0

Pyszne dania z dodatkiem grzybów

Sos kurkowy

Składniki:

  • 200 g kurek
  • Dwie łyżeczki świeżego, posiekanego koperku
  • 100 g serka topionego
  • 2 łyżeczki serka masarpone
  • Sól, pieprz,
  • Olej rzepakowy

Sposob przygotowania:

Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy pod zimną wodą i osuszamy.

Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy kurki.

Dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Całość smażymy, aż kurki staną się miękkie.

Następnie dodajemy serek topiony i serek mascarpone. Dokładnie mieszamy.

Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Sos kurkowy podajemy ze świeżą bagietką.

Wskazówka:

Do przygotowania sosu kurkowego polecamy patelnię Natur.

Kurczak w sosie śmietanowym z borowikami

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka po 150 g
  • 200 g borowików
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g sera Mascarpone
  • Kilka gałązek świeżego koperku
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Koperek płuczemy i drobno szatkujemy.

Obieramy cebulę, czosnek i drobno kroimy.

Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i kroimy w grubsze paski.

Myjemy borowiki i również kroimy je w grubsze plastry.

Rozgrzewamy olej na patelni, smażymy cebulę z czosnkiem przez 5 minut, następnie dodajemy kurczaka, borowiki i smażymy całość, aż wszystkie produkty na patelni staną się miękkie.

Dodajemy serek Mascarpone, koperek, sól oraz pieprz. Mieszamy.

Przykrywamy patelnię i gotujemy całość na wolnym ogniu przez 20 minut.

Sos śmietanowy z borowikami najlepiej podawać z puree ziemniaczanym.

Wskazówka:

Do przygotowania sosu polecamy pokrywkę uniwersalną Gerlach.

Pokrywka uniwersalna Gerlach

Soczyste steki z cebulką i pieczarkami

Składniki:

  • 4 steki wołowe po 200 g
  • 1 brokuł
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 3 liście laurowe
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 ½ łyżki masła
  • ¼ szklanki mleka
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C z funkcją termoobiegu.

Brytfankę smarujemy masłem (1 łyżka masła) i wstawiamy na włączony palnik.

Kładziemy steki do brytfanki i smażymy je tak, aby się ładnie zarumieniły.

Następnie przekładamy na talerz i odkładamy na bok.

Obieramy cebulę i czosnek. Kroimy je drobno.

Brokuł płuczemy pod bieżącą wodą i odkrawamy różyczki.

Pieczarki również płuczemy, i kroimy na kilka części.

Wlewamy wodę do garnka, doprowadzamy do wrzenia, solimy, wrzucamy brokuły i gotujemy je przez 10minut, aż zmiękną.

W drugim garnku, zalewamy ziemniaki zimną wodą i gotujemy przez 25 minut, następnie odcedzamy i ugniatamy je w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków. W trakcie ugniatania dodajemy roztopione masło (1/2 łyżki masła), mleko i sól.

Do brytfanki dodajemy czosnek i cebulę, smażymy je przez 8 minut, aż zmiękną.

Dodajemy pokrojone grzyby i przesmażamy całość przez kolejne 8 minut.

Wlewamy do brytfanki bulion warzywny i dokładnie mieszamy.

Ponownie wkładamy steki do brytfanki, układamy tymianek, liście laurowe, dodajemy sos Worcestershire i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Całość doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, zamykamy pokrywką i wstawiamy naczynie do piekarnika na godzinę.

Gotowe danie podajemy z puree ziemniaczanym i brokułami.

Wskazówka:

Do przygotowania soczystych steków polecamy brytfankę indukcyjną Granitex.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności