Wątróbka z jabłkami to przepis na słodkie, wytrawne danie, dzięki któremu włączysz podroby do codziennej diety. Są one cenne w składniki mineralne, a używanie ich w kuchni pozwala na niemarnowanie żywności. Dlatego naprawdę warto dać im szansę. Do przygotowania dania przyda Ci się patelnia.
Jakie składniki przydadzą się do wątróbki z jabłkami?
- 250 g wątróbki drobiowej
- 3 kwaśne jabłka
- 1 cebula
- 1 gałka muszkatołowa
- bazylia i sól wg. uznania
Jak przygotować wątróbkę z jabłkami?
Wątróbkę obtocz w mące i obsmaż krótko na rozgrzanej patelni. Na drugiej patelni usmaż na złoty kolor cebulę. Dodaj do niej jabłka oraz przyprawy. Dolej odrobinę wody i podduś. Pod sam koniec dodaj wątróbkę i pozostaw wszystko na wolnym ogniu, aż składniki dobrze się połączą. Danie podawaj z ryżem lub z grzankami.
Czym różni się wątróbka drobiowa od wołowej?
Wątróbka drobiowa ma mniej kalorii, niż wołowa. Ma przy tym więcej tłuszczy i żelaza. Nie zawiera jednak witamin D i K. Z tego powodu zarówno wątróbka drobiowa, jak i wołowa powinny regularnie pojawiać się w zbilansowanej diecie. Dzięki temu dostarczysz organizmowi wszystkich niezbędnych składników.
Czemu gałka muszkatołowa jest droga?
Gałka muszkatołowa od dawna zaliczana jest do najdroższych dostępnych przypraw. Jej cena wynika z wielu czynników. Jednym z nich jest czas wzrostu drzew. Drzewko rozpoczyna owocowanie dopiero w wieku 8-9 lat, co sprawia, że czas oczekiwania na efekty pracy rolników jest dość długi.
Czy można wybrać słodkie jabłka zamiast kwaśnych?
Jabłka do tego przepisu na wątróbkę możesz dobrać wg. własnych upodobań, dlatego jak najbardziej możesz wybrać słodkie. Jednak w przepisie nie bez powodu podane są jabłka kwaśne. Większość osób preferuje właśnie je w przypadku wytrawnych potraw.