Patelnia NATUR 24 cm z powłoką ceramiczną
Choć są jednymi z najpopularniejszych naczyń tego typu na rynku, wiele osób wciąż zastanawia się, czy patelnie aluminiowe są zdrowe. Poznaj ich wady i zalety, aby dowiedzieć się, czy na pewno dobrze sprawdzą się w Twojej kuchni.
Patelnia aluminiowa – cechy charakterystyczne
Patelnie aluminiowe mają wiele zalet. Nagrzewają się stosunkowo szybko, dobrze rozprowadzają ciepło, a jeśli są wykonane z odpowiednio grubej warstwy materiału, nie wyginają się w trakcie podgrzewania. Są też lżejsze, niż naczynia wykonane ze stali nierdzewnej. Jednakże materiał ten sam w sobie ma też pewne wady. Jeśli posiadasz patelnię wykonaną z samego aluminium, bez dodatkowych powłok to nie zaleca się przygotowywania w nich potraw kwaśnych. Wówczas może dojść do reakcji chemicznych, przez które do żywności dostaną się szkodliwe substancje.
Patelnie z aluminium – czy zdrowe do użytkowania?
Patelnie z aluminium mogą być w pełni bezpieczne dla zdrowia, o ile zostały pokryte odpowiednią powłoką. Za najbezpieczniejszy ich rodzaj uważa się powłoki ceramiczne. Tworzą one barierę pomiędzy metalem a żywnością, która nie wchodzi w reakcje chemiczne. Pozwala to na korzystanie ze wszystkich zalet tego metalu, bez obawy o własne zdrowie.
Należy jednak pamiętać o tym, że tego typu powłoki często nie są zbyt odporne na zarysowania. Z tego powodu, jeśli sięgasz po patelnie, które je posiadają, konieczne jest używanie akcesoriów z drewnianą lub silikonową końcówką. Ważne jest również to, aby nie być takich patelni w zmywarce, a jeśli powłoka ulegnie uszkodzeniu, nie należy stosować takiej patelni dłużej. Przestrzegając tych zasad, nie tylko sprawisz, że korzystanie z naczynia będzie bezpieczniejsze, ale również przedłużysz ich żywotność.
Czy smażenie na patelniach aluminiowych jest zdrowe?
Samo smażenie, jako proces wykonywany w kuchni, często kojarzy się z żywnością typu fast food. Jednak samo w sobie nie jest szczególnie niezdrowe. Wiele zależy od tego, w jaki sposób jest on przeprowadzany, a także od tego, jak wygląda całościowa dieta danej osoby.
Można śmiało stwierdzić, że codzienne smażenie na głębokim tłuszczu nie jest zdrowe. Może z łatwością sprawić, że w Twojej diecie będzie zbyt dużo tłuszczu, a same potrawy przygotowywane w ten sposób są dość kaloryczne. Jeśli jednak robisz to od czasu do czasu, zwracając uwagę na proporcje różnych składników w diecie, nie będzie miało to aż tak negatywnego wpływu na Twoje zdrowie.
Ponadto smażyć można również używając niewielkiej ilości tłuszczu. Patelnie aluminiowe z powłokami zwykle pozwalają na niemal beztłuszczowe smażenie. Wymagają tylko niewielkiej ilości oleju rozłożonego równomiernie na powierzchni patelni. W ten sposób możesz przygotować np. zdrowe warzywa, czy mięsa.
Jeśli jeszcze bardziej chcesz ograniczyć ilość tłuszczu w diecie, możesz skorzystać z patelni grillowej. Posiada ona wypustki, które unoszą nieco smażone potrawy, pozwalając tłuszczowi spływać niżej. Dzięki temu smażone potrawy nie są przez cały czas w nim zanurzone, a ponadto możesz go w łatwy sposób odlać.
Patelnie aluminiowe – na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Wybierając patelnię aluminiową, warto zwrócić uwagę na kilka jej cech. Ważne jest, aby stawiać na naczynia znanych i cenionych producentów, którzy gwarantują jakość. Dzięki temu nawet, jeśli produkt będzie w jakiś sposób wadliwy, bez obaw będzie można ją zareklamować.
Sprawdź również materiały, z jakich została wykonana. Producent powinien podać nie tylko materiał, z którego został stworzony korpus, ale również nazwę samej powłoki, której naczynie zostało pokryte. To pozwala na lepszą weryfikację jakości naczynia.
Nie bez znaczenia jest również grubość patelni. Te wykonane z cieńszego materiału mogą się wyginać w trakcie użytkowania, ale z drugiej strony nagrzewają się szybciej i dobrze sprawdzą się do szybkiego smażenia, np. jeśli chcesz przygotować jajecznicę czy jajka sadzone. Z kolei te stworzone z grubszej warstwy materiału wolniej się rozgrzewają, ale na dłużej utrzymują ciepło, które rozprowadza się również równomierniej. Takie naczynia są lepsze do przygotowywania potraw, które wymagają dłuższego czasu przygotowania.
Koniecznie sprawdź również, czy patelnia jest kompatybilna z Twoją kuchenką. Dotyczy to w szczególności tych indukcyjnych. Najlepiej postaw na naczynie z dnem w technologii Full Inducion, która pozwala na zaoszczędzenie energii. W ofercie Gerlach również znajdziesz takie naczynia. Zwróć uwagę np. na patelnie z linii NATUR lub MONOLIT.
Czy patelnie aluminiowe są zdrowe?
Patelnie aluminiowe są powszechnie użytkowane i nie zauważono znacznego negatywnego wpływu na zdrowie użytkowników. Ważne jest to, aby korzystać z nich zgodnie z zaleceniami producenta. Wówczas zyskasz pewność, że naczynia są bezpieczne w użytkowaniu. Jeśli jednak i tak obawiasz się, że nie będą one odpowiednie dla Twojej rodziny, postaw na patelnie wykonane ze stali nierdzewnej, takie jak patelnia PRESTIGE czy SOLID LITE.
Dobrej jakości patelnia powinna znaleźć się w każdej kuchni. Nie ma jednak jednoznacznej odpowiedzi na to, która jest najlepsza i najzdrowsza. Wiele zależy od Twoich technik gotowania i zwyczajów w kuchni. Pamiętaj, że naczynia, które znajdziesz w sklepie, muszą spełniać odpowiednie normy, aby trafiły na półki, dlatego możesz bez obaw założyć, że są one bezpieczne w użytkowaniu w ramach zakresu opisanego przez producenta.
Chcesz wiedzieć więcej o patelniach? Dowiedz się, jaką patelnię wybrać!
PATELNIE GERLACH KUPISZ W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
PATELNIE PATELNIE GRILLOWE PATELNIE ZE STALI NIERDZEWNEJ PATELNIE ALUMINIOWE ZESTAW PATELNI WOKI PATELNIE BEZTŁUSZCZOWE PATELNIE CERAMICZNE PATELNIE NIEPRZYWIERAJĄCEPATELNIE GRANITOWE PATELNIE NA KUCHENKĘ GAZOWĄ PATELNIE DO NALEŚNIKÓW