Gazpacho to hiszpańska zupa, która wywodzi się ze słonecznej Andaluzji. Jest podawana na zimno, dzięki czemu doskonale sprawdza się w upalne dni. Wykonuje się ją przede wszystkim z soczystych pomidorów. Nie trzeba jej nawet gotować! Podasz ją zaś w eleganckiej porcelanie.
Co jest potrzebne na gazpacho?
- 6 dużych, dojrzałych pomidorów
- 2 papryki czerwone
- 1 ogórek sałatkowy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki octu winnego
- Sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy
Jak zrobić gazpacho?
Pomidory, paprykę i ogórek umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
Obierz pomidory ze skórki. Aby nieco ułatwić sobie wykonanie tej czynności, możesz je oparzyć – skórka bez problemu zejdzie z pomidorów. Opłukane warzywa pokrój w kostkę.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce. W misce umieść pokrojone warzywa oraz czosnek i polej je oliwą. Całość zblenduj. Na koniec dopraw octem, solą oraz pieprzem. Gazpacho włóż do lodówki na ok. 2 godziny. Podawaj schłodzone.
Jak szybko schłodzić gazpacho?
To zupa, którą możesz schłodzić, wkładając ją na ok. 2 godziny do lodówki. To jednak nie jest jedyny sposób. Jeśli nie masz tyle czasu, bez problemu możesz dodać do niej kostki lodu. To sprawi, że osiągnie idealną temperaturę.
Czy zamiast pomidorów można użyć passaty?
Jeśli nie posiadasz blendera i chcesz ograniczyć ilość wykonywanych czynności, możesz to zrobić. Jednak wówczas nie będzie to klasyczne gazpacho. Wykonuje się je bowiem bez obróbki termicznej, tylko poprzez rozdrobnienie warzyw; passata zaś często jest gotowana.
Jakie odmiany ma zupa gazpacho?
Tak jak wiele innych tradycyjnych dań, gazpacho występuje w wielu odmianach. Tak naprawdę każdy szef kuchni i każda gospodynią ma swój sposób na przygotowanie tej pysznej zupy. Istnieje na przykład odmiana gazpacho, do której dodaje się ugotowane jajka i szynkę. Istnieje również odmiana podawana na ciepło do której dodaje się sok pomarańczowy lub świeże pomarańcze.