Widelczyki do ciasta 6 szt. CELESTIA
Boże Narodzenie to dla wielu czas pełen słodkości i czekolady. Jakie słodycze świąteczne przygotować, aby ten czas był pełen nostalgicznych aromatów i w jaki sposób sięgać po tego typu słodkości zdrowo? Poznaj również zamienniki deserów bez cukru.
Skąd pochodzi tradycja obdarowywania się słodyczami na święta?
Słodycze pojawiają się w trakcie świąt zarówno na stole, jako przekąski pomiędzy posiłkami, jak i jako dodatek do prezentów. Ten zwyczaj ma swoje korzenie już w czasach pogańskich, kiedy to na zakończenie roku ludzie obdarowywali się drobnymi, słodkimi podarunkami. W religii chrześcijańskiej tradycja ta jest powiązana z darami Trzech Królów – wręczanie sobie nawzajem prezentów jest powiązanie właśnie z tymi postaciami. Z czasem zwyczaj ten ewoluował.
Warto pamiętać, że dawniej słodkości były produktami luksusowymi, dlatego podarunek w formie bakalii, marcepanu, czy pierników był bardzo mile widziany. Dziś to zwykle dodatek do różnorodnych prezentów.
Tradycyjnie polskie słodycze świąteczne
W polskiej tradycji świątecznej jak najbardziej pojawiają się słodycze i desery, które niemal zawsze są obecne na stole. Oczywiście przede wszystkim warto pamiętać o ciastach, które często piecze się już kilka dni przed Wigilią. Zwykle w rodzinach wypieka się jedną lub kilka z klasycznych deserów:
- piernik (sprawdź przepis!),
- makowiec (w formie rolady lub ciasta),
- sernik,
- keks świąteczny (sprawdź przepis!).
Ponadto często serwowane są też zdobione lukrem pierniczki. Przepis na miękkie i pyszne ciasteczka znajdziesz TUTAJ. Inną tradycyjną propozycją jest kutia, czyli słodki deser na bazie zboża lub ryżu, z makiem, miodem i z bakaliami. To danie z naprawdę rozbudowaną symboliką. Chcesz wiedzieć o niej więcej? Przeczytasz o kutii TUTAJ.
Mniej znane, ale również tradycyjne świąteczne słodkości
Oczywiście piernik czy makowiec to nie jedyne polskie, tradycyjne słodkości. Istnieją również dania znane lokalnie, na konkretnych obszarach. Warto się z nimi zapoznać przed świętami i podać coś nietypowego w Twojej rodzinie, ale pozwalającego na zapoznanie się z innymi zwyczajami mieszkańców Polski. Przyjrzyj się takim słodkością jak:
- miodowniki,
- śląskie makówki,
- węgierskie szaloncukry,
- prozaiki na słodko,
- sękacz,
- regionalną struclę makową.
Kreatywne pomysły na świąteczne słodycze
Poza tradycyjnymi wypiekami warto też spróbować w tym czasie czegoś nowego. W tym czasie możesz na przykład upiec świąteczne brownie z przyprawą piernikową, podać trufle piernikowe obtoczone w gorzkiej czekoladzie, czy przygotować domowe muffinki z przyprawami korzennymi. Dobrym pomysłem będzie też upieczenie ciasteczek z żurawiną i białą czekoladą. Warto postawić też na domowe galaretki z żurawiną czy pomarańczą. Będą one lżejsze i jednocześnie naprawdę smaczne.
Na jakie kupne słodycze świąteczne warto zwrócić uwagę?
Domowe wypieki i desery to jedno, kupne słodycze świąteczne – drugie. Zwykle to właśnie je dodaje się do prezentów lub też wykłada na półmiski, gdy rodzina puka do drzwi. W tym czasie w sklepach można znaleźć wiele ciekawych propozycji, z których część to limitowane edycje, dostępne tylko w tym okresie. Dlatego też warto szczególnie zwrócić uwagę na te smaki, które nie są tak łatwo dostępne poza sezonem.
Dobrym pomysłem będzie sięgnięcie po czekolady i cukierki z niewielkich manufaktur. Jeśli możesz sobie na to pozwolić, zamów jako dodatek do prezentów słodycze z niewielkich sklepów, z dobrymi składami i ciekawym profilem składowym, np. z dodatkiem prawdziwego miodu czy bakalii.
Jeśli kupujesz czekoladowe figurki, np. w kształcie Mikołaja, to koniecznie postaw na te z wysokiej jakości czekolady. Unikaj oleju palmowego w składzie, za to wybieraj produkty wyższej jakości. Pamiętaj, że lepiej kupić mniej słodkości, ale lepszych – to wyjdzie wszystkim na zdrowie. W tym czasie możesz spróbować też np. czekolad z piernikowym nadzieniem, czy różnych pralin.
