniejszy i może być dobrym dodatkiem do potraw, w przypadku których mocny smak świeżego czosnku nie będzie dobrym wyborem.
Sposób przechowywania czosnku w kuchni zależy więc od jego formy.
Jak przechowywać czosnek w kuchni?
Świeży czosnek nie powinien być przechowywany w lodówce. Najlepiej trzymać go w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu, np. w koszyczku z naturalnych materiałów. Dzięki temu zmniejszysz szansę na to, że zacznie on kiełkować albo gnić. Dotyczy to jednak całych, nieuszkodzonych główek czosnku.
Obrane główki możesz przechowywać w lodówce, jednak wówczas maksymalny czas przechowywania to 1-2 tygodnie. Warto wówczas przechowywać je w pojemnikach kuchennych ze szczelnym zamknięciem – dzięki temu zachowają świeżość i aromat na dłuższy czas.
Jak długo można przechowywać czosnek?
Główki czosnku, jeśli są przechowywane w odpowiednich warunkach, zachowują swoją świeżość przez 3-6 miesięcy. Po obraniu ząbki czosnku mogą być przechowywane przez maksymalnie 2 tygodnie – po tym czasie mogą zacząć tracić swoje właściwości. Czosnek możesz też zamrozić i przechowywać go do 6 miesięcy.
Marynowany czosnek – przygotowanie i przechowywanie
Marynowany czosnek może być dobrym dodatkiem do wielu potraw. Możesz go przygotować i następnie przechowywać przez dłuższy czas. To naprawdę bardzo proste. Wystarczy przygotować odpowiednio doprawioną zalewę octową. Ząbki czosnku obiera się i przekłada do wyparzonego słoika na żywność, aby następnie zalać je przygotowanym wcześniej płynem.
Czosnek marynowany po pasteryzacji może być przechowywany nawet przez 6-12 miesięcy. To pozwoli Ci na wykorzystanie go w dowolnym momencie. Dobrze sprawdzi się jako dodatek na kanapki, czy jako przyprawa do wielu dań.
Jak długo można przechowywać pieczony czosnek?
Zapieczony w piekarniku czosnek może być doskonałym dodatkiem do kanapek. Jednakże nie powinien być zbyt długo przechowywany. Po włożeniu go do odpowiedniego, szczelnego pojemnika możesz trzymać go w lodówce przez kolejne 3-4 dni. Pamiętaj, aby go w tym czasie spożyć.
Purée z czosnku możesz też mrozić, wykorzystując do tego np. foremkę do lodu. Dzięki temu będziesz mieć zawsze pod ręką pyszne smarowidło na kanapki. Tak przygotowany pieczony czosnek można przechowywać do kilku miesięcy.
Jak przechowywać sproszkowany czosnek?
Sproszkowany czosnek należy przechowywać podobnie jak inne suche przyprawy. Ważne jest to, aby do przechowywania ich używać bezpieczne dla zdrowia pojemniki kuchenne, najlepiej wykonane z wysokiej jakości szkła, ze szczelnym zamknięciem. Po wsypaniu do niego proszku należy schować go w miejsce, do którego nie dociera światło słoneczne. Ważne jest też to, aby był przechowywany w suchych i chłodnych warunkach, z dala od źródeł ciepła.
Odpowiednio przechowywany, sproszkowany czosnek zachowa swoją świeżość przez kolejne 2-3 lata. Pamiętaj, aby nanieść datę ważności produktu albo przynajmniej datę otwarcia oryginalnego opakowania na pojemnik, w którym będzie on przechowywany. To pozwoli Ci na łatwiejsze kontrolowanie świeżości przechowywanych w kuchni produktów.
Poznaj produkty do przechowywania Gerlach
W ofercie marki Gerlach znajdziesz produkty, które ułatwią Ci codzienne przechowywanie i sprawią, że wpadniesz na nowe pomysły na organizację kuchni. W naszej ofercie znajdziesz nie tylko pojemniki kuchenne różnego rodzaju, ale również organizer na noże, czy wkład do szuflady. W ten sposób Twoje wnętrze stanie się zdecydowanie bardziej uporządkowane.
Zwróć też uwagę na garnki i patelnie z linii SMART oraz SMART STEEL. Posiadają one odpinane rączki i wchodzą jeden w drugi, co pozwala na zaoszczędzenie do 50% miejsca w kuchni. Ponadto w naszej ofercie znajdziesz pokrywki do przechowywania, dzięki czemu po ugotowaniu potrawy w garnkach będzie dało się włożyć je w wygodny sposób do lodówki.
Zorganizuj swoją kuchnię!
Zorganizowana kuchnia to kuchnia bezpieczna, w której praca przebiega szybciej i przyjemniej. Dlatego też zawsze warto zastanowić się nad tym, jak przechowywać w niej poszczególne produkty: zarówno te spożywcze, jak i garnki, patelnie, czy noże. Czosnek to tylko jeden z przykładów, nad którym warto się zastanowić, ponieważ zazwyczaj jest obecny w domowych zapasach większości osób.
Bezpieczne pojemniki kuchenne, czy wysokiej jakości noże albo garnki dobrej jakości, które nie będą wyginać się w trakcie przygotowywania potraw to coś, co powinno znaleźć się w każdym mieszkaniu. Sprawdź naszą ofertę już teraz!