Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Czy wiesz, jak upiec jabłko? Przyda Ci się do tego na przykład brytfanna. Dowiedz się, co trzeba zrobić krok po kroku. Jak upiec jabłko w piekarniku, by było aromatyczne i pyszne? Sprawdź nasze porady i wybierz sposób, który będzie dla Ciebie najlepszy.
Dlaczego jabłko pieczone warto przygotować na jesień?
Jabłko pieczone to doskonały pomysł na ciepły deser serwowany jesienią i zimą. Te owoce są łatwo dostępne w polskich sklepach. Często są też jednymi z tańszych, ponieważ wiele odmian jest hodowanych w Polsce i można je w stosunkowo prosty sposób przechowywać przez dłuższy czas. Taki przysmak jest lżejszy od szarlotki, ma też prosty smak i jest stosunkowo zdrowe w porównaniu do np. kupnych słodyczy.
Pieczone jabłko – jaką odmianę wybrać?
Istnieje wiele odmian jabłek. Każda z nich ma nieco inny smak, konsystencje i – co za tym idzie – zastosowanie. Do pieczenia najlepiej sprawdzą się kwaśne w smaku odmiany, raczej twarde, które nie będą rozpadać się po krótkim zapieczeniu. Dobrze sprawdzi się polski klasyk, czyli Szara Renata. To typowa „zimowa” odmiana, która dobrze się przechowuje i jest łatwo dostępna. Świetnie sprawdzają się również Antonówki, czy odmiana Ligol, Delikates, Cortland czy Lobo.
Jabłko pieczone w piekarniku – co przygotować?
Do przygotowania pieczonego w piekarniku jabłka potrzebujesz kilku podstawowych składników. Poza najbardziej oczywistym, czyli samymi owocami, może przydać Ci się również masło, cukier lub inne słodzidło (miód, syrop klonowy), cynamon i opcjonalnie różne suszone owoce, posiekane orzechy, wanilia czy kardamon. Jeśli chcesz, możesz sięgnąć też po ciasto francuskie. Nie ma w tym przypadku jednej uniwersalnej proporcji czy listy składników, dlatego że wiele zależy od wielkości jabłka, ilości przygotowywanych owoców itd.
Ponadto przyda Ci się naczynie żaroodporne lub żeliwna brytfanna albo – jeśli chcesz przygotować mono deser – ceramiczna żaroodporna kokilka. Nie zapomnij też o nożyku do usunięcia gniazd nasiennych oraz o łyżeczce.
Jak upiec jabłko w piekarniku?
Gdy już wybierzesz jabłko lub jabłka, zacznij od oczyszczenia owoców. Umyj je i osusz. Następnie od góry usuń gniazdo nasienne, pozostawiając jednak nienaruszone dno. Pamiętaj, by od góry delikatnie naciąć skórkę – dzięki temu nie popęka w trakcie pieczenia.
W miseczce wymieszaj kawałek miękkiego masła z cukrem lub miodem, cynamonem i opcjonalnie z innymi dodatkami. Takim nadzieniem wypełniaj owoce. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ustaw owoce w naczyniu i zapiekaj je przez 25-40 minut.
Jak upiec jabłko z ciastem francuskim?
Jeśli chcesz, możesz także zapiec jabłko z ciastem francuskim. Postępuj według wcześniejszej instrukcji, jednak pod koniec obłóż owoce w dowolny sposób za pomocą ciasta. Możesz owijać je jak prezent albo wykrawać paski, tworząc różnorodne ozdoby. Wierzch ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem. Przyda Ci się do tego silikonowy pędzelek.
Jak upiec jabłko z kruszonką?
Dobrym pomysłem może być też upieczenie jabłka z kruszonką. Wymieszaj masło z mąką pszenną i schładzaj masę w lodówce. Gdy jabłka będą już gotowe, np. ułożone w naczyniu żaroodpornym, zetrzyj na ich wierzch kruszonkę. Po wyjęciu z piekarnika możesz zaś dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem.
Jak i z czym podać upieczone jabłka?
Upieczone jabłka serwuj na ciepło z ulubionymi dodatkami, takimi jak lody, karmel, bita śmietana czy sos waniliowy. Warto ułożyć je na eleganckim talerzu i serwować je z widelczykami do ciasta. Dzięki temu stworzysz deser nie tylko dla dzieci, ale też idealny np. na spotkania ze znajomymi.
Czy można przygotować pieczone jabłko bez cukru?
Jak najbardziej! Jabłka możesz zapiekać bez dodatku cukru albo zastąpić go słodkim, lecz niskokalorycznym zamiennikiem. To dobry pomysł na deser w zdrowej wersji. W podobny sposób możesz zapiec też na przykład gruszki. Wśród zamienników można znaleźć:
- syrop z agawy,
- syrop klonowy,
- miód,
- ksylitol,
- erytrytol.
Przygotuj pieczone jabłko!
Pieczone jabłko to pomysł na szybki i smaczny deser, który bez problemu zrobisz w swojej kuchni. Mamy nadzieję, że z tym poradnikiem uda Ci się stworzyć coś pysznego dla swoich bliskich!
.jpg)
.jpg)
.jpg)
_2.jpg)