Szklany pojemnik hermetyczny na żywność Country 1,8L
Czy wiesz, jak przechowywać kawę ziarnistą? Jeśli lubisz ten pobudzający napar, na pewno masz ją w swoim domu. Jednak aby stworzyć napój wysokiej jakości, i ziarna muszą takie być, a na to wpływa między innymi sposób ich przechowywania. Sprawdź, gdzie i w czym przechowywać kawę ziarnistą, jak długo to robić i jak rozpoznać, że kawa się zepsuła.
Dlaczego warto mieć świeże ziarna kawy w domowych zapasach?
Wiele osób pije kawę każdego ranka, nie wyobrażając sobie, że można zacząć dzień bez jej wyjątkowego smaku, aromatu i pobudzającej siły. Ponadto to często chwila przyjemności przed pełną wyzwań pracą. I chociaż można od razu kupić kawę mieloną, lub postawić na tę rozpuszczalną, to jednak kawa przechowywana w ziarnach i świeżo mielona przed zaparzeniem ma najwięcej aromatu.
Mielenie kawy tuż przed zaparzeniem sprawia, że znajduje się w nich maksymalna ilość olejków eterycznych, które wpływają na intensywność smaku. Wpływa więc to pozytywnie na intensywność naparu oraz bukiet jego zapachów. Dlatego też warto zaopatrzyć się w większy zapas swoich ulubionych ziaren. Jak jednak je przechowywać, aby na dłużej zachowały świeżość?
Sprawdź nasze akcesoria do organizacji kuchni!
Jak przechowywać kawę ziarnistą?
To sposób przechowywania kawy ziarnistej ma największy wpływ na jej trwałość. Najważniejsze jest to, aby chronić ją przed kilkoma czynnikami: światłem, wilgocią, nieodpowiednią temperaturą oraz zbyt dużą cyrkulacją powietrza. Przede wszystkim ważne jest, aby przechowywać ją z dala od źródeł światła i ciepła, w miejscu suchym, z dala od wiatru (np. nie lepiej nie przechowywać jej w materiałowym worku, w otwartym przedsionku) i źródeł wody.
Czy można przechowywać kawę ziarnistą w lodówce?
Co do zasady, nie jest to dobry pomysł. Ziarna kawy są higroskopijne, co oznacza, że chłoną wilgoć z otoczenia. W lodówce zaś jej poziom jest podwyższony, dlatego tak przechowywana kawa może szybko zacząć pleśnieć i tracić swoje właściwości. Ponadto kawa mocno wchłania zapachy z otoczenia, przez co z jednej strony można ją np. umieścić w lodówce w miseczce, aby w jej wnętrzu utrzymać dobry zapach, ale z drugiej – późniejsze zaparzanie takich ziaren nie będzie dobrym pomysłem.
Przechowywanie kawy w lodówce może mieć sens w wyjątkowych sytuacjach, np. w bardzo gorącym klimacie, jednak w Polsce znacznie lepiej sprawdzą się do tego inne miejsca.
Gdzie przechowywać kawę ziarnistą?
Kawa ziarnista może być przechowywana w kilku miejscach. Jeśli posiadasz duże worki z kawą, najlepiej sprawdzi się do tego chłodna spiżarka, znajdująca się z dala od mocnych źródeł wilgoci i światła. Mniejsze ilości do codziennego użytku możesz bez obaw przechowywać w szafce, np. znajdującej się niedaleko ekspresu lub kawiarki. Pamiętaj, aby do ziaren kawy nie dostawały się promienie słoneczne.
W czym przechowywać kawę ziarnistą?
Kawę ziarnistą możesz przechowywać w kilku różnych pojemnikach. Jeśli oryginalne opakowanie da się zamknąć strunowo, może to być dobry pomysł, jednak nie jest czymś, co zdarza się zawsze. Dlatego możesz wykorzystać np. pojemnik kuchenny, który pozwoli na szczelne zamknięcie kawy. Stawiaj na produkty ze stali nierdzewnej, ze szkła i z uszczelkami. Dobrze może sprawdzić się również próżniowy pojemnik na żywność.
Jak długo przechowywać kawę ziarnistą?
Świeżo palona kawa ziarnista zachowuje najlepsze walory smakowe przez ok. 2-4 tygodnie. Jeśli jest przechowywana w szczelnym pojemniku, który jednak jest otwierany, może być przechowywana do 3 miesięcy, jednak z czasem może tracić swoje aromaty. Produkty zapakowane fabrycznie zazwyczaj mogą być spożywane do 12 miesięcy. Po zmieleniu kawa traci swoje właściwości już po kilku dniach. Jak więc widać, to zależy od Twoich preferencji. Co do zasady, lepiej częściej kupować niewielkie ilości świeżo palonej kawy do codziennego użytku. Dzięki temu można cieszyć się pełnią smaku i aromatów.
Czy można mrozić kawę ziarnistą?
To dobry pomysł, jeśli masz nadmiar kawy i wiesz, że nie spożyjesz jej w ciągu kolejnych kilku tygodni. Warto podzielić ziarna na mniejsze porcje, np. tygodniowe. Pamiętaj, aby przechowywać zamrożone ziarna w szczelnym pojemniku i unikaj kilkukrotnego mrożenia i odmrażania. Ponadto, przed użyciem pozwól kawie osiągnąć temperaturę pokojową, np. wyciągnij ją wieczorem, aby rano móc cieszyć się swoim ulubionym naparem.
Jak poznać, że kawa ziarnista się zepsuła?
Jeśli ziarna kawy zmieniają swoją konsystencję, np. są śliskie, miękkie, kleją się do siebie lub pojawia się na nich pleśń, zdecydowanie nie nadają się już do spożycia. Unikaj też kawy o oleistej powierzchni ziaren. Ponadto te mogą również stracić swój zapach, albo mieć kwaśny lub bardzo gorzki smak po zaparzeniu – to wszystko może świadczyć o obniżeniu jej jakości i psuciu się.
Odpowiednie przechowywanie suchych produktów jest ważne
Różne pomysły na organizację w kuchni pozwalają na dostosowanie sposobu przechowywania i segregowania produktów, naczyń i narzędzi do swoich własnych potrzeb. Odpowiednie przechowywanie kawy, czy innych suchych produktów, np. makaronów, płatków owsianych czy kaszy, jest bardzo ważne, ponieważ pozwala na ograniczenie marnowania żywności. Sprawdź ofertę marki Gerlach, która ułatwi Ci codzienne zadania w kuchni.