Patelnia NATUR 20 cm z powłoką ceramiczną
Ta ryba może być doskonałą podstawą do dania świątecznego. Warto jednak najpierw dowiedzieć się więcej na jej temat. Jak przyrządzić sandacza na wigilię i jak sprawić, by smakował wyśmienicie? Sprawdź już teraz, w jaki sposób można go upiec.
Czy sandacz na wigilię to dobry pomysł?
Sandacz nie jest rybą tradycyjnie kojarzoną z wigilią. W Polsce takimi gatunkami są karpie i śledzie, głównie przez wzgląd na ich łatwą dostępność w tym okresie. Jednakże nie każdy przepada za ich specyficznym smakiem, a ponadto karp posiada zwykle duża ilość ości, co dla wielu jest przeszkodą w spożywaniu go. Dlatego czasem warto poszukać alternatywy i dowiedzieć się, jak przyrządzić sandacza na wigilię. Nim jednak się za to zabierzesz, dowiedz się, co to jest za ryba, jak smakuje i czy w ogóle warto ją jeść.
Pamiętaj też, że niezależnie od tego, na jaką rybę postawisz, warto wcześniej przygotować odpowiednią zastawę stołową. Nie zapominaj o tym, aby zaopatrzyć się w odpowiednie sztućce do ryb. Mogą przydać Ci się również talerze czy półmiski z eleganckiej porcelany. Do napojów wykorzystaj zastawę szklaną z idealnie przejrzystego szkła wysokiej jakości.
Sandacz – co to za ryba?
Sandacz to ryba, którą można spotkać w płytkich wodach przybrzeżnych, w jeziorach czy w średnich i nizinnych rzekach. Osiąga do 130 cm długości i jest często hodowana w stawach rybnych przez wzgląd na to, że jest rybą docenianą w kuchni. Sandacz pospolity nie jest rybą zagrożoną wyginięciem, jednakże od 1 marca do 31 maja jest chroniony z powodu trwającego tarła.
Jak smakuje sandacz?
Sandacz charakteryzuje się soczystym, delikatnym mięsem, którego cechą charakterystyczną jest niewielka ilość ości. Jest lekko słodki w smaku, bez typowego, „rybiego” aromatu. Można go przyprawiać na różnorodne sposoby i łączyć z różnymi składnikami, aby nadać mu charakteru. To sprawia, że jest rybą lubianą przez wiele osób, szczególnie że przez niewielką zawartość ości jest stosunkowo chętnie podawany również dzieciom. Można przygotowywać go zarówno poprzez gotowanie w garnku, jak i poprzez smażenie na patelni, np. klasycznej lub grillowej.
Czy sandacz jest zdrowy?
Sandacz jest rybą raczej lekkostrawną, o ograniczonej zawartości tłuszczu. W 100 g tej ryby znajduje się ok. 85 kcal oraz 18,4 g białka. Będzie więc jego dobrym źródłem przy stosunkowo niskiej zawartości kalorii. Taka ilość sandacza zawiera tylko 0,7 g tłuszczów. Poza tym ryba ta zawiera witaminę B12, wspierającą funkcjonowanie układu nerwowego, witaminę D wspierającą zdrowe kości, czy niacynę, która wspiera metabolizm. W mięsie tej ryby nie brakuje też selenu, fosforu i potasu. To wszystko sprawia, że sandacz może być dobrym, stałym elementem diety.
Jakiego sandacza wybrać na wigilię?
Wigilia to szczególny, uroczysty czas, dlatego warto zadbać, by składniki potraw, które pojawią się na Twoim stole, były jak najwyższej jakości. Dlatego też, jeśli tylko masz taką możliwość, postaw na świeżego, niemrożonego sandacza, pochodzącego z ekologicznych źródeł. Wybieraj mięso, które nie posiada wyraźnego, rybiego zapachu, o jędrnym, białym lub perłowym kolorze. Jeśli kupujesz rybę w całości powinna mieć przejrzyste oczy, a jej skrzela powinny mieć różowy kolor.