Świąteczne słodycze bez cukru – jakie wybrać?
W tym okresie warto zadbać też o osoby, które ograniczają cukier. Ponadto będzie to też dobra, zdrowsza opcja dla innych domowników, pozwalająca zmniejszyć jego spożycie w ciągu okresu świątecznego. Przede wszystkim zadbaj o dostęp do dobrej jakości suszonych owoców oraz bakalii. Są one dość pożywne, są naturalnie słodką alternatywą dla ciasteczek i wypieków z ciastem. Możesz też stworzyć domowe ciasteczka, do których wypieczenia używasz zamienniku cukru, a także zaopatrzyć się w gorzką czekoladę, czy ciasteczka i wypieki pozbawione cukru.
Jakie słodycze świąteczne dla wegan i na diecie keto?
Zarówno dieta wegańska, jak i ketogeniczna są aktualnie dość popularne i być może w Twojej rodzinie jest osoba lub osoby, które właśnie na nich bazują swoje codzienne odżywianie się. Dobrze jest wówczas przygotowywać również słodycze dla nich. Warto jednak pamiętać, że obydwie te diety dość często wzajemnie się wykluczają.
Dieta wegańska to taka, w której nie spożywa się produktów pochodzenia odzwierzęcego. Dla takich osób warto przygotować słodkości, które nie zawierają masła, mleka, czy jaj. Możesz upiec pierniczki czy ciasteczka, wykorzystując zamienniki tych składników, upiec tofucznik zamiast sernika, czy też kupić gotowe słodycze świąteczne z oznaczeniem „wegan”. Więcej o świętach na diecie wegańskiej przeczytasz TUTAJ.
Z kolei osoba na diecie keto bardzo mocno ogranicza węglowodany (a więc – cukry), za to spożywa duże ilości tłuszczu. W tym przypadku więc wypiekając ciasteczka warto zastąpić zwykłą mąkę – mąką kokosową, a zamiast cukru wybrać słodziki, które nie zawierają zbyt dużej ilości węglowodanów. To też często desery na bazie korzennych przypraw, musy czekoladowe, nieco zmienione w składzie serniki czy słodkości na bazie orzechów. O świętach na tej diecie więcej przeczytasz TUTAJ.
Jak ograniczyć ilość cukru spożywanego w święta?
Święta Bożego Narodzenia to dla wielu osób chwila relaksu i beztroski, dlatego wiele osób nie chce myśleć nad tym, jak ograniczyć cukier. Jednakże jeśli wprowadzisz odpowiednie nawyki zrobisz to bez poczucia „powstrzymywania się”.
Po pierwsze, warto sięgać po słodycze w odpowiednim momencie. Nie kładź ich na stole przed posiłkiem. Słodkie ciasta czy czekoladki wyłóż już po tym, gdy Twoi bliscy zjedzą główne dania. Niech też nie stoją na blacie przez cały czas. Serwuj je po posiłkach lub z konkretnych powodów, np. do kawy czy do wspólnego oglądania filmu. Dzięki temu nie tylko ograniczysz ilość spożywanego cukru, ale też zmniejszysz skoki glukozy (słodycze bezpieczniej jest jeść po posiłku).
Stawiaj też na słodycze, które są naprawdę dobre i jakościowe, jednak serwuj je w mniejszych ilościach. Warto też samodzielnie przestawić się na sięganie tylko po swoje ulubione łakocie. Jeśli coś jest „po prostu OK” warto zastanowić się, czy na pewno to dobry wybór.
Staraj się też sięgać po zdrowe płyny. Pij wodę zamiast słodzonych napojów gazowanych, stawiaj na herbatę, kompot czy soki. To też w znacznym stopniu pomaga ograniczyć ilość spożywanych cukrów.
Możesz też w pierwszej kolejności serwować zdrowsze wersje słodyczy (bakalie, suszone owoce, gorzką czekoladę, domowe wypieki), a dopiero w następnie, gdy wszyscy się już najedzą – te mniej zdrowe.
Słodycze świąteczne – co podasz u siebie?
Gdy przygotowujesz słodycze na święta, warto przygotować odpowiednią ilość deserów. Możesz założyć, że w ciągu Wigilii i kolejnych dwóch dni świąt na osobę przypadnie (w sumie) ok. 250 g ciasta oraz 2-4 mniejsze słodkości. Takie liczby pomogą Ci na oszacowanie tego, ile faktycznie deserów należy przygotować bez generowania nadwyżki. Mamy nadzieję, że nasze porady pozwolą Ci na podanie pysznych słodyczy świątecznych, które zaspokoją Wasze łaknienie na świąteczne smaki, ale jednocześnie pozwolą Wam na spędzenie tego czasu bez poczucia przejedzenia.
.jpg)


.jpg)