Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Brytfanna do piekarnika to wygodne naczynie, które pozwala na przygotowywanie większych dań. Może jednak przyjmować różne formy. Jaka brytfanna do piekarnika będzie najlepsza? Dowiedz się, wśród jakich modeli możesz wybierać!
Czym jest brytfanna?
Brytfanna określa stosunkowo duży garnek lub naczynie, często z pokrywką. Zazwyczaj nadają się one do użytkowania w piekarniku, ale nie tylko. Niektóre z nich nadają się również do gotowania na kuchenkach różnego rodzaju. Mogą mieć różne funkcje i to, którą z nich wybierzesz, zależy od Twoich potrzeb i preferencji.
Brytfanna zwykle ma owalny kształt, który doskonale nadaje się do przygotowania kurczaka lub innego drobiu, pieczeni mięsnych i wegańskich, zapiekanych ziemniaczków czy gołąbków.
Jakie brytfanny do piekarnika są na rynku?
Na rynku są dostępne między innymi takie brytfanny do piekarnika jak:
- żeliwne brytfanny,
- aluminiowe brytfanny z powłoką nieprzywierającą,
- żaroodporne brytfanny.
Każda z nich ma trochę inne cechy. Sprawdź, jaki model będzie najlepszy dla Ciebie!
Żeliwna brytfanna do piekarnika – tradycja i wygoda
Obecnie zyskującym na popularności wyborem są brytfanny żeliwne. Naczynia wykonane z tego materiału są stosunkowo ciężkie, ale za to doskonale przewodzą ciepło i są naprawdę bardzo trwałe. Pokryte powłoką emaliowaną nie rdzewieją i dość łatwo utrzymać je w czystości.
Poza trwałością, dużą zaletą żeliwnej brytfanny jest to, że zwykle nadają się na wszystkie typy kuchenek, dzięki czemu możesz np. poddusić coś na gazie, a następnie włożyć naczynie do piekarnika. To pozwala na większą elastyczność w trakcie przygotowywania różnorodnych dań.
Czy aluminiowa brytfanna do piekarnika to dobry pomysł?
Dlatego też zazwyczaj brytfanny wykonane z takiego materiału są pokryte nieprzywierającą powłoką. Potencjalnie może ścierać się nieco łatwiej, niż emalia na garnku żeliwnym, ale ma lepsze właściwości związane z nieprzyklejaniem się żywności do powierzchni. Często takie naczynia są też lżejsze, a mają te samą zaletę związaną z możliwością pieczenia i gotowania w jednym naczyniu. Mogą jednak gorzej nadawać się do np. wypieku pieczywa, a ponadto nieco inaczej rozprowadzają ciepło.
Czasem takie brytfanny mają również dodatkowe funkcjonalności. Na przykład, brytfanna GRANITEX posiada dodatkowy aromatyzer. Wlewa się do niego płyn, który następnie powoli kapie, zapewniając idealny poziom nawilżenia duszonych lub zapiekanych dań. Gwarantuje on także piękny zapach.
Żaroodporne brytfanny do piekarnika ze szkła – czy warto?
Innym typem brytfanny są naczynia żaroodporne z pokrywką. Zazwyczaj wykonane są z borokrzemowego szkła, odpornego na szok termiczny. Są też często nieco bardziej kompaktowe, niż te wykonane z metalu. Nie nadają się one do użytkowania na kuchenkach, ale to wygodne produkty do zapiekania różnorodnych dań w piekarniku. Jeśli więc często coś zapiekasz, to warto je użyć. Ponadto pokrywkę możesz zwykle używać również osobno, jako indywidualne naczynie.
Zaletą takich naczyń jest stosunkowo niska cena w porównaniu do tych metalowych. Są bezpieczne i wszechstronne. W ofercie marki Gerlach znajdziesz żaroodporną brytfannę FLOW, która nadaje się również do przechowywania i mrożenia przygotowanej wcześniej żywności.
Jak dbać o brytfannę do piekarnika?
Różne materiały wymagają różnych metod pielęgnacji. Jednak warto pamiętać o tym, że każdy materiał może być w mniejszym lub większym stopniu wrażliwy na różnice temperatur. Dlatego też nim zaczniesz np. myć brytfannę, zalewając ją zimną wodą, zaczekaj aż wystygnie. Jeśli znajdujące się wewnątrz resztki zaschły, namocz je, nim zabierzesz się za szorowanie.
Naczynia żaroodporne mogą być nieco bardziej wrażliwe na różnice temperatur, dlatego nie należy stawiać gorącej brytfanki tego typu np. na mokry blat lub zmrożoną powierzchnię. Pamiętaj też, że jeśli naczynie ma powłokę nieprzywierającą, należy używać do gotowania czy duszenia akcesoriów z silikonowymi końcówkami.
Do jakich dań – jaka brytfanna?
Różne materiały dobrze sprawdzają się do różnych dań. I tak żeliwo jest doskonałe do długiego duszenia czy pieczenia chleba. Aluminiowa brytfanna jest dobra do zapiekania mięs i przygotowania zapiekanek. Z kolei ta szklana będzie idealna do lasagne i różnych wegańskich potraw. Oczywiście nie musi Cię to ograniczać w dużym stopniu, jednak warto dobrać naczynie do dań, które przygotowujesz najczęściej.
Jakie inne naczynia mogą sprawdzić się w piekarniku?
W piekarniku mogą sprawdzić się dobrze również np. zwyczajne garnki ze stali nierdzewnej 18/10, w których także możesz przygotować wiele smacznych dań. Nie zapominaj również o foremkach do pieczenia. Wykonane ze stali, aluminium lub silikonu również dobrze sprawdzą się do zapiekania wytrawnych dań, mięs itd. Choć zwykle używa się ich do wypieków, nie jest to w końcu konieczność. Do piekarnika nadają się również niektóre talerze i salaterki wykonane z porcelany.
Nim jednak włożysz jakiekolwiek naczynie do piekarnika, uważnie sprawdź instrukcję i zalecenia producenta. Jeśli nie poleca on takiego użytkowania naczynia to lepiej z tego pomysłu zrezygnować. Produkty mogą się odkształcać i pękać, co może być niebezpieczne dla użytkowników. Warto zachować szczególną ostrożność w trakcie pracy z naczyniami kruchymi, np. wykonanymi ze szkła, czy z ceramiki.