Patelnia SOLID LITE 24 cm z powłoką ceramiczną
Czy patelnia ze stali nierdzewnej jest zdrowa? Sprawdź fakty i mity na jej temat. Co warto wiedzieć o takich naczyniach? Dlaczego patelnie ze stali nierdzewnej są chętnie używane w profesjonalnych kuchniach? Znajdź odpowiedzi na te pytania!
Patelnie stalowe – jak są zbudowane?
Patelnie stalowe można podzielić na dwie główne kategorie: patelnie z powłokami i bez powłok. Obydwa rodzaje posiadają korpus wykonany ze stali, zazwyczaj nierdzewnej. Patelnie z powłokami posiadają jednak dodatkową warstwę, np. ceramiczną, która posiada właściwości nieprzywierające. Dzięki temu do smażenia na takim naczyniu możesz wykorzystać mniejsze ilości tłuszczu. Jednakże powłoki również mają swoje ograniczenia (związane z temperaturą, czy wykorzystywanymi w trakcie gotowania akcesoriami), dlatego żadne z tych rozwiązań nie jest w pełni idealne.
MIT: Patelnie ze stali nierdzewnej są trudne w utrzymaniu
Według niektórych utrzymanie patelni ze stali nierdzewnej jest trudniejsze, niż standardowych patelni z powłoką wykonanych z aluminium. Jest to jednak zdecydowanie mit! Dbanie o patelnie stalowe z powłoką nie różni się szczególnie od dbania o inne naczynia tego typu. Korzystając z nich, należy używać akcesoriów z silikonowymi lub drewnianymi końcówkami, a po schłodzeniu naczynia należy umyć je delikatnie za pomocą gąbeczki. Po wysuszeniu warto schować je do szafki lub szuflady tak, by nie dotykała innych naczyń.
Utrzymanie patelni stalowych bez powłoki jest jeszcze prostsze! W ich przypadku możesz używać dowolnych akcesoriów, także tych metalowych. Możesz je myć ręcznie lub – o ile producent na to pozwala – włożyć je do zmywarki. Nie musisz obawiać się również aż tak bardzo o zarysowania. Nawet jeśli jakieś powstaną nie zmieni to funkcjonalności naczynia. Takie patelnie są więc wręcz prostsze w utrzymaniu, niż naczynia z powłokami, które najczęściej można znaleźć w sklepach.
MIT: Na patelni stalowej nie da się smażyć jajek bez przypalenia
Przypalenie jajek na patelni może zdarzyć się na każdej patelni, zarówno stalowej, jak i aluminiowej. Wszystko zależy od temperatury i czasu smażenia. Faktem jest jednak, że jeśli korzystasz z patelni bez powłoki to przypalenie może być nieco łatwiejsze, szczególnie dla osób bez odpowiedniej wprawy. Takie naczynia wymagają użycia większej ilości tłuszczu, niż te z powłokami, dlatego na początku ważne jest, aby wyczuć nowe narzędzie pracy i nauczyć się z niego odpowiednio korzystać.
MIT: Patelnie stalowe łatwo rdzewieją
Większość patelni wykonana jest ze stali nierdzewnej, co oznacza, że poprzez dodatnie dodatkowych pierwiastków uzyskuje się naczynie stosunkowo odporne na korozje. Oczywiście nie jest to odporność pełna, dlatego nie należy zostawiać takiej patelni na długi czas w wodzie. Warto zabezpieczać ją też cienką warstwą oleju. Jednakże proces rdzewienia w ich przypadku nie następuje aż tak szybko.
MIT: Patelnie ze stali nierdzewnej nadają się tylko dla profesjonalistów
Patelnie ze stali nierdzewnej bez powłok faktycznie często używane są w profesjonalnych kuchniach. Wynika to z jej cech. Są one szczególnie odporne na wysokie temperatury, można je w łatwy sposób wyczyścić i nie trzeba przejmować się dodatkową powłoką, która może zacząć kruszyć się w trakcie wielogodzinnego użytkowania w wysokich temperaturach. Jednak to nie znaczy, że nie ma dla nich miejsca w domowej kuchni! Wręcz przeciwnie – są one doskonałe do codziennego użytkowania, zwłaszcza jeśli jesteś miłośnikiem przygotowywania steków.
MIT: Stal nierdzewna zmienia smak potraw
Stal nierdzewna jest obojętna chemicznie i nie wchodzi w reakcje z żywnością, w przeciwieństwie do np. aluminium. Dlatego też to, że zmienia smak potraw jest mitem. Dobrej jakości patelnia wykonana z tego właśnie materiału nie wchodzi w reakcje z żywnością nawet w przypadku używania bardzo wysokich temperatur.
Czy patelnie ze stali nierdzewnej są zdrowe?
To chyba najważniejsze pytanie, dotyczące jakichkolwiek naczyń i produktów, za pomocą których przygotowujesz posiłki. Patelnia wykonana ze stali nierdzewnej jest produktem w pełni bezpiecznym dla ludzkiego zdrowia. Nie musisz obawiać się smażenia na nich i gotowania. Jeśli dodatkowo posiada ona powłokę warto sprawdzić jej skład, jednak co do zasady obecne na rynku pokrycia są również bezpieczne w użytkowaniu. Ważne jedynie, aby zawsze kupować naczynia kuchenne ze sprawdzonych źródeł, od zaufanych producentów.
Jaką patelnię ze stali nierdzewnej od marki Gerlach wybrać?
W ofercie marki Gerlach znajdziesz patelnie ze stali nierdzewnej zarówno z powłokami, jak i bez powłok.
Jeśli szukasz naczynia z powłoką, zwróć uwagę na patelnie SOLID LITE. Stworzone ze stali nierdzewnej 18/10 i pokryte szwajcarską powłoką nieprzywierającą doskonale sprawdzą się do przygotowywania codziennych posiłków. Innym dobrym rozwiązaniem są patelnie z odczepianą rączką SMART STEEL, dzięki którym zaoszczędzisz w kuchni do 50% miejsca.
Osoby, którym jednak zależy na naczyniu bez powłoki, powinny postawić na model PRESTIGE. To patelnie dostępne w dwóch rozmiarach, na których z powodzeniem przygotujesz steki, duszone mięsa, czy warzywa. Wykonane z grubej warstwy stali, są trwałe i wytrzymałe. To bez wątpienia zakup na długie lata!
Wszystkie z wymienionych patelni mogą być używane na dowolnym typie kuchenki: zarówno na indukcji, gazie, kuchence ceramicznej czy elektrycznej. Dlatego nie musisz obawiać się o to, że nie sprawdzą się w Twojej kuchni.
Patelnie ze stali nierdzewnej – do jakiego wnętrza?
Patelnie ze stali nierdzewnej zazwyczaj mają klasyczny, elegancki design. To sprawia, że nadają się niemal do każdego wnętrza. Świetnie sprawdzą się zarówno w kuchni klasycznej, tradycyjnej, jak i industrialnej. Nie musisz więc obawiać się, że nie sprawdzą się w Twoim mieszkaniu. Warto jednak dobrać ich kształt do wyglądu innych naczyń, np. jeśli posiadasz nowocześnie wyglądające garnki warto postawić na patelnie SMART STEEL. Z kolei osoby, które stawiają na klasyczny kształt naczyń mogą sięgnąć po patelnie PRESTIGE.
Sprawdź pomysły na patelnie na prezent!
Chcesz wiedzieć więcej o patelniach? Dowiedz się, jaką patelnię wybrać!
PATELNIE GERLACH KUPISZ W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
PATELNIE PATELNIE GRILLOWE PATELNIE ZE STALI NIERDZEWNEJ PATELNIE ALUMINIOWE ZESTAW PATELNI WOKI PATELNIE BEZTŁUSZCZOWE PATELNIE CERAMICZNE PATELNIE NIEPRZYWIERAJĄCEPATELNIE GRANITOWE PATELNIE NA KUCHENKĘ GAZOWĄ PATELNIE DO NALEŚNIKÓW