Jednym z niezbędnych narzędzi w każdej kuchni jest nóż. Większość prac, związanych z krojeniem można wykonać jednym z nich – nożem szefa kuchni. Jednak rodzajów noży jest wiele i warto się z nimi zapoznać, zwłaszcza że mogą ułatwić przygotowanie potraw.
W czołówce najpopularniejszych noży znajdują się: nóż szefa kuchni, nóż do pieczywa i nóż do obierania. Niektóre są bardziej uniwersalne, a inne przeznaczone do konkretnych zadań.
Na zdjeciu: Zestaw noży w bloku LOFT
Nóż szefa kuchni
Jeden z najbardziej uniwersalnych i najczęściej używanych noży. Wykorzystuje się go do krojenia warzyw, mięsa, ziół i wielu innych. Sprawdzi się w każdej sytuacji, bez względu na to, czy musisz coś pokroić w grube kostki, czy drobno posiekać.
Na zdjęciu: Nóż szefa kuchni 8" NATUR
Nóż Santoku
Wszechstronny i przez wielu kucharzy używany zamiast noża szefa kuchni. Ma płaskie ostrze, a niektóre modele mają dodatkowe zagłębienia po bokach, dzięki którym krojone produkty nie przyklejają się do jego powierzchni.
Na zdjęciu: Nóż santoku 7" STYLE
Nóż do obierania
Niezbędne narzędzie w każdej kuchni, które ułatwia obieranie warzyw i owoców. Swoim wyglądem przypomina nieco nóż szefa kuchni, choć jest od niego mniejszy i ma węższe ostrze (w zależności od modelu i przeznaczenia może być nieco zakrzywione). Doskonale nadaje się do precyzyjnych prac.
Na zdjeciu: Nóż do obierania 2,5" PRECISION
Nóż do pieczywa
Charakterystyczne ząbki, znajdujące się na jego długim ostrzu delikatnie przecinają produkt, jednocześnie nie uszkadzając wnętrza. Nóż idealnie spisuje się przy krojeniu chleba czy bułek, ale można go użyć również np. do mięsa lub pomidorów.
Na zdjęciu: Nóż do chleba 8" NATUR
Uniwersalny nóż kuchenny
Sprawdza się przy krojeniu drobniejszych produktów. To nóż mniejszy niż szefa kuchni z wąskim ostrzem i niewielką końcówką.
Na zdjeciu: Nóż kuchenny 8" STYLE
Nóż do trybowania
Nóż o charakterystycznej budowie, wąskim i elastycznym ostrzu pozwoli Ci sprawnie i precyzyjnie oddzielić mięso od kości.
Na zdjeciu: Nóż do trybowania 6" PRECISION
Tasak
Jeden z najcięższych i największych noży w kuchni. Ma bardzo szerokie ostrze, które świetnie radzi sobie z dużymi i twardymi produktami, jak np. mięso z kośćmi.
Nóż do steków
Niewielki nóż stołowy z wąskim ostrzem, ząbkami i ostro zakończoną końcówką. Doskonale nadaje się nie tylko do steków, ale też innych rodzajów mięsa, które są już wysmażone. Czasami podaje się go również do hamburgerów.
Odpowiednia pielęgnacja noży to podstawa. Pamiętaj, że lepiej nie myć ich w zmywarce. Ten sposób zmywania może poważnie je uszkodzić, zarówno ostrze, jak i samą rączkę (zwłaszcza gdy jest drewniana – wówczas nie powinna mieć nadmiernego kontaktu z wilgocią i wysoką temperaturą). Noże myj ręcznie, delikatnie, w letniej wodzie, jednocześnie dbając o swoje bezpieczeństwo. Następnie dokładnie osusz, aby uniknąć pojawienia się nieestetycznych plam lub powstania ognisk korozji.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku AMBIENTE
Spośród tak wielu rodzajów noży, dostępnych na rynku, najważniejsze są 3 – szefa kuchni, do obierania oraz do pieczywa. Każdy z nich powinien być odpowiednio wyważony i zawsze dobrze naostrzony, ponieważ tylko wtedy zapewni idealne cięcie.