Składniki:
- 250 g ryżu do risotto
- 250 g pieczarek
- 1 l bulionu warzywnego lub rosołu
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- Natka pietruszki
- Parmezan
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz
Jak zrobić risotto z pieczarkami?
Rozpocznij od przygotowania pieczarek. Umyj je, pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Obierz cebulę oraz czosnek i drobno je posiekaj.
Na głębokiej patelni np. Monolit 28 cm z powłoką ceramiczną rozgrzej oliwę i podsmażaj na niej cebulę razem z czosnkiem do momentu, aż się zeszklą. Następnie wsyp ryż i wymieszaj go z cebulą czosnkiem i oliwą.
Stopniowo dodawaj do ryżu bulion. Ryż powinien wchłonąć cały płyn przed wlaniem kolejnej porcji. W czasie gotowania należy cały czas mieszać danie (polecamy akcesoria Natur, które ułatwią Ci pracę). Przed końcem warto dodać pieczarki, doprawić pieprzem oraz solą do smaku i jeszcze chwilę potrzymać na małym ogniu.
Po ok. 20 minutach ryż będzie gotowy i możesz go zdjąć z ognia. Kolejny krok to dodanie pozostałych składników, czyli masła oraz parmezanu. Risotto z pieczarkami możesz udekorować natką pietruszki lub zieloną cebulką.