To, czy kupisz rybę w całości, jako tuszki, filety czy w formie dzwonków zależy już od Twoich potrzeb i tego, co konkretnie chcesz przygotować na wigilię.
Jak przyrządzić sandacza na wigilię?
Sandacza na wigilię możesz przygotować na wiele różnych sposobów, na przykład:
- sandacz smażony w panierce,
- sandacz zapiekany z cytryną i ziołami,
- sandacz w galarecie,
- roladki z sandacza z grzybowym farszem,
- sandacz po grecku,
- sandacz duszony w winie,
- sandacz w cieście naleśnikowym.
Jak przygotować poszczególne dania? Sprawdź kilka z nich poniżej! Pamiętaj, że do przechowywania np. panierki, przydadzą Ci się pojemniki kuchenne z wysokiej jakości szkła i ze szczelnym zamknięciem. Dzięki temu suche produkty nie będą ściągać wilgoci z powietrza.
Sandacz smażony w panierce – prosty i szybki sposób
Jeśli nie masz czasu na długotrwałe zapiekanie i po prostu chcesz szybko przygotować rybę na wigilię, usmaż sandacza w panierce. Filety lub dzwonki przypraw, a następnie maczaj w mleku oraz w mące pszennej bądź innej panierce. Rozgrzej patelnie z tłuszczem i smaż na niej kawałki ryby aż do zarumienienia. Możesz ją podawać na ciepło i na zimno, z warzywami lub samodzielnie na półmisku.
Sandacz zapiekany z cytryną i ziołami na wigilię – delikatny i łagodny smak
Sandacz zapiekany z cytryną i ziołami na wigilię wymaga mniej pracy, niż ten smażony w panierce, jednak czas pieczenia może być nieco dłuższy, niż czas smażenia na patelni. Wystarczy odpowiednio przyprawić rybę, dodając do niej cytrynę oraz aromatyczne, najlepiej świeże zioła. Następnie możesz po prostu upiec ją w piekarniku, używając foremki do pieczenia, lub naczynia żaroodpornego. To idealny sposób na przygotowanie zarówno filetów, jak i sandacza w całości.
Aby szybko i sprawnie przyprawić sandacza przyda Ci się np. wygodna solniczka i pieprzniczka, a także tasak do ziół, które znajdziesz w naszej ofercie akcesoriów kuchennych.
Sandacz w galarecie – gdy chcesz podać rybę na zimno
Sandacz w galarecie to propozycja dla tych, którzy chcą podać rybę na zimno. W bulionie warzywnym należy ugotować rybę. Następnie zaczekaj, aż cały płyn się schłodzi. Dodaj do niego żelatyny i przekładaj całość do mniejszych miseczek, koniecznie z porcją ryby w każdej z nich. Do pokrojenia sandacza na mniejsze porcje przyda Ci się zestaw ostrych noży kuchennych.
Roladki z sandacza z grzybowym farszem idealne na święta
Doskonałym pomysłem na wigilię będą też roladki z sandacza z grzybowym farszem. Należy przygotować farsz na bazie pieczarek lub innych grzybów (mogą być suszone), z dodatkiem cebuli. Następnie cienkie filety należy posmarować farszem, zawijać je, obtaczać w maku i zawijać w folii spożywczej. Tak przygotowane możesz gotować na parze, smażyć lub zapiekać w piekarniku.
Sandacz – wszechstronna ryba, także na święta
Łagodny smak, niska kaloryczność i uniwersalność w przygotowaniu sprawia, że sandacz doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na święta. To idealna ryba na wigilię, zwłaszcza jeśli Twoja rodzina nie przepada za karpiem czy śledziami. Dlatego też jeśli możesz, spróbuj przygotować ją dla swoich bliskich.
Sprawdź również nasze akcesoria do organizacji kuchni!