Istnieje wiele składników, które nie nadają się do przyrządzania smoothie. Zepsują one smak, konsystencję, spowodują powstanie osadu, są nieodpowiednie dla naszej diety lub po prostu nie będą dobrze komponować się smakowo z innymi owocami, lub warzywami. Sprawdź akcesoria, które mogą Ci się przydać.
Jogurty light i jogurty smakowe
Pomimo że jogurty smakowe wydają nam się być idealnym składnikiem do zrobienia smoothie — są przecież słodkie i owocowe — lepiej odstawić je na bok. Jogurty smakowe zawierają olbrzymie ilości cukru i są po prostu niezdrowe. Jeśli chodzi o jogurty light, one również nie są aż tak wskazane, jakby nam się mogło wydawać. Zawierają one małe ilości tłuszczu, przez co są rzadkie, a tym samym nie nadadzą nam typowej konsystencji dla smoothie. Kolejnym minusem jest fakt, że mała ilość tłuszczu powoduje, że szybciej przestajemy być syci, a w konsekwencji prędzej dopada nas głód. W tym wypadku gesty jogurt grecki będzie jak najbardziej słusznym rozwiązaniem.
Zielone warzywa
Przygotowując smoothie, często sięgamy po zielone warzywa, takie jak szpinak lub jarmuż. Dodają kolorytu naszym napojom oraz pozytywnie wpływają na nasz zdrowie — szpinak wzbogaca dietę w żelazo i kwas foliowy, a jarmuż w błonnik oraz witaminy A, B1, B2, C, E i K. Jednakże uważajmy na zielone warzywa takie jak koper włoski, fasola szparagowa lub groszek cukrowy, ponieważ bardzo ciężko zmiksować je na jednolitą masę.
Soki owocowe
Większość owoców jest słodka sama w sobie, dlatego nie ma potrzeby, aby dodawać sok pomarańczowy lub jabłkowy, aby posłodzić napój. Jeśli bardzo nam zależy, aby smoothie jednak było słodsze, kupmy sok, który nie został wyprodukowany z soków zagęszczonych. W przypadku, gdy chcemy rozcieńczyć smoothie, unikając kalorii, dolejmy po prostu wody mineralnej.
Surowe buraki
Te bogate w antyoksydanty warzywa są z natury bardzo twarde, dlatego nie poleca się dodawania surowych buraków do smoothie, gdyż blender ich po prostu nie zmiksuje. Najlepiej przed zblendowaniem po prostu ugotować buraki.
Orzechy
Te najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii nie stanowią dobrego składnika do przyrządzania smoothie. Po zmiksowaniu nadają krupiastą, mało apetyczną konsystencję. Orzechy najlepiej zastąpmy płatkami migdałowymi.
Mrożony jogurt, owoce z puszki, cukier i słodziki
Mrożony jogurt oraz owoce z puszki wydają się być zdrowe, jednakże niech nas to przekonanie nie zwiedzie, gdyż tak naprawdę charakteryzują się one dużą zawartością cukru. Świeże owoce oraz jogurt naturalny powinien wystarczyć nam w zupełności. Jeśli bardzo lubimy słodkie napoje i nie potrafimy się bez nich obejść, zastąpmy cukier lub słodziki miodem. Unikajmy kupowania miodu w dużych sklepach, decydujmy się raczej na ten, pochodzący od poleconych i sprawdzonych pszczelarzy.