Patelnia CONTRAST PROCOAT 20 cm z powłoką ceramiczną
Jak myślisz, czy patelnie ceramiczne są zdrowe? Z jakich materiałów są wykonane oraz w jaki sposób działają? Dowiedz się, czy takie naczynia są dla Ciebie. Patelnie w kuchni to podstawowe naczynia, dzięki którym możesz przygotować wiele ciekawych i smacznych posiłków. Dlatego warto mieć w swoim asortymencie produkty wysokiej jakości.
Czym jest patelnia ceramiczna?
Patelnia ceramiczna to zazwyczaj naczynie wykonane z jakiegoś metalu, zazwyczaj z aluminium, czasem ze stali nierdzewnej, pokrytego powłoką ceramiczną. Zazwyczaj charakteryzuje się ona właściwościami nieprzywierającymi, które pozwalają na łatwiejsze przygotowywanie potraw. Ponadto pozwala ona na łatwiejsze czyszczenie patelni, ponieważ woda, czy tłuszcz zdecydowanie łatwiej z niej schodzą.
Czy patelnie ceramiczne są zdrowe?
Powłoki ceramiczne są uznawane za jedne z najbezpieczniejszych dostępnych na rynku. Większość z nich przechodzi dokładnie badania, gwarantujące ich jakość. Wybierając konkretny model patelni warto jednak zwrócić uwagę na to, czy firma podaje nazwę samej powłoki. Dzięki temu możesz sprawdzić jej konkretne cechy.
Należy jednak zwrócić uwagę na to, że jeśli korzystasz z patelni aluminiowych z powłokami ceramicznymi należy o nie odpowiednio dbać. Jeśli powłoka zostanie uszkodzona, lepiej nie korzystać dłużej z samego naczynia, dlatego że pod wpływem wysokich temperatur oraz kwaśnych potraw mogą wydzielać one niesprzyjające ludzkiemu zdrowiu substancje.
Jak dbać o patelnię ceramiczną?
Każdy konkretny model patelni ceramicznej może mieć nieco inne wymagania, jeśli chodzi o dbanie o nie. Dlatego nim zaczniesz ich używać, koniecznie sprawdź komunikaty producenta. Istnieje jednak kilka podstawowych zasad użytkowania, które są uniwersalne dla wszystkich tego typu naczyń.
Przede wszystkim korzystając z patelni ceramicznej, używaj akcesoriów z drewnianą lub silikonową końcówką. To pozwoli Ci ograniczyć ryzyko, że jej powierzchnia zostanie porysowana. Po użyciu naczynia, jeśli nie jest ono bardzo mocno wybrudzone (np. posiada tylko cienką warstwę tłuszczu) wystarczy przetrzeć je po wystudzeniu ręcznikiem papierowym i schować do szuflady lub szafki.
W sytuacji, w której patelnia wymaga mycia, koniecznie zrób to ręcznie, za pomocą miękkiej gąbeczki. Nie używaj zmywarki – wysokie temperatury w połączeniu z mocnymi detergentami mogą doprowadzić do zniszczenia powierzchni naczynia. Po umyciu wysusz patelnie.
Nie zapominaj również o tym, aby przestrzegać maksymalnej temperatury podanej przez producenta. Jeśli naczynie zostanie przegrzane, powłoka może stracić swoje nieprzywierające właściwości. Zwróć na to szczególną uwagę, jeśli korzystasz z płyty indukcyjnej. Często w bardzo krótkim czasie są one w stanie bardzo mocno rozgrzać patelnie.
Jak smażyć zdrowiej na patelniach ceramicznych?
Korzystając z patelni ceramicznych nie musisz używać dużej ilości tłuszczu w trakcie smażenia. Wystarczy użyć niewielkiej ilości oleju, smalcu czy masła, rozłożonej równomiernie na całej powierzchni naczynia. To pozwala na ograniczenie kaloryczności posiłków, dlatego też takie naczynia sprzyjają osobom, którym zależy na ograniczeniu masy ciała.
Pamiętaj jednak, że zdrowa dieta to coś więcej, niż jeden posiłek przygotowany na patelni. Ważne jest to, aby dbać o nią w kompleksowy sposób, dbając zarówno o kaloryczność, jak i odpowiedni balans wykorzystywanych składników. Dlatego też jednorazowo przygotowany posiłek smażony w głębokim tłuszczu nie musi mieć wcale bardziej negatywnego wpływu na zdrowie, niż np. spożywanie przez cały tydzień tylko jednego i tego samego warzywa.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze patelni ceramicznych?
Wybierając patelnię ceramiczną dla siebie, przede wszystkim zwróć uwagę, czy jest kompatybilna z Twoją kuchenką. W następnej kolejności przyjrzyj się jej innym cechom, takim jak:
- średnica – patelnie zwykle maja 20, 24 lub 28 cm średnicy. Dobierz wielkość do swoich potrzeb i wielkości posiłków, które przygotowujesz;
- uchwyt – uchwyty mogą być wykonane z różnego rodzaju tworzyw sztucznych, drewna lub z metalu;
- grubość – cienkie patelnie mogą mieć tendencje do wyginania się, ale szybciej się nagrzewają, więc lepiej nadają się do przygotowywania szybkich posiłków (np. jajecznicy), a z kolei te z grubszej warstwy materiału warto wykorzystywać do smażenia czy duszeni mięs.
Już wiesz, czy patelnia ceramiczna jest zdrowa!
A skoro masz już tego świadomość, możesz podjąć decyzję, czy jest to odpowiednie naczynie dla Ciebie. W ofercie marki Gerlach znajdziesz takie produkty w różnorodnych rozmiarach. Posiadamy zarówno patelnie głębokie, patelnie grillowe, jak również patelnie do naleśników lub woki. Dzięki temu możesz dobrać model, który będzie Ci najbardziej odpowiadał.
Pamiętaj, że dbanie o naczynia kuchenne również ma wpływ na Twoje zdrowie. Czyste, dobrze utrzymane patelnie sprawią, że przygotowywanie posiłków będzie wygodniejsze i szybsze. Mogą być też inspiracją do poznawania i testowania nowych produktów oraz przepisów. Życzymy Ci, aby gotowanie było dla Ciebie tylko przyjemnością!
Chcesz wiedzieć więcej o patelniach? Dowiedz się, jaką patelnię wybrać!
PATELNIE GERLACH KUPISZ W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
PATELNIE PATELNIE GRILLOWE PATELNIE ZE STALI NIERDZEWNEJ PATELNIE ALUMINIOWE ZESTAW PATELNI WOKI PATELNIE BEZTŁUSZCZOWE PATELNIE CERAMICZNE PATELNIE NIEPRZYWIERAJĄCEPATELNIE GRANITOWE PATELNIE NA KUCHENKĘ GAZOWĄ PATELNIE DO NALEŚNIKÓW