Elegancko nakryty stół i wachlarz sztućców mogą nieraz przyprawić o zawrót głowy. Do kilku podstawowych zasad savoir-vivre warto zastosować się także przy codziennych posiłkach, ponieważ dzięki temu zyskają one wyjątkową oprawę.
Na profesjonalne nakrycie składa się wiele istotnych elementów, a najważniejsze z nich to sztućce, talerze, kieliszki, serwetki, a nawet… obrus.
Obrus
Jego wielkość zawsze powinna być dopasowana do wielkości stołu, tak aby z każdej strony zwisało po ok. 25-30 cm, jednocześnie nie dotykając krzeseł. Jeśli chcesz użyć kilku obrusów – ułóż je na zakładkę.
Menu trzydaniowe
Posiłki z 3 daniami – zupą, daniem głównym i deserem pojawiają się najczęściej zarówno w restauracjach, jak i w domach.
Prawidłowe ułożenie sztućców
Pierwsze danie to zupa, dlatego łyżkę połóż po prawej stronie talerza od zewnętrznej strony. Kolejne danie np. mięsne wymaga użycia noża (znajdującego się między łyżką a talerzem) oraz widelca, który powinien leżeć po lewej stronie talerza. Nad talerzem umieść widelczyk deserowy (z rączką skierowaną w lewo), a bliżej środka stołu łyżeczkę (z rączką po prawej stronie).
Ułożenie kieliszków
Schemat korzystania z kieliszków jest dokładnie taki sam jak w przypadku sztućców. Jako pierwsze używane są te, które znajdują się po zewnętrznej stronie. W menu trzydaniowym najczęściej jest to kieliszek na wodę, a kolejny (bliżej talerza) na wino (najpierw białe, a następnie czerwone).
Menu cztero-, pięcio- i ośmiodaniowe
W skład menu czterodaniowego dodatkowym daniem jest ryba, którą podaje się zazwyczaj po zupie, a przed daniem mięsnym. Na stole powinny wówczas znaleźć się dodatkowe sztućce do ryb – widelec oraz nóż, a także dwa kieliszki na wino białe i czerwone. W niektórych przypadkach po lewej stronie nakrycia znajduje się talerzyk z nożem do pieczywa oraz kieliszek do szampana lub wina musującego po prawej stronie (w zależności od kolejności, stawia się go albo jako pierwszy od strony zewnętrznej, przed kieliszkiem na wodę, albo jako ostatni, najbliżej talerza). Jeśli deserem są lody, nad talerzem zamiast widelczyka deserowego oraz łyżeczki, powinna znaleźć się łyżeczka do lodów.
Menu pięcio- oraz ośmiodaniowe oprócz dań głównych składają się z przystawek. W zależności od rodzaju potraw, nakrycia uzupełnia się o odpowiednie sztućce – standardowe sztućce stołowe, do przystawek i deserów, ryb, owoców morza, steków, ziemniaków, masła, owoców, lodów itd.
Serwetki
Jeśli organizujesz eleganckie przyjęcie, warto zaopatrzyć się w serwetki z materiału, a w przypadku mniej oficjalnych spotkań możesz użyć papierowych lub flizelinowych. Umieszcza się je na środku nakrycia (np. na talerzu albo obrusie) albo po lewej stronie talerza (jeśli w nakryciu nie ma talerza na pieczywo). Aby urozmaicić nieco nakrycie, możesz poskładać serwetki w zależności od Twoich upodobań, jednak nie jest to konieczne. Najpopularniejsze formy składania to rulon, podwójny rulon, szpic oraz słup.
Akcesoria
Na koniec, gdy wszystkie najpotrzebniejsze elementy nakrycia są już na stole, zajmij się dodatkami np. świecami oraz kwiatami (pamiętaj, aby kwiaty nie miały zbyt intensywnego zapachu). Dobierz je tak, aby kolorystycznie oraz kształtami nawiązywały do pozostałych rzeczy znajdujących się na stole.
Prawidłowe nakrywanie do stołu jest łatwe i szybko się tego nauczysz. Dzięki takim umiejętnościom stworzysz harmonijną kompozycję na stole. Pamiętaj przy tym o zachowaniu odpowiedniej odległości pomiędzy nakryciami – mierzy się ją od środka jednego talerza do środka drugiego i powinna wynosić ok. 80 cm, aby goście mogli czuć się komfortowo i swobodnie.