Widelczyki do ciasta 6 szt. połysk MUZA
Torty na Wielkanoc nie są tradycyjnie przygotowywane, jednak to nie oznacza, że nie możesz ich w tym czasie podać. Jakie pyszne, ozdobne ciasto możesz zaserwować dla swoich bliskich w święta wielkanocne? Poznaj nasze propozycje!
Czy warto przygotować torty na Wielkanoc?
Torty to ciasta raczej pracochłonne, których przygotowanie zajmuje trochę czasu. W trakcie szału świątecznych przygotować czasem niełatwo jest zabrać się za przygotowanie tego typu dań, nawet jeśli masz w domu wszystkie składniki i akcesoria kuchenne, które pozwoliłyby Ci na ich przygotowanie. Jednakże jeśli Twoja rodzina szczególnie przepada za takimi właśnie wypiekami, albo też chcesz podkreślić wyjątkowy, świąteczny charakter nadchodzących świąt jak najbardziej możesz spróbować przygotować tort, nawet mimo tego, że nie będzie on typowo tradycyjnym wypiekiem.
Tort – czym się różni od zwykłego ciasta?
Tort różni się od zwykłego ciasta tym, że zwykle składa się z przynajmniej kilku warstw ciasta i kremów. Często też zewnętrzna część jest w całości pokryta, np. masą na bazie masła i posypkami, albo bitą śmietaną. Na tortach nie brakuje też ozdób. Ważne jest też to, że tort ma charakter odświętny. Zwykle przygotowuje się go na ważne uroczystości i jest swego rodzaju ukoronowaniem spotkania. W większości przypadków tworzy się jeden tort i ewentualne – dodatkowo jedno lub kilka różnych, mniej pracochłonnych ciast.
Aby go przygotować, na pewno sprawdzą Ci się wygodne formy do pieczenia.
Torty na Wielkanoc – jakie ciasto przygotować?
Bazą do tortu na Wielkanoc może być tak naprawdę dowolne ciasto. W okresie wielkanocnym szczególnie dobrze sprawdzi się babka. Możesz też przygotować taki tort, który będzie miał w sobie kilka ciast, np. babkę czy biszkopt. Doskonale smakuje również ciasto standardowo podawane do tzw. red velvet cake z dodatkiem maślanki albo brownie. Pamiętaj, tylko aby wypiekać je w formach, na bazie których będzie składany później tort, np. w okrągłej foremce. Możesz wykorzystać również naczynia żaroodporne w odpowiednim kształcie.
Jaki krem do tortów na Wielkanoc?
Gdy już wybierzesz ciasto, na bazie którego przygotujesz tort, konieczne jest wybranie kremu do jego przełożenia. I tutaj możliwości też nie brakuje. Do wielkanocnych świąt dobrze będą pasowały kremy z dodatkiem cytryny, np. krem cytrynowy z mascarpone. Możesz też postawić na klasykę, czyli bitą śmietanę właśnie z mascarpone, bez dodatków, a do kremu dodać kawałki pokruszonej czekolady. Warto również przekładać torty dżemem, albo wypełnić je wcześniej przygotowaną, malinową żelką.
Jeśli wypełniasz tort twardymi, trudnymi do pokrojenia kremami i wypełnieniami (np. orzechami), zwróć uwagę na to, aby w momencie krojenia mieć przy sobie ostre noże kuchenne, które bez problemu przebiją się przez stworzone warstwy.
Jak udekorować tort na Wielkanoc?
Tort na Wielkanoc możesz udekorować jasnymi, pastelowymi barwami. Warto wykorzystać barwnik spożywczy i stworzyć pięknie wyglądający krem. Ozdobienie go nie będzie trudne! Możesz wykorzystać dostępne w sklepach figurki: króliczki, baranki czy jajeczka z czekolady bądź z cukru. Dobrym pomysłem są też oczywiście kwiaty jadalne, czy owoce, a także posypki świąteczne. Pamiętaj, że ozdób nie musi być zbyt dużo.
Możesz też przygotować polewę czekoladową. Do tego przydadzą Ci się garnki, w których podgrzejesz śmietankę, a następnie rozpuścisz czekoladę.
Kiedy zacząć przygotowywać tort na Wielkanoc?
Tort na Wielkanoc warto zacząć przygotowywać już kilka dni wcześniej. Większość ciast należy upiec 1-2 dni przed rozpoczęciem składania, a po złożeniu tortu będzie on potrzebował kolejnego dnia, aby wszystkie składniki idealnie przeszły. Dlatego zdecydowanie nie jest to zadanie na ostatnią chwilę. Daj sobie czas i zabierz się za to nieco wcześniej.
Jak podać tort na Wielkanoc?
Po upieczeniu tortu należy go oczywiście w odpowiedni sposób podać. Jak to zrobić? Warto zacząć od przygotowania odpowiedniej patery. Po umieszczeniu na niej tortu możesz ją ozdobić, np. czekoladowymi jajeczkami. Nie zapomnij też, aby w tym czasie podać gościom odpowiednie sztućce (widelczyki) oraz talerzyki deserowe.