0

Risotto z pieczarkami

Składniki:

  • 250 g ryżu do risotto
  • 250 g pieczarek
  • 1 l bulionu warzywnego lub rosołu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • Natka pietruszki
  • Parmezan
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

 

Jak zrobić risotto z pieczarkami?

Rozpocznij od przygotowania pieczarek. Umyj je, pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanej oliwie.

Obierz cebulę oraz czosnek i drobno je posiekaj.

Na głębokiej patelni np. Monolit 28 cm z powłoką ceramiczną rozgrzej oliwę i podsmażaj na niej cebulę razem z czosnkiem do momentu, aż się zeszklą. Następnie wsyp ryż i wymieszaj go z cebulą czosnkiem i oliwą.

Risotto z pieczarkami – Patelnia głęboka MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia głęboka MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Stopniowo dodawaj do ryżu bulion. Ryż powinien wchłonąć cały płyn przed wlaniem kolejnej porcji. W czasie gotowania należy cały czas mieszać danie (polecamy akcesoria Natur, które ułatwią Ci pracę). Przed końcem warto dodać pieczarki, doprawić pieprzem oraz solą do smaku i jeszcze chwilę potrzymać na małym ogniu.

Risotto z pieczarkami – Zestaw akcesoriów NATUR

Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
 

Po ok. 20 minutach ryż będzie gotowy i możesz go zdjąć z ognia.

Kolejny krok to dodanie pozostałych składników, czyli masła oraz parmezanu. Risotto z pieczarkami możesz udekorować natką pietruszki lub zieloną cebulką.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności