Chcesz przygotować coś w piekarniku, a nie masz odpowiednich narzędzi? Sprawdź, czym zastąpić naczynie żaroodporne i dowiedz się, czy warto z niego zrezygnować na stałe. Czy da się ograniczyć kuchenny asortyment?
Czym jest naczynie żaroodporne?
W powszechnym rozumieniu jest to naczynie wykonane ze szkła lub ceramiki, odporne na wysokie temperatury, które można wkładać do piekarnika. Nadaje się do przygotowywania różnego rodzaju potraw: zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Mogą występować w różnych kształtach, wielkościach i kolorach. Różnią się też od siebie m.in. maksymalną temperaturą użytkowania oraz poziomem odporności na szok termiczny. Te cechy zdecydowanie warto brać pod uwagę przy wyborze produktu dla siebie.
Jakie są zalety takich naczyń? Mają one bardzo niską porowatość, dzięki czemu żywność nie wnika w ich głąb. Można je stosunkowo łatwo wyczyścić. O ile się nie stłuką, są trwałe, a duży wybór kształtów i rozmiarów pozwala dobrać dokładnie taki produkt, jaki sprawdzi się w Twojej kuchni.
Czym zastąpić naczynie żaroodporne?
Naczynia żaroodporne oczywiście można zastąpić innymi produktami. Zamiast nich możesz użyć na przykład:
- garnka,
- patelni,
- formy do pieczenia.
Garnki zamiast naczyń żaroodpornych
Garnki są często dość wysokie, a ponadto niemal zawsze mają okrągłe kształty, przez co niekoniecznie nadają się najlepiej do piekarnika. Jednakże jeśli posiadasz komplet wykonany z jakościowej stali nierdzewnej lub żeliwa, który nie posiada elementów z drewna lub tworzyw sztucznych, istnieje szansa, że mogą one zastąpić naczynia żaroodporne, zwłaszcza w nagłej sytuacji.
Nim jednak włożysz ganek do rozgrzanego piekarnika, sprawdź, co komunikuje producent. Jeśli nie informuje on wprost o tym, że można w ten sposób użytkować dany model, nie ryzykuj – to może skończyć się naprawdę źle! Większość stalowych garnków będzie jednak odpowiednia do takiego użytkowania.
Patelnia do piekarnika – jaka musi być?
W przypadku patelni należy naprawdę uważać, nim włożysz je do piekarnika. Wynika to z faktu, że większość modeli ma uchwyty wykonane z tworzyw i drewna, przez co nie nadają się do użytkowania w piekarniku mimo metalowego korpusu. Jeśli jednak uda Ci się znaleźć patelnie z metalową lub odczepianą rączką, może doskonale sprawdzić się jako zamiennik naczynia żaroodpornego. Tak samo jednak jak w przypadku garnków, zawsze sprawdzaj zalecenia producenta w pierwszej kolejności.
Odpowiednia patelnia będzie zazwyczaj lepszym wyborem, niż stalowy garnek. Jest ona niższa, a co za tym idzie, wygodniejsza do takiego użytkowania. Często dobrze sprawdzają się do np. wypieku pizzy. Szukając odpowiednich naczyń, zwracaj uwagę na te, które są wykonane ze stali, lub z żeliwa. Niektóre powłoki nieprzywierające nadają się do użytkowania w piekarniku, dlatego możesz zwrócić uwagę również na ten aspekt.
Forma do pieczenia kontra naczynie żaroodporne
Forma do pieczenia może być bardzo dobrym zamiennikiem naczyń żaroodpornych i tak naprawdę w tym przypadku dużo zależy od tego co i w jaki sposób chcesz zapiekać. Choć zazwyczaj formy kojarzą się ze słodkimi wypiekami, możesz również wykorzystać je do stworzenia wytrawnych dań: do zapiekania mięs, czy warzyw. Często są wykonane ze stali, aluminium pokrytego powłoką lub z silikonu. Te dwa pierwsze typy form charakteryzują się wyższą trwałością, ten ostatni – tym, że po prostu zajmuje w szafce mniej miejsca.
Tak naprawdę formy do pieczenia i naczynia żaroodporne bez pokrywek mogą mieć bardzo podobną funkcjonalność i które w tym przypadku wybierzesz, zależy wyłącznie od Ciebie. Największą różnicę może robić żaroodporna brytfanna z pokrywką. Takie naczynie lepiej sprawdzi się do np. duszenia mięs i przygotowywania sosów, niż forma pozbawiona pokrywki.
W czym naczynie żaroodporne jest lepsze?
Jak widzisz, zapiekać piekarniku możesz w garnku, w patelni, czy w zwykłej formie do pieczenia. Jednak mają one pewną wadę: zazwyczaj nie nadają się tak dobrze do serwowania dań bezpośrednio z naczynia. Mało który stalowy garnek prezentuje się naprawdę dobrze. Patelnie czasem sprawdzają się w tej funkcji, ale również może być z tym różnie. Naczynia żaroodporne są zaś zwykle tworzone z myślą o tym, aby odpowiednio prezentowały się również na stole. Dlatego jeśli np. chcesz przygotować lasagne, którą następnie będziesz serwować w naczyniu, aby Twoi bliscy mogli się nią częstować, naczynie żaroodporne sprawdzi się po prostu lepiej.
Czy naczynie żaroodporne jest konieczne w kuchni?
Jak zazwyczaj, odpowiedź na to pytanie brzmi: to zależy. Jeśli nie posiadasz piekarnika, albo po prostu go nie używasz oczywiście nie będzie Ci ono potrzebne. Jeśli rzadko kiedy używasz piekarnika, a posiadasz garnki czy patelnie, które nadają się do zapiekania, jak najbardziej możesz zrezygnować z naczynia żaroodpornego. Osoby, które jednak regularnie tworzą zapiekanki, pieką ciasta, przygotowują pasztet i pieczenie itd., powinny zastanowić się nad nabyciem takich naczyń. Są one dość wygodne i wszechstronne, dlatego na pewno sprawdzą się w Twojej kuchni.
Sprawdź naczynia żaroodporne FLOW
W ofercie marki Gerlach znajdziesz wysokiej jakości naczynia żaroodporne FLOW. Dostępne w czterech różnych rozmiarach, sprawdzą się w wielu kuchniach. Ich opływowe, uniwersalne kształty, pasują do różnorodnych wnętrz. Są bardzo wszechstronne: można w nich zapiekać, odgrzewać, przechowywać, a także mrozić żywność. Są odporne na szok termiczny do 180°C. Ich minimalna temperatura użytkowania to -40°C, a maksymalna wynosi 300°C.
Naczynia żaroodporne od marki Gerlach są wykonane z wysokiej jakości szkła borokrzemowego. Nadają się do mycia w zmywarce, co pozwala na zaoszczędzenie czasu oraz energii. Przed ich pierwszym użyciem koniecznie dokładnie je umyj. Pamiętaj też o kilku zasadach bezpieczeństwa. Nie wkładaj gorących naczyń do wody, a wyciągając je z piekarnika, używaj rękawiczek.
Jakie naczynie żaroodporne FLOW wybrać?
Które z naczyń żaroodpornych od marki Gerlach wybrać? Jeśli lubisz przygotowywać tarty, sprawdź model dedykowany właśnie do ich przygotowania o średnicy 26 cm. Jego kształt sprawia również, że dobrze nadaje się jako taca na kanapeczki w trakcie przyjęcia, czy też do serwowania sałatek. Keksówka o pojemności 1,5 l będzie idealna do wypieku chleba oraz słodkich ciast, a naczynie prostokątne o pojemności 2 l będzie dobre do przygotowania zapiekanek, lasagne itd.
Jeśli szukasz naczynia do zadań specjalnych, sprawdź brytfannę o pojemności 4,5 l. Jest ona wyposażona w pokrywkę, która może pełnić również funkcję osobnego naczynia, dzięki czemu z jej użyciem będziesz w stanie przygotować na raz aż dwa dania.
Wybieraj akcesoria do kuchni z głową!
Funkcjonalna kuchnia to nie olbrzymia liczba naczyń i akcesoriów, a kuchnia, której asortyment został dobrze dobrany do potrzeb użytkownika. Dlatego wybierając odpowiednie produkty, kieruj się swoimi kuchennymi zwyczajami i potrzebami. W końcu inne potrzeby będzie mieć rodzina z małymi dziećmi, inne para, a jeszcze inne samotnie mieszkająca osoba. Pamiętaj, że często jakość jest ważniejsza od ilości – to ona wpływa na to, jak trwałe będą produkty oraz na to, jak wygodnie będzie się je używać. Akcesoria kuchenne powinny być wykonane z bezpiecznych materiałów.
Mamy nadzieję, że niezależnie od tego, czy zakupisz naczynia żaroodporne, czy nie, Twój wybór będzie dla Ciebie satysfakcjonujący.