Patelnia AMBIENTE THERMOCOAT 24 cm
Czy wiesz, jak smażyć kawałki kurczaka na patelni, by danie wyszło soczyste i aromatyczne? Poznaj nasze wskazówki i stwórz wyborny obiad dla siebie i całej Twojej rodziny! Poznaj najlepsze tipy i dowiedz się, ile należy smażyć pierś z kurczaka w kawałkach.
Mięso z kurczaka – czy jest zdrowe?
Mięso z kurczaka jest uznawane za jedno z najzdrowszych rodzajów mięs. Posiada stosunkowo dużą ilość białka: ok. 21-23 g na 100 g i niewiele tłuszczu (1-3 g na 100 g w piersi i ok. 7-10 g na 100 g w udku). Dostarcza też witaminy B3, B6 i B12, fosfor, selen oraz cynk. Jest też lekkostrawne. Jeśli więc zostanie odpowiednio przygotowane może być dobrym uzupełnieniem zdrowej diety. Ważne jest jednak też, aby zwracać uwagę na jego jakość, np. wybierać mięso z dobrej, ekologicznej hodowli.
Mięso z kurczaka – co je charakteryzuje?
Mięso z kurczaka ma jasnoróżową barwę, a w trakcie obróbki cieplnej zmienia ją na biały, stąd też ogólna nazwa na tego typu produkty: mięso białe. Pierś z kurczaka jest chuda, soczysta i ma neutralny smak, co pozwala na dowolne przyprawienie jej. Z kolei uda czy podudzia są nieco ciemniejsze, tłustsze i bardziej aromatyczne. Jest wszechstronnie wykorzystywane w kuchni, np. do gotowania zup, grillowania, smażenia, czy gotowania. Jest szybkie w przygotowaniu i często poleca się je w dietach dzieci, osób starszych czy tych z problemami trawiennymi.
Jakie kawałki kurczaka nadają się do smażenia?
Tak naprawdę każdy kawałek mięsa z kurczaka nadaje się do smażenia na patelni. To mięso stosunkowo szybko się ścina i jest gotowe do przygotowania, przy tym pozostając dość miękkie. Dlatego tez nie musisz się obawiać, że np. danie spali się, nim będzie gotowe do spożycia. Do smażenia możesz użyć więc piersi z kurczaka, uda z kurczaka z kością lub bez, czy skrzydełka.
Do smażenia nie nadają się jedynie szyje. Pamiętaj też, aby całego kurczaka podzielić na mniejsze kawałki przed rozpoczęciem smażenia. Nie będzie to zbyt wygodne na patelni i może okazać się, że nie uda Ci się upiec go równomiernie.
Jak przygotować kawałki kurczaka do smażenia?
Przygotuj kurczaka do smażenia, dokładnie oczyszczając mięso z błon i nadmiaru tłuszczu. Jeśli myjesz mięso, dokładnie osusz je za pomocą ręcznika papierowego i następnie przejdź do krojenia kawałków. Mogę być to paski, czy kostka. Unikaj bardzo drobnych kawałków – po smażeniu mogą one stać się mniej soczyste.
Na tym etapie warto mięso zamarynować, pozostawiając je na co najmniej 15-20 minut w mieszance różnych składników, takich jak:
- oliwa z oliwek, sok z cytryny, jogurt i przyprawy (czosnek, papryka, pieprz, tymianek),
- sos sojowy, miód, imbir i czosnek,
- papryka ostra, curry, pieprz, czosnek granulowany,
- skrobia ziemniaczana, olej słonecznikowy, papryka, sól.
Jeśli mięso będzie się marynować przez kilka godzin, rób to w lodówce i wyjmij je ok. 30 minut przed smażeniem. Dopiero po tym czasie rozpocznij smażenie.
Jaką patelnie wybrać do smażenia kurczaka?
Do smażenia kurczaka wybierz patelnie z grubym dnem, które rozgrzewa się równomiernie. Dzięki temu szybko i sprawnie przygotujesz mięso, zmniejszając ryzyko przypalenia się niektórych kawałków. Możesz postawić na patelnie z powłoką nieprzywierającą, taką jak AMBIENTE THERMOCOAT lub wybrać naczynie stalowe bez powłoki, takie jak patelnia PRESTIGE.
Jak smażyć kawałki kurczaka na patelni?
Aby usmażyć kurczaka na patelni, zacznij od rozgrzania niewielkiej ilości oleju. Ważne jest to, aby skwierczał, gdy dodasz na patelnię mięso. Dzięki temu będzie się ono smażyć, a nie dusić. Przełóż kawałki na patelnie tak, aby nie stykały się ze sobą. Jeśli jest ich zbyt dużo – smaż je partiami.
Przez pierwsze kilka minut nie mieszaj kurczaka – powinien się dobrze zarumienić. Następnie odwróć mięso na drugą stronę i smaż dalej, aż mięso się zetnie i zarumieni.
Ile smażyć pierś z kurczaka w kawałkach?
To zależy od tego, jak wysoka jest temperatura oraz od wielkości kawałków. Co jednak ważne – nie trwa to długo. Niewielkie kawałki pokrojone w kostkę o grubości 2-3 cm smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Warto je często mieszać, gotując techniką stir-fry. Grubsze i większe kawałki powinny smażyć się po ok. 5-6 minut z każdej strony. Z kolei małe kawałki w panierce powinny smażyć się przez ok. 4-5 minut z każdej strony.
Jak podać usmażone kawałki kurczaka?
Usmażonego kurczaka w kawałkach możesz podać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzą się one jako wypełnienie tortilli lub tacos. Możesz je podać również z ryżem albo wykorzystać je jako bazę do stworzenia sosu do makaronu. Podasz je też z ziemniakami w różnej formie: gotowanymi, pieczonymi czy z frytami. Dobrze komponują się z różnorodnymi warzywami.
Smażone kawałki kurczaka – szybki pomysł na obiad
Smażone kawałki kurczaka to naprawdę szybki i smaczny pomysł na obiad. Przygotujesz je w kilkanaście minut i możesz podać je na wiele różnych sposobów. Dlatego też warto mieć pod ręką dobrej jakości patelnie, na której smażenie będzie czystą przyjemnością.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
