Sprawdź, jak przechowywać szparagi, aby na dłużej pozostały świeże. W którym miejscu należy je trzymać, czy można je mrozić i jak długo pozostają świeże? Poznaj odpowiedzi na te pytania i zorganizuj odpowiednio swoją kuchnię!
Szparagi – sezonowe i zdrowe warzywa
Szparagi to sezonowe warzywa, które najlepiej smakują wiosną. Sezon na nie trwa krótko, jednak wiele osób intensywnie z niego korzysta. To produkt o łagodnym, lecz charakterystycznym smaku, który pozwala na stworzenie lekkich i pysznych dań. Są bogate w takie witaminy, jak witamina A, C, czy K. Zawierają również minerały i dobrze wspierają działanie organizmu. Jak przechowywać szparagi w domu?
Jak przechowywać szparagi?
Szparagi najlepiej przechowywać w lodówce. Niska temperatura i odpowiedni poziom wilgotności sprawia, że to po prostu najlepszy sposób. Niektóre źródła podają, że warto przechowywać je jak kwiaty – z dolną częścią zanurzoną w wodzie, aby na dłużej zachowały świeżość. Jednakże pamiętaj, że woda może doprowadzać do gnicia produktów, dlatego też warto to stosować jedynie wtedy, kiedy w ciągu kolejnych 2-3 dni spożyjesz szparagi. W innym przypadku warto przechowywać je po dokładnym osuszeniu.
W czym przechowywać szparagi?
Akcesoria do organizacji kuchni są naprawdę pomocne, jeśli chodzi o przechowywanie w kuchni. Pozwalają one na stworzenie przestrzeni, w której każdy produkt ma swoje miejsce. Warto zaopatrzyć się na przykład w pojemniki kuchenne wykonane ze szkła, w których można bezpiecznie przechowywać szparagi. Dzięki temu ograniczysz przenikanie się zapachów oraz wysychanie warzyw. Można również przechowywać je owinięte papierem albo w wyższej jakości woreczku. Unikaj jednorazowych folii!
Gdzie przechowywać szparagi?
Szparagi należy przechowywać w dolnej szufladzie lodówki. To miejsce jest idealne do trzymania różnego rodzaju warzyw, również np. marchewki, czy świeżych grzybów, takich jak pieczarki. Ponadto jest odizolowane od innych produktów o mocnych zapachach, co ogranicza przenikanie się różnych aromatów.
Jak długo przechowywać szparagi, by pozostały świeże?
Szparagi należy spożyć w ciągu 3-5 dni po zakupie. Nie są to niestety produkty, które charakteryzują się szczególną trwałością, dlatego też warto od razu coś z nich przygotować i nie zwlekać przez zbyt długi czas. Jeśli chcesz przez cały rok cieszyć się ich smakiem, możesz je np. zamarynować. Przechowywane w pasteryzowanym słoiku, mogą zachować świeżość nawet przez rok. Dlatego też to idealny pomysł w przypadku sezonowych warzyw, które są dostępne przez tak krótki czas, jak szparagi.
Pamiętaj, aby słoiki na żywność wyparzyć, nim włożysz do nich szparagi lub jakiekolwiek inne warzywa. Nie zapomnij o pokrywkach. To bardzo ważny krok, którego nie należy pomijać.
Czy można mrozić szparagi?
Jak najbardziej, szparagi możesz zamrozić. Należy je odpowiednio przygotować: usunąć końcówki i obrać. Następnie należy włożyć je do pojemnika lub woreczka i zamrozić. Możesz również wcześniej je zblanszować, wkładając na chwilę do wrzącej wody. W ten sposób najlepiej zachowasz ich właściwości.
Jak poznać, że szparagi się zepsuły?
Zepsute szparagi tracą na swojej jędrności. Stają się miękkie i lepkie, mogą też ciemnieć i pleśnieć. Ich zapach staje się kwaśny i nieprzyjemny. Jeśli zauważysz te oznaki, nie spożywaj ich. W takiej sytuacji możesz wrzucić je do kompostownika. Dzięki temu nie ulegną pełnemu zmarnowaniu, a Ty wykorzystasz je do użyźnienia gleby.
Jak przygotować szparagi?
Szparagi można przygotować na wiele sposób. Bardzo często zapieka się je w piekarniku, często z dodatkiem masła lub sosu beszamelowego. Można je też ugotować w osolonej wodzie – to zajmie ok. 3-10 minut, zależnie od ich rodzaju. Świetnie sprawdzą się również na grilla, czy na patelni.
Szparagi dobrze komponują się z takimi dodatkami, jak sos holenderski, parmezan, masło ziołowe, czy jajka w koszulkach. Pozwalają na stworzenie naprawdę zdrowych i niskokalorycznych dań w dosłownie kilkanaście minut. Są idealne do ryb i sałatek. Mogą stanowić zarówno elegancką przystawkę, jak i podstawę dania głównego, któremu nikt się nie oprze.
Jak zorganizować kuchnię?
Wiedza o tym, jak przechowywać szparagi, na pewno pomoże Ci w stworzeniu uporządkowanej przestrzeni. To jednak nie jedyne pomysły na organizację w kuchni, które warto znać. Pamiętaj, że ta przestrzeń powinna być czysta i urządzona w praktyczny sposób, aby gotowanie było po prostu przyjemne. Zadbaj o to, by każdy z produktów miał swoje miejsce. Pomogą Ci w tym różnorodne organizery, wkłady do szuflady i pojemniki.
Warto pamiętać też o tym, aby pozbywać się nadmiaru rzeczy, a zakupy spożywcze robić z głową. Planuj posiłki na kolejne dni, robiąc większe zakupy i wykorzystując jak najszybciej wszystkie składniki. Dokładna rozpiska tego, co chcesz przygotować, pomoże Ci w ograniczeniu marnowania żywności.
Ciesz się smakiem szparagów i przechowuj je bezpiecznie w lodówce. W sezonie warto przynajmniej raz ich spróbować, aby cieszyć się tym wiosennym, łagodnym, lecz świeżym smakiem.