Ciasto francuskie na Wielkanoc, tak samo jak na wiele innych okazji, może się naprawdę doskonale sprawdzić jako baza do szybkich wypieków. Sprawdź, co przygotować z jego udziałem zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Do wykonania tych pomysłów wystarczą Ci podstawowe akcesoria kuchenne.
Dlaczego warto wykorzystać ciasto francuskie na Wielkanoc?
Ciasto francuskie na Wielkanoc to coś, co naprawdę warto wykorzystać w pełnym przygotować momencie. Przede wszystkim dlatego, że jest ono wybitnie proste w wykorzystaniu. Co prawda, przygotowanie go od podstaw jest czasochłonne, jednak bez obaw można je mrozić, a ponadto gotowe wersje są bez problemu dostępne w większości sklepów spożywczych.
Gdy zaś masz już pod ręką gotowe ciasto francuskie, pyszne i ciekawe dania, zarówno na słodko, jak i na wytrawnie, przygotujesz zaledwie w kilka minut, i to bez potrzeby sięgania po dodatkowe garnki czy patelnie.
Dodatkową zaletą jest fakt, że danie na bazie ciasta francuskiego możesz zwykle podać zarówno na zimno, jak i na ciepło, a szybkość przygotowania sprawia, że to bardzo dobry pomysł, kiedy zabrakło Ci przekąsek i nie masz czasu ani składników na przygotowanie czegoś bardziej wymyślnego.
Jak przygotowuje się dania z ciasta francuskiego?
Naprawdę nie ma nic prostszego! Poszczególne przepisy mogą się nieco od siebie różnić, jednak ogólne zasady będą do siebie bardzo podobne. Wystarczy przygotować wypełnienie (słodkie lub wytrawne, może być z kilku składników), wypełnić nimi ciasto, uformować je w odpowiedni kształt i ewentualnie posmarować je pędzelkiem z żółtkiem. Zapiekanie trwa zwykle 10-15 minut – po tym czasie można podawać gotowe już danie.
Ciasto francuskie możesz zapiekać na blaszce, lub wykorzystać formy do pieczenia. Dobrze sprawdzą się te z silikonu, ponieważ ciasto nie będzie przywierać do ich powierzchni. Możesz sięgnąć również po naczynia żaroodporne wykonane ze szkła borokrzemowego lub ceramiki.
Ciasto francuskie na Wielkanoc na słodko
Jeśli chodzi o słodkie przekąski z ciastem francuskim możliwości, zwłaszcza w trakcie świąt, są naprawdę bardzo duże. Przede wszystkim możesz wykorzystać czekoladę, kremy do kanapek czy też pralinki, które zwiniesz w ciasto, tworząc pyszne przekąski. Możesz również przygotować różyczki z cienko pokrojonych plasterków jabłka oraz ciasta tego typu albo ślimaczki z marmoladą, polane pysznym lukrem. Do cienkiego krojenia owoców warto przygotować wcześniej ostre noże kuchenne.
Możesz też przygotować à la mazurki, wypiekając ciasto francuskie w kształcie prostokąta i następnie smarując je kajmakiem i innymi dodatkami. Proponujemy również połączenie jabłek i żurawiny, aby stworzyć efektowne ciasteczka. Przepis na nie znajdziesz TUTAJ.
Jak przygotować ciasto francuskie na Wielkanoc na wytrawnie?
Oczywiście ciasto francuskie możesz przygotować również na wytrawnie, np. z wykorzystaniem bardzo świątecznych jajek. Dzięki temu przygotujesz np. pyszne dania z à la jajkiem sadzonym, a nie będą Ci do tego potrzebne patelnie. Wystarczy, że do formy na muffiny włożysz ciasto, dodasz plasterek szynki, nieco startego sera, wbijesz jajko i całość zapieczesz.
Możesz stworzyć również tartaletki z ulubionymi warzywami i serem, wycinając z ciasta okręgi. Świetnie sprawdzą się też paszteciki zapiekane z masą jajeczną, serowe paluszki z dodatkiem ziół albo roladki z wykorzystaniem kiełbasy lub Twoich ulubionych parówek.
Jak można podać ciasto francuskie na Wielkanoc?
Wypieki z ciasta francuskiego możesz podać na eleganckim półmisku, paterze, czy nawet w niskim naczyniu żaroodpornym. Warto rozłożyć je równomiernie i ozdobić słodkimi lub wytrawnymi dodatkami, np. czekoladowymi jajeczkami czy kiełkami rzeżuchy. Goście powinni mieć też dostęp do sztućców, zwłaszcza jeśli wypieki są na tyle duże, że nie da się ich zjeść „na jeden gryz”.
Jeśli podajesz takie przysmaki jako przystawkę lub dodatek do kawy, zadbaj o to, by dobrze komponowały się z serwowanymi napojami. Powinny odpowiednio przełamywać jego smaki. Nie zapomnij też, że wytrawne przekąski z ciasta francuskiego czasem lepiej smakują z sosem, np. majonezowym, czosnkowym czy ketchupem.