0

Jaki nóż do czego?

Większość zadań w kuchni można wykonać jednym nożem szefa kuchni. Dobrze naostrzony doskonale radzi sobie zarówno z siekaniem ziół, jak i krojeniem mięsa. Warto jednak mieć pod ręką kilka noży przeznaczonych do różnych prac. Na rynku jest ich całkiem sporo, zatem jaki nóż, do czego wybrać?

Wśród bogatej oferty tych najważniejszych narzędzi kuchennych znajdziesz zarówno uniwersalne modele, jak i te dedykowane konkretnym czynnościom np. krojeniu pieczywa czy steków. Poznaj kilka z nich.

Jaki nóż do czego? – Zestaw noży w bloku COUNTRY

Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku COUNTRY
 

Nóż szefa kuchni

Zdecydowanie najważniejszy dla każdego doświadczonego kucharza, jak i początkującego amatora gotowania. Ma szerokie ostrze i jest dość długi. Powinien pewnie leżeć w dłoni kucharza tak, aby nie wyślizgnął się podczas krojenia (niektóre modele mają dodatkowo antypoślizgowe rękojeści). Nadaje się do warzyw, ziół, mięsa, ryb i wielu innych.

Jaki nóż do czego? – Nóż szefa kuchni 8

Na zdjęciu: Nóż szefa kuchni 8" DECO BLACK
 

Nóż Santoku

Podobnie jak nóż szefa kuchni, Santoku jest równie wszechstronny i można wykonać nim większość prac. Kucharze często używają ich zamiennie, zwłaszcza jeśli wolą lżejsze narzędzia. Jego cechą charakterystyczną jest płaskie ostrze oraz wgłębienia, dzięki którym mięso lub inne krojone składniki nie przyklejają się do jego powierzchni.

Jaki nóż do czego? – Nóż santoku 7

Na zdjęciu: Nóż santoku 7" SMART GREY
 

Nóż uniwersalny

Cienkie krojenie, przycinanie, filetowanie to zadania, z którymi ten nóż radzi sobie najlepiej. Jego ostrze jest dość wąskie i może mieć różne długości, ale jest zdecydowanie mniejszy niż nóż szefa kuchni.

Jaki nóż do czego? – Nóż kuchenny 4,5

Na zdjęciu: Nóż kuchenny 4,5" STYLE
 

Nóż do pieczywa

Charakteryzuje go długie ostrze z ząbkami, które sprawiają, że chleb, bułki, ciasta oraz produkty mięsne można łatwo przeciąć bez większego nacisku.

Jaki nóż do czego? – Nóż do chleba 8

Na zdjęciu: Nóż do chleba 8" NATUR
 

Nóż do obierania

Niewielki nóż z prostym lub zakrzywionym ostrzem ułatwia obieranie warzyw oraz owoców.

Jaki nóż do czego? – Komplet 3 noży Smart Color

Na zdjęciu: Komplet 3 noży Smart Color

 

Nóż do trybowania

Narzędzie idealne dla wielbicieli dań mięsnych oraz ryb, ponieważ służy do rozdzielania mięsa od kości oraz filetowania. Jego ostrze może być zarówno sztywne, jak i giętkie.

Jaki nóż do czego? – Nóż do trybowania 6

Na zdjęciu: Nóż do trybowania 6" PRECISION
 

Tasak

Ciężki nóż o grubym grzbiecie i szerokim ostrzu. Przeznaczony jest głównie do dużych kawałków mięs z kośćmi, które trudno podzielić na części. Doskonale radzi sobie z twardymi produktami takimi jak dynia.

 

Ostrzałka do noży

Tylko ostre noże są bezpieczne w kuchni, ponieważ nie wymagają użycia zbyt dużej ilości siły, a produkty przetniesz bez problemów. Aby jednak zawsze były przygotowane do pracy, warto mieć pod ręką ostrzałkę uniwersalną lub ceramiczną.

Jaki nóż do czego? – Ostrzałka do noży 04

Na zdjęciu: Ostrzałka do noży 04
 

Teraz już wiesz jaki nóż, do czego wybrać, zwłaszcza jeśli chodzi o najpopularniejsze modele. Rodzajów noży jest o wiele więcej – znajdziesz także noże przeznaczone wyłącznie do filetowania, do steków, do krojenia warzyw i obróbki wielu innych składników.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2020

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności