0

Jak hodować grzyby jadalne w domu?

Jak hodować grzyby w domu i cieszyć się nimi niezależnie od pory roku? To coś, co możesz bez problemu zrobić na swoim własnym parapecie! Od czego zacząć? Sprawdź, jakie gatunki nadają się do takiej hodowli.

Dlaczego warto hodować grzyby w domu?

Hodowla wielu gatunków grzybów naprawdę nie jest trudna, efekty są szybko widoczne, a smaczne grzyby to idealny dodatek do wielu dań. Przygotujesz z nimi jajecznicę, dodasz je do makaronu, ziemniaków, czy ryżu. Na ich bazie stworzysz również aromatyczne zupy. Na dodatek obserwowanie, jak rosną, może być niezwykle satysfakcjonujące. Dlatego hodowla grzybów w domu jest czymś, co warto robić, zwłaszcza że nie jest uzależniona od pory roku.

Jak hodować grzyby w domu? Gotowe rozwiązania

Chcąc hodować grzyby w domu, możesz postawić na gotowe rozwiązania. Są one nieco droższe, niż robienie tego samodzielnie od podstaw, jednak może to być dobry pomysł na start. Aktualnie bez problemu dostępne są przygotowane już kawałki podłoża z rozwiniętą grzybnią takich rodzajów jak boczniaki, czy pieczarki.

Po zakupie tego typu grzybni najważniejsze jest to, aby zapewnić im odpowiednie warunki do wzrostu.

Grzybnia – jak stworzyć ją samodzielnie?

Zamiast kupować gotowy pakiet, możesz samodzielnie stworzyć grzybnie. W tym przypadku i tak konieczny będzie jednak zakup grzybni, choć nie musi być ona aż tak rozwinięta, jak w przypadku gotowców. Następnie należy wybrać odpowiednie podłoże, na którym grzyby będą mogły się rozwijać i zapewnić im odpowiednie warunki.

Hodowla pieczarki w domu – jakie warunki są potrzebne?

Najłatwiejsza w domowej hodowli jest pieczarka. Ta do wzrostu potrzebuje zwykle temperaturę wynoszącą minimum 8°C, ale za to nie wymaga światła. Z tego też powodu można ją hodować na przykład w piwnicy, czy w ocieplonym garażu. Jest doskonała na start, a z jednej grzybni można uzyskać nawet 5 kg plonów!

Jak hodować grzyby w domu? Warunki dla innych grzybów

Inne gatunki grzybów należy hodować zgodnie z ich wymaganiami. Na przykład boczniakowi wystarczy zaledwie ok. 5°C, ale w przeciwieństwie do pieczarek, potrzebuje dostępu do światła słonecznego. Z tego też powodu nie ma możliwości hodowania ich w zacienionej piwnicy. Z kolei grzyby shitake, cenione między innymi przez wzgląd na wysoką zawartość kwasu foliowego, wymagają wysokiej wilgotności. Z tego powodu nim nabędziesz grzybnie, koniecznie sprawdź jej wymagania.

Jakie potrawy możesz przygotować z grzybami?

Na bazie świeżych grzybów, możesz przygotować wiele smacznych dań. Stwórz z nimi uniwersalny sos, który dodasz do ryżu. Możesz za ich pomocą stworzyć niskokaloryczny obiad, łącząc je z różnorodnymi warzywami i np. passatą pomidorową, czy też wykonasz świąteczną zupę grzybową. Te cenne i często drogie produkty teraz możesz wyhodować w domu, niewielkim kosztem. To też pomysł na doskonały eksperyment do przeprowadzenia np. z ciekawymi świata dziećmi.

Co przyda Ci się przy hodowli grzybów?

Jeśli chcesz hodować grzyby w domu, bez wątpienia przydatne będą nożyczki domowe, dzięki którym odetniesz wyrośnięte egzemplarze. Jeśli zaś chcesz samodzielnie przygotować grzybnie, a nie kupować gotową, na pewno musisz zaopatrzyć się w widełki, czy w kultywator. Te niewielkie narzędzia przydadzą Ci się również w przydomowym ogródku, czy nawet do pielęgnacji kwiatów doniczkowych.

 

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności