Jak rozpuścić czekoladę, aby się nie przypaliła? Poznaj najlepsze sposoby: w kąpieli wodnej, czy w mikrofali. Na co zwrócić uwagę w trakcie wykonywania tego zadania? Sprawdź, jakich naczyń do tego użyć.
Co warto wiedzieć przed rozpuszczaniem czekolady?
Nim zaczniesz rozpuszczać czekoladę, warto poznać kilka faktów na jej temat. Przede wszystkim istotny jest jej rodzaj. Im wyższą ma ona zawartość kakao, tym lepiej i równomierniej się roztapia. Dlatego też czekolada gorzka sprawdza się do tego najlepiej, a przy białej należy szczególnie uważać.
Pamiętaj też, że do czekolady w trakcie rozpuszczania nie może dostać się ani kropla wody. Mogłoby to spowodować jej zważenie się i powstawanie grudek. Dlatego używaj wyłącznie suchych naczyń.
Jak przygotować czekoladę do rozpuszczania?
Do rozpuszczania najlepiej wykorzystywać czekoladę w temperaturze pokojowej, dlatego jeśli przechowujesz ją np. w lodówce, wyciągnij ją kilka godzin wcześniej. Jeśli możesz, stawiaj na produkt granulowany. Większość czekolad ze sklepu jest jednak sprzedawana w tabliczkach. Jeśli posiadasz właśnie taką, pamiętaj, aby wcześniej podzielić ją na mniejsze kawałeczki.
Warto użyć do tego ostrego, chłodnego noża. Siekaj czekoladę możliwie szybko, w drobne kawałki o podobnej wielkości. Dzięki temu będzie roztapiać się bardziej równomiernie. Takie przygotowanie jest przydatne niezależnie od metody, jaką wybierzesz. Jak roztopić czekoladę na polewę lub inne słodkości? Sprawdź sposoby!
Jak rozpuścić czekoladę? Dane techniczne
Aby czekolada po ponownym zastygnięciu była gładka, błyszcząca i elastyczna warto dobrać odpowiednie parametry topnienia. Przede wszystkim warto dobrać temperaturę do typu czekolady. Co ważne, to temperatura rozpuszczonej masy, z którą będziesz pracować:
- czekolada gorzka (min. 60-70% kakao) - ok. 45°C,
- czekolada mleczna – ok. ok. 42°C,
- czekolada biała – ok. 38°C.
Ważne jest to, aby w czasie pracy unikać bezpośredniego kontaktu czekolady z ogniem. Kluczowe jest też częste mieszanie. Przyda Ci się termometr kuchenny. Rozpuszczona czekolada powinna być płynna, ale niezbyt rzadka.
.jpg)
Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej jest jednym z najbezpieczniejszych sposobów. Potrzebny do tego będzie niewielki garnek, miseczka żaroodporna (stalowa lub szklana) i szpatułka. Do garnka należy wlać wodę, zagotować ją i nałożyć na naczynie miseczkę. Co ważne – jej dno nie może dotykać wody, a jej wnętrze musi pozostać całkowicie suche.
Zmniejsz ogień tak, by woda w garnku jedynie delikatnie parowała. Następnie dodaj do miseczki 2/3 czekolady i rozpuszczaj ją, cały czas mieszając szpatułką. Gdy masa będzie płynna, zdejmij miseczkę z ognia i dodaj pozostałą 1/3 czekolady. Mieszaj ją dalej, aż całkowicie się roztopi.
Jak rozpuścić czekoladę w mikrofali?
Według wielu osób rozpuszczanie czekolady w mikrofalówce to najlepszy sposób. Wymaga jednak pewnej dozy ostrożności. Ustaw moc mikrofalówki na ok. 500-600 W. Do szklanej lub ceramicznej miseczki przełóż 2/3 czekolady i zacznij ją stopniowo rozpuszczać. Wkładaj miseczkę na 20 sekund, mieszaj i wkładaj do urządzenia ponownie, aż produkt zupełnie się rozpuści. Następnie dodaj do miseczki pozostałą 1/3 czekolady i mieszaj aż do rozpuszczenia.
Jak rozpuścić czekoladę w garnku?
Rozpuszczanie czekolady w garnku nie jest raczej zalecaną metodą, ponieważ bardzo szybko można ją spalić – zwłaszcza czekoladę białą. Dlatego też należy robić to bardzo ostrożnie. Przede wszystkim ustaw najniższą możliwą moc kuchenki lub wybierz najmniejszy palnik. Czekolada ma rozpuszczać się pod wpływem ciepła, stopniowo mięknąc, a nie zacząć się gotować.
Podziel czekoladę na części i 2/3 masy włóż do garnka. Zacznij od razu mieszać ją za pomocą szpatułki. Kontrolując temperaturę, czekaj aż się rozpuści. Gdy masa będzie błyszcząca i gładka, wyłącz grzanie i dodaj do niej pozostałą część czekolady. Mieszaj aż do rozpuszczenia się.
Jak rozpuścić białą czekoladę? Na to uważaj!
Czekolada biała zawiera więcej tłuszczu i cukru niż pozostałe rodzaje, dlatego też jest szczególnie wrażliwa na rozpuszczanie się. Może zacząć się rozwarstwiać już przy temperaturze ok. 40°C, dlatego też używanie termometru cukierniczego w trakcie pracy z nią jest absolutną koniecznością. Jest też bardzo podatna na ważenie się przy kontakcie z wilgocią. Jednakże poza tym sam proces roztapiania jej jest właściwie identyczny, jak w przypadku innych rodzajów czekolady. Ważne jest po prostu zachowanie szczególnej ostrożności.
Jak rozpuścić czekoladę, żeby polać ciasto?
To zależy, jaki efekt chcesz uzyskać! Jeśli chcesz stworzyć polewę z wyłącznie samej czekolady, możesz wykorzystać jeden ze wskazanych już wcześniej sposobów i po prostu oblać stworzonym płynem ciasto. Jednakże taka warstwa będzie dość twarda i może nie nadawać się najlepiej do spożycia. Dlatego też warto połączyć ją ze śmietanką 30 lub 36% w proporcji 1:1.
Śmietankę zagrzej w garnku. Rób to na niewielkiej mocy kuchenki, tylko do momentu, w którym na bokach naczynia zaczną pojawiać się bąbelki. Gdy to się stanie zalej czekoladę płynem i odczekaj 1-2 minuty, aby temperatury mogły się wyrównać. Po tym czasie zacznij ostrożnie mieszać całość aż do połączenia się. Tak przygotowaną masą możesz polewać ciasto.
Sprawdź te przepisy z czekoladą!
Czekolada to składnik często wykorzystywany w deserach. Sprawdź nasze ciekawe przepisy, które pozwolą Ci na stworzenie wyjątkowych smakołyków z jej udziałem:
- czekolada dubajska,
- czeko-bento,
- czekoladowy torcik węgierski,
- domowy krem czekoladowo-orzechowy,
- baskijski mus czekoladowy,
- rollsy piernikowe z pomarańczą i czekoladą,
- brownie.
Jak roztopić czekoladę? Uważnie!
Roztapianie czekolady nie jest zadaniem szczególnie trudnym czy skomplikowanym, jednakże warto w trakcie zwrócić uwagę na to, by po prostu traktować ją delikatnie. Przypalona lub zważona nie będzie przecież ani dobrze smakować, ani odpowiednio wyglądać. Pamiętaj, że wprawa czyni mistrza. Gdy wyczujesz, jak pracuje się z tym składnikiem, rozpuszczanie tabliczki czekolady będzie prostym zadaniem.

.jpg)
.jpg)
