Pasztet świąteczny urozmaici każdy stół w trakcie tych ważnych dla wielu rodzin dni. Niezależnie od tego, co świętujesz, warto przygotować smaczny i aromatyczny pasztet, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do rodzinnego śniadania, czy też po prostu jako przekąska. Przygotuj go z wysokiej jakości cielęciny. Wykorzystaj również wątróbkę wołową, która zapewni mu wyjątkowy smak.
Składniki:
- 500 g wątroby wołowej
- 500 g cielęciny z kością
- 200 g słoniny
- 1 listek laurowy
- pieprz wg. uznania
- 1 ziarno ziela angielskiego
- imbir wg. uznania
- 2 czerstwe bułki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2-3 jajka
- 3-4 suszone grzyby
- mleko wg. uznania
Jak przygotować pasztet świąteczny?
Wątrobę namaczaj w mleku przez co najmniej 60 minut. Następnie zdejmij z niej błonę. Cielęcinę i słoninę oczyść i włóż do garnka MODEL razem z umytymi i namoczonymi wcześniej grzybami. Dodaj przyprawy i dolej ok. 100 ml wody.
Wszystko duś pod przykryciem aż do miękkości. Pod koniec dodaj wątrobę. Bułki namocz i odciśnij. Zmiel je razem z mięsem i słoniną co najmniej dwukrotnie. Do masy dodaj masło, surowe jajka, sól i wszystko razem dobrze utrzyj.
Masę wyłóż do formy SMART, wyrównaj i piecz w 180℃ przez ok. 45-50 minut, aż nabierze idealnie złoty kolor. Wyjmij z formy, gdy pasztet nieco przestygnie i podawaj np. z kanapkami. Smacznego!