Rodzaje i zastosowanie sztućców

Rodzaje i zastosowanie sztućców

Znając prawidłowe ułożenie oraz sposób posługiwania się sztućcamii, warto również poznać ich rodzaje oraz zastosowanie. Oprócz podstawowego zestawu – łyżki, noża, widelca i łyżeczki, którymi posługujemy się na co dzień, w skład zastawy stołowej wchodzi o wiele bogatsze wyposażenie.

Łyżki i łyżeczki

Łyżka uważana jest za najstarszy ze sztućców, bowiem używana była już w czasach prehistorycznych. W  Polsce upowszechniła się w późnym średniowieczu, obecnie jest to podstawowy element każdej zastawy.

Wyróżniamy następujące rodzaje łyżek:

  • Łyżka obiadowa to klasyczna łyżka, służąca do jedzenia zup, o standardowych wymiarach, takich jak pozostałe sztućce obiadowe.
  • Łyżeczka deserowa jest mniejsza, niż łyżka obiadowa, ma szerszą i krótszą miseczkę. Przeznaczona jest do spożywania deserów.
  • Łyżeczka do kawy rozmiarem przypomina łyżkę deserową, ma wąską, niewielką miseczkę. Wśród tego rodzaju łyżeczek dostępne są także łyżeczki przeznaczone do konkretnych rodzajów kawy:  łyżeczka mocca, czyli bardzo mała łyżeczka przeznaczona do espresso, serwowanego w małych filiżankach, oraz łyżeczka do kawy latte z długim trzonkiem i małą, okrągłą miseczką.
  • Łyżeczka do herbaty z miseczką nieco szerszą, niż w łyżeczce do kawy, aby wygodnie wyjmować z filiżanki torebkę z herbatą.
  • Łyżeczka do cukru nazywana także szufelką, ma prostokątny kształt i jest głębsza, niż łyżeczka deserowa.
  • Łyżka do sałatek razem ze specjalnym widelcem przypominającym łyżkę, tworzy komplet sztućców ułatwiających nakładanie sałatek.
  • Łyżka wazowa ma długi trzon i głęboką miseczkę. Służy do nalewania zupy.
  • Łyżka do sosów ma postać klasycznej łyżki z głębszą miseczką. Pomaga podczas nabierania sosów.
  • Łyżka półmiskowa podobna jest do łyżki obiadowej. Służy do nakładania ziemniaków, ryżu oraz innych dodatków.

Widelce i widelczyki

Widelec pojawił się w Europie około XI wieku. Początkowo miał tylko dwa zęby i służył do nabijania mięsa. W miarę upływu czasu podlegał przemianom, w efekcie których przybywały mu kolejne zęby, a jego główka została wygięta tak, aby podczas spożywania posiłku jedzenie nie zsuwało się z widelca.

Wyróżniamy następujące rodzaje widelców:

  • Widelec obiadowy ma zazwyczaj cztery długie, regularne zęby i główkę o średniej szerokości. Przeznaczony jest do różnego rodzaju dań.
  • Widelec do ryb występuje w dwóch wariantach. Widelec z trzema szeroko rozstawionymi zębami, krótszy od widelca do przystawek, służy do spożywania potraw rybnych. Jego wersja z czterema zębami przeznaczona jest do serwowania ryb.
  • Widelec do przystawek jest nieco mniejszy od widelca obiadowego, a jego ząbki są krótsze. Przeznaczony jest do różnego rodzaju przystawek.
  • Widelczyk do ciast/deserów jest to mały widelczyk z dwoma lub trzema zębami, wielkości klasycznej łyżeczki do herbaty. Może zastępować widelczyk do owoców.
  • Widelec sałatkowy to widelec z dwoma lub trzema zębami i zaokrągloną główką, która ułatwia nakładanie sałatki.
  • Widelec półmiskowy to duży, wąski widelec o dwóch zębach. Służy do nakładania plastrów wędliny lub sera z półmiska na talerz.

Zestaw do sałaty 2 szt. połysk MUZA

Na zdjęciu zestaw do sałaty 2 szt. połysk MUZA

Noże

Noże stołowe, pojawiły się najpóźniej, bo w połowie XVII wieku. Początkowo miały szpiczasto zakończone ostrze, które potem zostało zaokrąglone.

Obecnie możemy wśród nich wyróżnić:

  • Nóż obiadowy o standardowych rozmiarach, takich jak pozostałe sztućce obiadowe. Ma niewielkie ząbki i jest średnio ostry. Przeznaczony jest do krojenia mięsa.
  • Nóż do przystawek o średniej wielkości, używany jest do zimnych przekąsek oraz deserów.
  • Nóż do ryb o tępym ostrzu w kształcie łopatki, zaostrzony na końcu. Przeznaczony jest do przytrzymywania ryby podczas oddzielania mięsa od ości.

powrót