0

Rodzaje i zastosowanie sztućców

Łyżka, widelec, nóż i łyżeczka to podstawowe sztućce, które znajdują się w każdej kuchni. Używane są na co dzień i trudno się bez nich obejść. Zastawa stołowa może być jednak bardziej rozbudowana.

Istnieje wiele rodzajów sztućców, które różnią się między sobą kształtem i przeznaczeniem. Przy kilkudaniowym menu oprócz standardowych sztućców do dań głównych często podaje się te do ryb, przystawek, deserów, masła oraz kawy czy herbaty.
 

Zestaw sztućców 24 szt. połysk FOSS

Na zdjęciu: Zestaw sztućców 24 szt. połysk FOSS
 

Sztućce do dań głównych

W skład tych sztućców wchodzą łyżka, widelec i nóż. Wszystkie mają tę samą wysokość. Łyżka służy do jedzenia zupy, a nóż i widelec do pozostałych potraw. Widelec posiada 4 długie, regularne zęby. Z kolei nóż ma niewielkie ząbki i jest średnio ostry. Używa się go wyłącznie do krojenia (najczęściej mięsa).

Ułożenie sztućców nie jest przypadkowe. Łyżkę kładzie się zawsze z prawej strony. Pomiędzy łyżką a talerzem jest miejsce na nóż, natomiast widelec powinien leżeć po lewej stronie talerza.
 

Zestaw sztućców 24 szt. FLAMES połysk

Na zdjęciu: Zestaw sztućców 24 szt. FLAMES połysk
 

Sztućce do przystawek

Wyglądają niemalże jak te, używane do dania głównego. Jedyną różnicą jest ich wielkość – sztućce do przystawek są nieco mniejsze.
 

Zestaw sztućców 68 szt. połysk STUDIO + walizka

Na zdjęciu: Zestaw sztućców 68 szt. połysk STUDIO + walizka
 

Sztućce do ciast i deserów

Najczęściej zalicza się do nich łyżeczkę (desery) i widelczyk (ciasta), które kładzie się nad talerzem (widelczyk skierowany jest rączką w lewą stronę, a znajdująca się nad nim łyżeczka ma rączkę z prawej strony). Wyjątkiem jest sytuacja, gdy kelner dostarcza deser później i przynosi inne, dopasowane do niego sztućce (mogą to być np. łyżeczki z niewielką miseczką i długimi rączkami).
 

Widelczyki do ciasta 6 szt. CELESTIA

Na zdjęciu: Widelczyki do ciasta 6 szt. CELESTIA
 

Sztućce do kawy i herbaty

Łyżeczka do kawy przypomina deserową pod względem wielkości – ma wąską, niewielką miseczkę. Czasem stosuje się dodatkowy podział ze względu na rodzaje kaw np. espresso, latte itp. Łyżeczka do herbaty różni się miseczką, która jest nieco większa.
 

Łyżeczki do kawy 6 szt. połysk FJORD

Na zdjęciu: Łyżeczki do kawy 6 szt. połysk FJORD
 

Łyżeczki do herbaty 6 szt. połysk FOSS

Na zdjęciu: Łyżeczki do herbaty 6 szt. połysk FOSS
 

Sztućce do ryb

Widelec występuje w dwóch wariantach – z trzema szeroko rozstawionymi zębami (krótszy od widelca do przystawek) do spożywania potraw rybnych oraz z czterema zębami do ich serwowania. Przy jedzeniu ryb używa się również charakterystycznego noża, przypominającego łopatkę do ciasta. Pomaga on głównie w oddzielaniu kawałków ryby od ości.
 

Zestaw sztućców w drewnianej skrzyni 68 szt. połysk RETRO

Na zdjęciu: Zestaw sztućców w drewnianej skrzyni 68 szt. połysk RETRO
 

Oprócz tych spotykanych najczęściej istnieją także sztućce do spożywania mniej popularnych dań (np. raków, homarów, ostryg, ślimaków, kawioru, steków, owoców cytrusowych) oraz serwowania potraw (np. zup, sosów, sałatek, cukru).
 

Zestaw łyżek wazowych 2 szt. Onda

Na zdjęciu: Zestaw łyżek wazowych 2 szt. Onda
 

W zależności od menu, na stole mogą pojawić się różne rodzaje sztućców. Jeśli nie masz pewności, do czego służą niektóre z nich, pamiętaj, aby rozpoczynać zawsze od tych, ułożonych po zewnętrznych stronach. A gdy nie wiesz, w jaki sposób zjeść wybrane danie, zapytaj o to gospodarza, z pewnością chętnie Ci wytłumaczy i rozwieje Twoje wątpliwości.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2020

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności