Prawidłowe nakrywanie do stołu

Prawidłowe nakrywanie do stołu

Prawidłowe ułożenie sztućców przy stole dodaje posiłkom szczególnej oprawy. Kilka prostych zasad sprawi, że nawet zwykły posiłek nabierze wyjątkowej elegancji. Poniżej zamieszczamy przydatne informacje jak układać sztućce na stole.

Jak układać sztućce?

Sztućce zawsze układamy od zewnątrz do wewnątrz - sztućce do dania, które pojawią się jako pierwsze powinny znaleźć się najbardziej na zewnątrz. Tak też po prawej stronie kładziemy (w zależności od zaplanowanego menu): nóż do dania głównego, nóż do ryby, nóż do przystawki, łyżkę do zupy. Po lewej stronie natomiast rozmieścić należy widelec do dania głównego, widelec do ryby i widelec do przystawki.

Łyżkę ustawiamy grzbietem do dołu, natomiast nóż kładziemy w taki sposób, aby był skierowany ostrzem w stronę talerza. Sztućce deserowe umieszczamy na górze nakrycia - jako pierwszy kładziemy widelczyk w prawo, natomiast ponad widelczykiem kładziemy łyżeczkę i kierujemy ją w lewo.

Zestaw do sałaty 2 szt. połysk MUZA

Na zdjęciu: zestaw do sałaty 2 szt. połysk MUZA

Perfekcyjne nakrycie musi znaleźć się na środku przeznaczonego miejsca. Talerz i sztućce kładziemy w takiej samej odległości od krawędzi stołu.

Między nakryciami powinno zachować się odstęp ok. 80 cm, tak aby każdy z gości mógł czuć się przy stole swobodnie i komfortowo.

Po lewej stronie od nakrycia w górnej części umieszczamy talerzyk na pieczywo oraz nożyk do masła, w dolnej natomiast przewidziane jest miejsce na serwetkę.


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności
Zyskaj rabat
5%
na pierwsze
zakupy!
odbierz rabat dowiedz się więcej