Składniki:
- 6 dużych, dojrzałych pomidorów
- 2 papryki czerwone
- 1 ogórek sałatkowy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki octu winnego
- Sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy
Jak zrobić gazpacho?
Pomidory, paprykę i ogórek umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
Obierz pomidory ze skórki. Aby nieco ułatwić sobie wykonanie tej czynności, możesz je oparzyć – skórka bez problemu zejdzie z pomidorów. Opłukane warzywa pokrój w kostkę.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce. W misce umieść pokrojone warzywa oraz czosnek i polej je oliwą. Całość zblenduj. Na koniec dopraw octem, solą oraz pieprzem. Gazpacho włóż do lodówki na ok. 2 godziny. Podawaj schłodzone.