Featured posts
-
Lifestyle | 20.06.2024
Co jadało się w Noc Kupały? Poznaj dawne zwyczaje!
Noc Kupały to święto przesilenia letniego obchodzone przez dawnych Słowian. Było to jedno z najważniejszych wydarzeń w ciągu całego roku. Co jadało się w Noc Kupały? Z czym były związane przygotowywane posiłki? Sprawdź!
Czytaj więcej -
Przepisy | 20.06.2024
Brioszka – francuskie słodkie pieczywo
Brioszka to lekko słodkie pieczywo francuskiego pochodzenia. Doskonale sprawdza się na śniadanie, lub jako dodatek do kawy czy herbaty. Sprawdź przepis stworzony we współpracy z Pracownią Smaku! Do przygotowania tego pieczywa przyda Ci się foremka do pieczenia w prostokątnym kształcie (tzw. keksówka).
Czytaj więcej -
Przepisy | 19.06.2024
Tatar z tuńczyka – pełny smaku przepis
Tatar z tuńczyka to przepis stworzony we współpracy z Pracownią Smaku. Pełen smaku, zachwyci nawet tych, którzy na co dzień nie przepadają za rybami. Sprawdź, jak przygotować go krok po kroku. Do stworzenia dania przyda Ci się niski garnek oraz komplet ostrych noży.
Czytaj więcej -
Lifestyle | 19.06.2024
Jak nakryć stół do kawy i ciasta, czyli do deseru?
Czy wiesz, jak nakryć stół do ciasta, czyli do deseru dla siebie oraz bliskich? To wcale nie jest trudne! Poznaj zasady nakrywania stołu, dowiedz się jak dobrać talerze i widelczyki, a także poznaj ciekawe propozycje na wyjątkowe dekoracje.
Czytaj więcej -
Lifestyle | 19.06.2024
Jak nakryć serwetki do stołu?
Czy wiesz, jak nakryć serwetki do stołu? Elegancko ułożone, są niezwykle praktyczne w trakcie różnorodnych spotkań. W jaki sposób je złożyć i jak przygotować eleganckie aranżacje, które zachwycą Twoich gości? Poznaj również najczęstsze błędy przy nakrywaniu stołu i układaniu serwetek.
Czytaj więcej -
Przepisy | 18.06.2024
Burgundzka zapiekanka z szynką (Gougère au jambon) – jak ją zrobić?
Burgundzka zapiekanka z szynką jest dobrym pomysłem na stosunkowo szybki w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Najważniejsze jest w nim przygotowanie ciasta parzonego. Jak jego nazwa wskazuje, należy je wykonać na kuchence. Dzięki temu nabiera ono swojej charakterystycznej konsystencji oraz smaku.
Czytaj więcej -
Lifestyle | 18.06.2024
Jak ustawić kieliszki na stole?
Jak ustawić kieliszki na stole? Tak samo, jak wszystkie inne elementy zastawy stołowej, tak i one mają przypisane sobie miejsce, na które należy je położyć, aby stworzyć nakrycie zgodne z zasadami savoir-vivre. Poznaj podstawowe zasady, które przydadzą się szczególnie podczas ważniejszych, formalnych uroczystości, ale nie tylko. Możesz wprowadzić je w życie również na co dzień.
Czytaj więcej -
Przepisy | 17.06.2024
Roladki z liści sałaty – jak je zrobić?
Roladki z liści sałaty to naprawdę łatwa w wykonaniu przystawka. Doskonale sprawdzi się, gdy na ostatnią chwilę musisz przygotować coś dla gości. Do jej wykonania możesz użyć dowolny ser, jednak szczególnie dobrze sprawdzi się bryndza, która wraz z wędliną oraz orzechami włoskimi stworzy idealną kompozycję.
Czytaj więcej -
Lifestyle | 17.06.2024
Czym są kieliszki i jakie są ich rodzaje?
Czym są kieliszki i jakie są ich rodzaje? Dowiedz się więcej o tym rodzaju naczyń i sprawdź, jaki model dobrać do swojego domu. Dzięki temu w łatwy sposób wybierzesz produkt do swoich potrzeb i skompletujesz zastawę stołową, która będzie nie tylko elegancka, ale również wygodna w użytkowaniu.
Czytaj więcej -
Przepisy | 14.06.2024
Sos chrzanowy do surówek – jak przygotować?
Sos chrzanowy do surówek przygotowuje się z dodatkiem jajek. Potrzebny będzie do niego stosunkowo duży korzeń chrzanu. Jeśli jednak chcesz, aby smak sosu był nieco łagodniejszy, możesz po prostu dodać do mniej. Sos przygotowuje się na zimno, jednak musisz przygotować garnuszek, w którym ugotujesz jajka.
Czytaj więcej -
Lifestyle | 14.06.2024
Szkło opalowe czy porcelana?
Co lepiej sprawdzi się w Twoim domu – szkło opałowe czy porcelana? Czym są te materiały i jakie są ich cechy charakterystyczne? Który z nich lepiej sprawdzi się w Twojej jadalni i dlaczego? Stwórz niepowtarzalną zastawę stołową z wykorzystaniem najwyższej jakości naczyń!
Czytaj więcej -
Przepisy | 14.06.2024
Śledzie po tatarsku – czyli duszona ryba w śmietanie
Śledzie po tatarsku to przepis na rybę duszoną pod przykryciem w śmietanie z kilkoma innymi składnikami. Są naprawdę smaczne i pasują do wielu tradycyjnych polskich dań podawanych w trakcie uroczystych okazji, np. w czasie świąt. Do smaku warto posypać danie kaparami, które będą dodatkową ozdobą dania.
Czytaj więcej