Większość zadań w kuchni można wykonać jednym nożem szefa kuchni. Dobrze naostrzony doskonale radzi sobie zarówno z siekaniem ziół, jak i krojeniem mięsa. Warto jednak mieć pod ręką kilka noży przeznaczonych do różnych prac. Na rynku jest ich całkiem sporo, zatem jaki nóż, do czego wybrać?
Wśród bogatej oferty tych najważniejszych narzędzi kuchennych znajdziesz zarówno uniwersalne modele, jak i te dedykowane konkretnym czynnościom np. krojeniu pieczywa czy steków. Poznaj kilka z nich.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku COUNTRY
Nóż szefa kuchni
Zdecydowanie najważniejszy dla każdego doświadczonego kucharza, jak i początkującego amatora gotowania. Ma szerokie ostrze i jest dość długi. Powinien pewnie leżeć w dłoni kucharza tak, aby nie wyślizgnął się podczas krojenia (niektóre modele mają dodatkowo antypoślizgowe rękojeści). Nadaje się do warzyw, ziół, mięsa, ryb i wielu innych.
Na zdjęciu: Nóż szefa kuchni 8" DECO BLACK
Nóż Santoku
Podobnie jak nóż szefa kuchni, Santoku jest równie wszechstronny i można wykonać nim większość prac. Kucharze często używają ich zamiennie, zwłaszcza jeśli wolą lżejsze narzędzia. Jego cechą charakterystyczną jest płaskie ostrze oraz wgłębienia, dzięki którym mięso lub inne krojone składniki nie przyklejają się do jego powierzchni.
Na zdjęciu: Nóż santoku 7" SMART GREY
Nóż uniwersalny
Cienkie krojenie, przycinanie, filetowanie to zadania, z którymi ten nóż radzi sobie najlepiej. Jego ostrze jest dość wąskie i może mieć różne długości, ale jest zdecydowanie mniejszy niż nóż szefa kuchni.
Na zdjęciu: Nóż kuchenny 4,5" STYLE
Nóż do pieczywa
Charakteryzuje go długie ostrze z ząbkami, które sprawiają, że chleb, bułki, ciasta oraz produkty mięsne można łatwo przeciąć bez większego nacisku.
Na zdjęciu: Nóż do chleba 8" NATUR
Nóż do obierania
Niewielki nóż z prostym lub zakrzywionym ostrzem ułatwia obieranie warzyw oraz owoców.
Na zdjęciu: Komplet 3 noży Smart Color
Nóż do trybowania
Narzędzie idealne dla wielbicieli dań mięsnych oraz ryb, ponieważ służy do rozdzielania mięsa od kości oraz filetowania. Jego ostrze może być zarówno sztywne, jak i giętkie.
Na zdjęciu: Nóż do trybowania 6" PRECISION
Tasak
Ciężki nóż o grubym grzbiecie i szerokim ostrzu. Przeznaczony jest głównie do dużych kawałków mięs z kośćmi, które trudno podzielić na części. Doskonale radzi sobie z twardymi produktami takimi jak dynia.
Ostrzałka do noży
Tylko ostre noże są bezpieczne w kuchni, ponieważ nie wymagają użycia zbyt dużej ilości siły, a produkty przetniesz bez problemów. Aby jednak zawsze były przygotowane do pracy, warto mieć pod ręką ostrzałkę uniwersalną lub ceramiczną.
Na zdjęciu: Ostrzałka do noży 04
Teraz już wiesz jaki nóż, do czego wybrać, zwłaszcza jeśli chodzi o najpopularniejsze modele. Rodzajów noży jest o wiele więcej – znajdziesz także noże przeznaczone wyłącznie do filetowania, do steków, do krojenia warzyw i obróbki wielu innych składników.